BLACK WEEK JUŻ TRWA, od 25.11. do 29.11, Rabaty nawet do -20%,

Producenci
Żywokost-naturalny kosmetyk na suche włosy, trądzik i stłuczenia. 0
Żywokost-naturalny kosmetyk na suche włosy, trądzik i stłuczenia.
Jak wyżej wspomniałam, korzeń żywokostu to źródło alantoiny, które przyspiesza regenerację komórek skóry, działają również przeciwzapalnie, w korzeniu znajdują się również śluzy, które łagodzą, koją i uśmierzają ból, a zawarte garbniki działają antyseptycznie. garbników. Żywokost budzi delikatne kontrowersje ponieważ zawiera alkaloidy pirolizydowych, których wykrycie spowodowało zmniejszenie zainteresowania tą rośliną w preparatach medycznych. Jednak do szukałam się informacji, że żywokost lekarski zawiera śladowe ilości tego związki. Przy stosowaniu żywokostu najlepiej robić przerwy w stosowaniu.
 
Co można zrobić z żywokostu?
Powołując się na źródło TUTAJ
 
Okłady z wywaru i odwaru z korzeni żywokostu
Do użycia zewnętrznego. Jedną łyżeczkę stołową korzenia żywokostu zalać 0,5 litrem wody, gotować około 2-3 minuty i odstawić. Po przestygnięciu można stosować jako okłady

  • bezpośrednio na cerę: leczy wypryski i stany zapalne skóry, likwiduje zaczerwienienia po trądziku, zmniejsza AZS.
  • okłady na oczy-zmniejsza zapalenie spojówek, zmniejsza cienie pod oczami.

Ocet z żywokostu
Ziele żywokostu świeże zalane na 7 dni octem spożywczym dostarczy dobry lek na obrzęk nóg, pocące sie stopy i stłuczenia. Octem żywokostowym okładać krwiaki i miejsca uderzone, zmywać pocące się stopy. 
 
  • płukanka na włosy-nadaje blasku, sprawia, że włosy są lśniące i miękkie.
  • kąpiele nóg- ocet żywokostowy z wodą usuwa obrzęki nóg, zmęczenia i opuchnięcia, zmiękcza zrogowaciałe podeszwy stóp.

Macerat olejowy z żywokostu.
 
Korzeń wykopujemy wiosną lub jesienią,  (żywokost można zakupić tutaj )dokładnie myjemy, pozbywamy się skórki za pomocą skrobaka do jarzyn, tniemy na drobne plasterki (grubość 1 mm) i suszymy w temperaturze 50 st. C w uchylonym piekarniku. Olejem możemy też zalać surowy korzeń i zrobić macerat więcej info znajdziecie tutaj
 
Korzeń żywokostu można macerować dowolnym wybranym olejem, najlepiej rafinowanym, odpornym na ciepło. Suchy korzeń (można surowy) zalej np.olejem ze słodkich migdałów i maceruj ok. dwóch tygodni w ciemnym i ciepłym pomieszczeniu.
Olej z żywokostu stosuj: jako
 
 
  • kosmetyk do twarzy i rąk-  olejowe wyciągu z żywokostu wspaniale sprawdzają się jako kosmetyk przeciwzmarszczkowy, ma także działanie nawilżające, wygładza i zmiękcza skórę. Doskonały we wszystkich produktach do skóry wrażliwej. 
  • środek łagodzący ból i stłuczenia- dzięki zawartej alantoinie przyśpiesza odbudowę zniszczonych komórek przez co przyśpiesza trudno gojące się tkanki, agodzi oparzenia, złamania, stłuczenia, skręcenia, naciągnięcia w mięśniach,  stosuje się przy bólach stawów, kręgosłupa, urazach, stłuczeniach
  • wcierka do włosów-nawilża włosy, zmniejsza  łupież.
 
A Wy do czego zastosujecie żywokost? :)

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl