Promocja tygodnia -15% na wybrane Substancje kosmetyczne KLIKNIJ TUTAJ

Receptury i przepisy
Producenci

Jak odróżnić ekstrakt glicerynowy od olejowego na przykładzie bluszczu.

0
Jak odróżnić ekstrakt glicerynowy od olejowego na przykładzie bluszczu.

Jak odróżnić ekstrakt glicerynowy od olejowego na przykładzie bluszczu.

W nomenklaturze kosmetologicznej bardzo często pojawia się określenie ekstrakt. Czym on jest? Jakie mamy rodzaje ekstraktów oraz ich właściwości? Który jest lepszy? Już dziś otrzymasz wszystkie te odpowiedzi!
Ekstrakt zamiennie nazywany jest również wyciągiem. Powstaje przez ekstrakcję, która polega na wyodrębnieniu danego składnika bądź całej mieszaniny za pomocą dyfuzji. Możemy wyróżnić ekstrakty pochodzące z różnych źródeł: ziołowe, warzywne, owocowe lub drożdżowe. Ekstrakty są niezwykle wartościowe, gdyż zawierają najważniejsze i najlepsze składniki wyselekcjonowane np. z danej rośliny. Aby zachować wysoką wartość, produkty do ich wykonania powinny być wysokiej jakości. Dzięki temu kosmetyki zawierające dany ekstrakt będą posiadały go w najlepszej jakości.
W zależności od rodzaju rozpuszczalnika wyróżnimy ekstrakt.:

  • Olejowy
  • Wodno-glicerynowy
  • Wodny
  • Glikolowy
  • Alkoholowy

Dziś skupimy się na dwóch rodzajach rozpuszczalnika, olejowym jak i wodno-glicerynowym na przykładzie bluszczu pospolitego. Oprócz tego, że jest to gatunek znany jako rośliną ozdobna, okrywowa to ma również zastosowanie w ziołolecznictwie kosmetologii.
Do ekstrakcji substancji z bluszczu wykorzystuje się liście, to w nich znajduje się najwięcej cennych substancji. Najlepiej wykorzystać liście świeże pochodzące z ekologicznej uprawy, ewentualnie suszone. Poznaj nasz ekstrakt glicerynowy na bazie bluszczu


Ekstrakt olejowy- jak go uzyskać?


Na ciepło
Ekstrakt olejowy przygotowuje się w następujący sposób. Rozdrobnione liście bluszczu zwyczajnego zalewane są ciepłym olejem słonecznikowym (około 70-80 stopni) i całość umieszczamy w kąpieli wodnej gdzie znów panuje około 70-80 stopni gotujemy przez 30 min. Mieszanina po tym czasie powinna zostać odstawiona na dobę ,cały proces jeszcze dwukrotnie powtarzamy (gotowanie, odstawianie). Przecedzona mieszanina jest gotowa do użytku. Można z powodzeniem używać jej jako dodatek do kosmetyków jak i samodzielnie.


Na zimno
Rozdrobnione liście, umieszczamy w szklanym pojemniku i zalewamy je olejem słonecznikowym tak, aby pokrył całość. Szczelnie zamykamy pojemnik i odstawiamy go na około 3 tygodnie, wstrząsając nim codziennie. Po tym czasie ekstrakt przecedzamy i przelewamy do czystego pojemnika.
Gotowy ekstra już dziś otrzymasz na naszej stronie: Ekstrakt olejowy (macerat) z bluszczu 200ml Na cellulit i Suchą cerę - Zrób Swój Kosmetyk (zrobswojkosmetyk.pl)


Ekstrakt wodno-glicerynowy - jak go uzyskać?


Ekstrakt wodno-glicerynowy przygotuje się poprzez zalanie ciepłą wodą świeżych lub suszonych liści. Następnie odstawia się tę mieszaninę na 1-2 godziny, aby doszło do rozpuszczenia się składników. Po tym czasie zalewa się całość gliceryną o temperaturze pokojowej i znów odstawia na około dobę. Po tym czasie ekstrakt jest gotowy.
Również ten ekstrakt otrzymasz na naszej stronie: Ekstrakt glicerynowy z Bluszczu 10ml Zrób Swój Kosmetyk - Zrób Swój Kosmetyk (zrobswojkosmetyk.pl)


Właściwości ekstraktu z bluszczu

Ekstrakt z bluszczu to bardzo cenna mieszanina, która zawiera między innymi:

  • saponiny
  • flawonoidy
  • kwas chlorogenowy
  • kwas kawowy
  • kwas rozmarynowy
  • fitosterole
  • kumaryna
  • olejki eteryczne

Wszystko to powoduję, że działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Można wykorzystywać go do leczenia problemów skórnych takich jak: trądzik, atopowe zapalenie skóry i łuszczycę. Bluszcz posiada właściwości antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe, nawilża skórę i nadaje jej elastyczność. Zmiękcza naskórek jak i nabłonek, dzięki temu substancje aktywne lepiej i głębiej wnikają w skórę. Jego ujędrniające działanie wykorzystuje się w produktach zwalczających cellulit. Uznawany jest wręcz za cellulitowego ‘killera’. Dzięki saponinom ekstrakt hamuje rozkład włókien elastynowych jak i hialuronowych, co daje nam efekt wygładzenia skóry jak i odmłodzenia.
Ponadto przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej w skórze, a także pobudza przepływ krwi, co daje nam lepszy przepływ limfy. Ekstrakt z bluszczu to pogromca zbędnych kilogramów. Przyspiesza gojenie się ran, zwłaszcza gdy są one narażone na czynniki zewnętrzne. Nawilża również skórę głowy jak i wzmacnia włosy i chroni ich naturalny kolor. Bluszcz to roślina, która pomaga w wielu codziennych przypadłościach związanych ze skórą. Nie da się ukryć, ze opinie użytkowników ekstraktów z bluszczu są bardzo dobre. A to najlepszy dowód na to, że warto zainteresować się tą popularną rośliną.


Który ekstrakt wybrać?


Właściwości substancji leczniczych ekstraktu olejowego jak i wodno-glicerynowego bluszczu są podobne. Jednak różnią się one rozpuszczalnikiem, jaki został wykorzystany do jego stworzenia.  Niektóre substancje lepiej migrują w ekstrakcie olejowym a inne w wodno-glicerynowym. Do niektórych kosmetyków lepiej sprawdzi się ekstrakt olejowy do innych wodny. Co za tym idzie zdecydowanie lepiej do masażu wybrać produkt tłusty, oleisty a do twarzy glicerynowy.


Ekstrakt olejowy posiada szereg składników lipidowych, które lubią tłuszcze. Dobrze wnika w naskórek, a także wzmacnia barierę naskórka. Lipidy mogą aktywnie działać na głębsze struktury skóry. Ekstrakt olejowy rozpuszcza się w tłuszczach, idealnie sprawdzi się jako faza olejowa w kremach, balsamach czy masłach do ciała, rąk, stóp. To właśnie olej chroni przed utlenianiem się kosmetyków. Ekstrakt olejowy z bluszczu może być wykorzystywany do olejowania włosów lub jako odżywka na suche włosy. Co więcej oprócz dodawania go do różnych kosmetyków można wykorzystać go samodzielnie np. do masażu skóry. Pamiętaj, aby nie przesadzać z ilością dodawania ekstraktu olejowego gdyż może on powodować zbieranie się sebum na twarzy czy prowadzić do przetłuszczania skóry głowy. Część olejowa ma silne działanie i powinna być dodawana w małych ilościach. Około 0,5-5% będzie wystarczające.Produkty z udziałem ekstraktu z bluszczu lepiej stosować na noc gdyż są zdecydowanie bardziej tłuste niż te wodne.

Ekstrakt wodno-glicerynowy jest rozpuszczalny w wodzie jak i alkoholach. Jest mieszaniną zdecydowanie lżejszą niż ekstrakt olejowy. Ten ekstrakt woli środowisko wodne, wyciąga związki polarne wiąże wodę w skórze. Substancje, które mają zdolność do wiązania wody nazywane są humektantami, w tym wypadku jest to gliceryna. Ma ona ogromne znaczenie w nawilżeniu skóry. Jest to ważne zwłaszcza dla osób zmagających się z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą czy w trakcie różnych kuracji dermatologicznych. Ekstrakt glicerynowy z bluszczu ma wpływ na regenerację naskórka jak i jego nawilżenie oraz spłycenie zmarszczek. Można z powodzeniem dodać go do wodnej fazy kremów, toników, żelów, serum, szamponów do włosów (ale obniżają ich pienienie), a także produktów antyseptycznych. Ekstrakt glicerynowy powinien się znajdować w większej ilości niż olejowy, najlepiej aby stanowił około 5-15%, pozwoli to na prawidłowe działanie. Ekstrakt wodno-glicerynowy wolniej działa i na jego efekty powinniśmy trochę dłużej poczekać.


To czy postawić na ekstrakt olejowy, czy na ekstrakt glicerynowy z bluszczu zależy też od indywidualnych upodobań. Są osoby, które nie przepadają za tłustymi oleistymi preparatami wtedy lepiej sprawdzi się ekstrakt wodno-glicerynowy.


Literatura


1. Naturalne czy syntetyczne. Fitoterapia i fitochemia jako inspiracja dla syntezy organicznej związków naturalnych, I.Wawer, K. Pardoowska, Herbalism, nr:1, 2020
2. Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające, G. Wasilewska, 2023
3. Wielki zielnik roślin leczniczych, Praca zbiorowa, 2019
4. Technologia produktów roślinnych, M. Sznitowska, J. Jambor, 2022
5. Zioła i nutraceutyki, R. A. Kudliński, 2023
6. Kosmetyki redukujące cellulit, H. Bojarowicz, M. Rucińska, J. Krysiński, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr: 97, 2016
7. Methods of obtaining extracts from Hedera helix L. leaves and evaluation of the total saponins content, R. Tatia, L. Moldavan, I. Tarcomnicu, A. D. Raiciu,A. Gavrila, Chmistry precedering, nr:7, 2022
8. Hedera helix as a medicinal plant, Y. Lutsenko, W. Bylka, I. Matławska, R. Darmohray, Herb Pol, nr: 56, 2010
9. Wybrane Substancje pomocnicze jako nośnik suchego z liści bluszczu pospolitego, Z. Marczyński, M.M. Zgoda, H. Bodek, Polimery w medycynie, tom: 41, nr: 4, 2011
10. Oficjalna strona Internetowa - www.atlas.roslin.pl
11. A synergistic chemometric combination for whiteness and greenes assedded HPLC-dad assay of aqueous extracts of ivy and thyme and potassium sorbate in a syrup formula, M.A. Korany, R.M. Youssef, M.A. Afifly, Microchemical Journal, nr: 7, 2023
12. Ivy extract-assisted photochemical vapor generation for sensitive determination of mercury by atomic fluorescence spectrometry, Y. Liu, J. Zoe, H. Xia, Microchemical Journal, nr: 6, 2021

Słowa kluczowe: ekstrakt z bluszczu opinie, ekstrakt z bluszczu na cellulit, czy ekstrakt z bluszczu działa na cellulit, gdzie kupić ekstrakt z bluszczu, bluszcz właściwości lecznicze.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl