Maceraty to wyciągi roślinne (np. z kwiatów, liści, pączków, korzeni) powstające w procesie maceracji, czyli wytrawianiu surowca roślinnego w rozpuszczalniku. W ten sposób można wydobyć z surowca substancje aktywne. W kosmetyce najczęściej stosuje się maceraty olejowe. Mają one szereg cennych właściwości pielęgnacyjnych. Maceraty można stosować bezpośrednio na skórę lub jako składnik kosmetyków DIY.

Słoneczny Mix Ujędrniający czyli olej marchewkowy z olejem makadamia i witaminą E 100 ml Calaya

Słoneczny Mix Ujędrniający czyli olej marchewkowy z olejem makadamia i witaminą E 100 ml Calaya
Słoneczny Mix Ujędrniający czyli olej marchewkowy z olejem makadamia i witaminą E 100 ml Calaya

Słoneczny MIX ujędrniający to mieszanka oleju z orzeszków macadamia i maceratu marchewkowego. Olejek ma działania ujędrniające, zmniejszające działanie UV, pogłębiające koloryt skóry.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 31,90 zł
szt.

Macerat olejowy- co to jest?

Dzięki metodzie maceracji olejem słonecznikowym możemy z rośliny wydobyć to co najcenniejsze czyli substancje aktywne, które mają zbawienny wpływ na naszą cerę. Rozdrobnione zioła, kwiaty nasiona, korzenie zalewa się olejem zazwyczaj słonecznikowym (czasami również sojowym). Maceracja trwa dość długo, ale warto czekać, aby uzyskać drogocenny olej.

Jak powstaje macerat?

Maceracja to proces dość długotrwały, ale niewymagający dużego nakładu pracy. Surowiec roślinny zalewa się rozpuszczalnikiem tak, by był zanurzony w nim w całości. Można przy tym wykorzystać np. alkohol etylowy albo zwykłą wodę. Do celów kosmetycznych lepiej wykorzystać olej. Macerat olejowy najczęściej wykonuje się na bazie oleju słonecznikowego, rzepakowego albo oliwy z oliwek. Mimo cennych właściwości olejów nierafinowanych, do maceracji lepiej wykorzystywać rafinowane – są bardziej stabilne i mają dłuższy termin przydatności do użycia.

Macerację można przeprowadzić na dwa sposoby. Pierwszy z nich daje efekty w krótkim czasie (nawet po dobie), ale wiąże się z pewną stratą substancji aktywnych i nie jest odpowiedni dla wszystkich surowców. To maceracja na ciepło, w której procesie słoik lub butelkę z maceratem podgrzewa się w kąpieli wodnej. Drugi sposób – na zimno – wymaga kilku tygodni cierpliwości, w czasie których macerat w jasnym szkle wystawiony jest na działanie promieni słonecznych. W obu przypadkach maceracja wymaga regularnego wstrząsania zawartością butelki.

Gotowe maceraty odcedza się i przelewa do szczelnej butelki z ciemnego szkła. Dalsza ekspozycja na światło niszczy składniki aktywne, więc należy przechowywać je w zacienionym miejscu. Jak widzisz, tworzenie maceratów nie jest zadaniem trudnym, ale też łatwo przy nim o błędy. Przykładowo, niewłaściwie dobrany olej na macerat może zjełczeć, a niedokładnie przykryty rozpuszczalnikiem surowiec – spleśnieć. Jeśli nie masz cierpliwości do starannego tworzenia własnych surowców kosmetycznych, skorzystaj z gotowych!

Do czego służy macerat?

Kosmetyczne maceraty olejowe to znakomite źródło substancji aktywnych, zwłaszcza tych, które są rozpuszczalne w tłuszczach (np. witamin A, D, E i K). Warto więc włączać tego typu surowce do receptur balsamów do ciała albo kremów do twarzy. Macerat zawsze dodawaj na końcu procesu wytwarzania swojego kosmetyku – dzięki temu  zachowa swoje cenne składniki. Który z maceratów będzie najlepszy na rozstępy? Jak wybrać macerat do twarzy? Zależy to oczywiście od twoich indywidualnych potrzeb.

Maceraty mogą mieć działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, łagodzące, nawilżające – i wiele innych. Przykładowo, macerat z dziurawca działa przeciwbólowo  przypadku zmian zwyrodnieniowych kręgosłupa czy stawów. Ma także właściwości kojące, więc warto zastosować go w przypadku podrażnień skóry. Wykorzystany w kosmetykach do masażu świetnie służy odprężeniu.

Z kolei macerat z nagietka ma silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. W związku z tym warto wykorzystać go w kosmetykach do cery trądzikowej albo w preparatach do pielęgnacji skóry głowy z łupieżem. Innym przykładem może być macerat z arniki. Do czego służy? Poprawia krążenie, dzięki czemu można zastosować go na obrzęki czy cellulit. Dobrze posłuży także cerze naczynkowej.

Jak widzisz, w maceratach kosmetycznych tkwi ogromny potencjał. Zapoznaj się z nim przed stworzeniem kolejnego kosmetyku DIY! 

Właściwości maceratów

Maceraty wykazują szereg różnych właściwości pielęgnacyjnych, niektóre z nich będą świetne na suchą cerę, pomocne w walce z trądzikiem, łuszczycą, AZS a nawet w redukcji cellulitu.

Dostępne w naszej ofercie Olej nagietkowy przyspieszenie tworzenie się naskórka wspaniale wygładza i regeneruje skórę z bliznami po trądziku. Olej z dziurawca działa leczniczo, napinająco, ożywiająco, rozluźniająco, hamuje zapalenia skóry i wycisza. Olej z liści bluszczu ma działanie ujędrniające, nawilżające, odmładzające i regenerujące. Natomiast Olej z korzenia marchwi przynosi ulgę suchej i spękanej cerze. W naszym sklepie jest mnóstwo maceratów olejowych, które wykazują wspaniałe właściwości m.in: olej z żywokostu, olej z acmelli, olej z babki lancetowatej, olej z kawy, olej z świetlika i wiele innych itd.

Jak stosować maceraty?

Macerat olejowe są świetnym produktem, który można dodać do gotowego balsamu, kremu nawilżającego na dzień, kremu pod oczy, a nawet bazy kremowej.

W ten sposób wzbogacamy działanie naszego kosmetyku o konkretne właściwości. Większość maceratów można stosować bezpośrednio na cerę, jednak zawsze przed zastosowaniem należy przeczytać opis dostępny na stronie i zapoznać się z właściwościami konkretnego oleju, niektóre z nich jak macerat z dziurawca, może wywołać plamy na skórze, dlatego należy unikać bezpośredniej ekspozycji na słońce.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl