Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Produkt dnia
Naturalny olejek  Cyprysowy 10ml Etja
Naturalny olejek Cyprysowy 10ml Etja
13,99 zł
Olej palmowy rafinowany 1kg ZSK
Olej palmowy rafinowany 1kg ZSK
14,99 zł
szt.
Mydło Kastylijskie Różane 100g Czyste Mydło
Mydło Kastylijskie Różane 100g Czyste Mydło
10,89 zł
Olej Rycynowy Rafinowany 1kg ART
Olej Rycynowy Rafinowany 1kg ART
37,99 zł
szt.
Pudełko apteczne 150ml
Pudełko apteczne 150ml
1,42 zł
szt.
Olej Sezamowy nierafinowany 50ml Artmade
Olej Sezamowy nierafinowany 50ml Artmade
6,99 zł
Mleczan sodu 60% 1l Stanlab
Mleczan sodu 60% 1l Stanlab
15,99 zł
Olej z drzewa herbacianego 50ml Vivio
Olej z drzewa herbacianego 50ml Vivio
23,59 zł
szt.
Masło Oliwne (Oliwkowe) 50g ART
Masło Oliwne (Oliwkowe) 50g ART
6,59 zł
szt.
Kurkuma mielona 100g Vivio
Kurkuma mielona 100g Vivio
3,99 zł
szt.
Kwas borowy borny 1kg Stanlab
Kwas borowy borny 1kg Stanlab
10,99 zł
szt.
Olej z Kiełków Pszenicy 50ml Etja
Olej z Kiełków Pszenicy 50ml Etja
13,99 zł
szt.
MSM Metylosulfonylometan 100g Biomus
MSM Metylosulfonylometan 100g Biomus
14,89 zł
szt.
Zastosowanie dziurawca- na depresję, problemy skórne i wiele innych 0
Zastosowanie dziurawca- na depresję, problemy skórne i wiele innych
Dziurawiec to bylina pospolicie występująca w Polsce, kwitnie od czerwca do września. Nazwa dziurawca pochodzi od jaśniejszych plamek w liściach, które dają wrażenie dziurek. Dziurawiec to świetna to roślina lecznicza  która ma działanie przeciwdepresyjne, antybakteryjne. Olej sporządzony na bazie dziurawca ma właściwości gojące, wygładzające i przywracające skórze elastyczność. Idealnie nadaje się do kremów, maści do skóry naczyniowej i balsamu na drobne obrzęki, stłuczenia, skaleczenia.


Świeże kwiaty dziurawca, pąki, ziele należy dokładnie rozdrobnić i zwilżyć spirytusem,  następnie zalać ciepłym olejem słonecznikowym, można wybrać inny olej np, lniany, migdałowy, winogronowy, sojowy, ryżowy lub kukurydziany. Ziele należy macerować w ciepłym miejscu ( nie wystawiać bezpośrednio na słońce). Po kilku tygodniach maceracji (3-4 tygodnie) otrzymamy macerat bogaty w hiperycynę, pseudohiperycynę i hiperforynę, który zabarwia olej na czerwony lub koralowy kolor. Najlepiej zastosować proporcję 1:1 ziele:olej. Macerat na bazie kwiatów z dziurawca można kupić 

Zawarte w zielu związki jak hiperycyna, ksantony, floroglucyna wpływają przeciwdepresyjnie i uspokajająco, poprawiają samopoczucie, wzmacniają i uodparniają na stres, hamuje wchłanianie zwrotne dopaminy, serotoniny, kwasu gamma-aminomasłowego GABA, glutaminianu i noradrenaliny. Wzrost stężenia tych hormonów wzmaga dobre samopoczucie, radość, euforię.

 

Działanie wewnętrzne oleju z dziurawca

Pobudza wydzielanie żółci, przemianę materii, działa antydepresyjne, poprawia wydajność intelektualną, zmniejsza objawy trądziku. Stosować: 1-2 łyżeczki dziennie. 

Działanie zewnętrzne oleju z dziurawca

  • stosowany w leczeniu chorób skóry jak liszaje, łuszczyca, oparzenia, owrzodzenia. 
  • można stosować jak olejek do masażu,
  • macerat oleju można stosować na maści drobne obrzęki, stłuczenia, skaleczenia.
  • olej z dziurawca można stosować jako dodatek do kremów do skóry naczyniowej i balsamu, ponieważ wzmacniające naczynka krwionośne,
  • stosowany przy rozstępach i bliznach.

 Inne zastosowanie dziurawca

  • Napar z dziurawca
2 łyżki ziela zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Pić 1/2-2/3 szklanki 2-3 razy dzienne. Napar ma działanie żółciopędne, moczopędne, wydziela soki trawienne. Napar można stosować do okładów na oparzenia, uszkodzenia naskórka, świądu, płukania jamy ustnej.
  • Mieszanka ziołowa z dziurawcem w okresie przekwitania
    Zmieszać 50g ziela dziurawca i liści ruty po 25 kwiatów rumianku. Zalać wrzątkiem parzyć 15 minut.

Uwaga
Po pewnym czasie stosowania preparatów z dziurawca następuje zwiększona wrażliwość na światło słoneczne, co może być przyczyną odbarwień na skórze, a nawet poparzeń słonecznych. Preparatów z dziurawca nie wolno używać przy dużym nasłonecznieniu (w lecie).


Źródło:
[1]rozanski.li.
[2]K. Hebda "Kosmetyki, które zrobisz w domu".
[3]A. Ożarowski, W. Jaroniewski "Rośliny Lecznicze i ich zastosowanie".

Komentarze do wpisu (0)

Bestsellery
Pudełko apteczne 75ml
Pudełko apteczne 75ml
1,15 zł
szt.
Knot do świec powlekane 6/100-10szt.
Knot do świec powlekane 6/100-10szt.
1,69 zł
szt.
Butelka z atomizerem 100ml plastikowa
Butelka z atomizerem 100ml plastikowa
1,99 zł 1,85 zł
szt.
Pudełko apteczne 100ml
Pudełko apteczne 100ml
1,39 zł
szt.
Pudełko apteczne 150ml
Pudełko apteczne 150ml
1,42 zł
szt.
Olejek eteryczny Lawendowy 12ml Naturalne Aromaty
Olejek eteryczny Lawendowy 12ml Naturalne Aromaty
6,99 zł 6,15 zł
szt.
Lanolina bezwodna 100g do maści ZSK
Lanolina bezwodna 100g do maści ZSK
15,99 zł
szt.
Pojemnik szklany z korkiem 80ml Serce ZSK
Pojemnik szklany z korkiem 80ml Serce ZSK
2,99 zł
Butelka szklana brązowa z pipetą czarną 50ml
Butelka szklana brązowa z pipetą czarną 50ml
2,58 zł 2,58 zł
szt.
Słoik SREBRNY Aluminiowy  15ml
Słoik SREBRNY Aluminiowy 15ml
2,99 zł
szt.
Butelka szklana brązowa z korkiem 100ml
Butelka szklana brązowa z korkiem 100ml
1,49 zł
Butelka szklana brązowa z pipetą czarną 100ml
Butelka szklana brązowa z pipetą czarną 100ml
2,49 zł 2,32 zł
szt.
Lanolina bezwodna 250g do maści ZSK
Lanolina bezwodna 250g do maści ZSK
28,99 zł 26,09 zł
szt.
Tubka (Pojemnik) na pomadkę PP 5,5ml
Tubka (Pojemnik) na pomadkę PP 5,5ml
1,99 zł
Olej kokosowy rafinowany bezzapachowy 900ml  Trzy Ziarna
Olej kokosowy rafinowany bezzapachowy 900ml Trzy Ziarna
13,99 zł 10,99 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl