Promocja tygodnia -15% na wybrane Substancje kosmetyczne KLIKNIJ TUTAJ

Receptury i przepisy
Producenci

Masło shea rafinowane Czy nierafinowane, które wybrać?

0
Masło shea rafinowane Czy nierafinowane, które wybrać?

Masło shea to popularny składnik kosmetyków o wszechstronnym zastosowaniu. Chcesz po nie sięgnąć? Dobrze wybierz jego wariant! Masło shea rafinowane czy nierafinowane? Na czym polega różnica? Jak odróżnić jeden produkt od drugiego? Do czego zastosować każdą z jego wersji? Wyjaśniamy.

Masło shea – cenny składnik kosmetyczny, który warto znać

Masło shea, inaczej masło karite, to olej pozyskiwany z drzewa masłowego, nazywanego też masłoszem parka. To gatunek drzewa, które rośnie naturalnie w środkowej oraz zachodniej Afryce. Przez mieszkańców jest ono uznawane za święte. Często mówią, że „uzdrawia i leczy”.

Z orzechów masłosza parka tłoczy się olej, który przybiera postać półpłynnej pasty. Ma on dwa zastosowania.

  1. Sięga się po niego w kuchni, bo jest jadalny. To jeden z podstawowych produktów w kuchni subsaharyjskiej.

  2. To wszechstronny składnik kosmetyczny, który jest powszechnie wykorzystywany m.in. w kremach do twarzy, produktach do pielęgnacji ciała, dłoni, stóp, a także włosów.

Z chemicznego punktu widzenia ok. 85-90% tłuszczów obecnych w maśle karite to reszty nasyconego kwasu stearynowego oraz jednonienasyconego kwasu oleinowego, w zmiennych proporcjach. Ponadto ten olej roślinny jest bogaty w fitosterole, w tym kampesterol, stygmasterol oraz beta-sitosterol.

 [product id="76, 5301"]

Masło shea nierafinowane i rafinowane: na czym polega różnica?

Masło shea można wykorzystać do produkcji własnych kosmetyków. Sprawdzi się zarówno samodzielnie (rozpuszcza się pod wpływem ciepła, więc można je wmasować w skórę), jak i w bardziej rozbudowanych formułach. Zanim jednak zamówisz ten produkt, zwróć uwagę na to, czy wybierasz nierafinowane czy rafinowane masło shea. Ta właściwość robi różnicę!

Rafinowane i nierafinowane masło shea: proces produkcji

Określenia „rafinowane” i „nierafinowane” odnoszą się do procesu pozyskiwania masła shea.

  • Rafinowane masło shea, zgodnie z nazwą, przechodzi proces rafinacji, czyli oczyszczenia. Jest ono ekstrahowane w wysokiej temperaturze, z wykorzystaniem syntetycznych rozpuszczalników chemicznych. W ten sposób produktu pozbawia się zabarwienia, intensywnego zapachu, zanieczyszczeń (np. resztek orzechów). Można go też utwardzić.

  • Nierafinowane masło shea jest pozyskiwane bardziej naturalną metodą – orzechy masłowca są tłoczone w temperaturze, która nie przekracza 70C. Produkt nie jest zatem stabilizowany i zachowuje pełnię naturalnych właściwości.

[product id="100, 101"]

 

Nierafinowane i rafinowane masło shea: kolor

Kolor to wyznacznik, po którym najłatwiej rozróżnić rafinowane i nierafinowane masło shea.

  • Rafinowane masło karite jest białe – jego odcień będzie niemal identyczny w każdym opakowaniu.

  • Nierafinowane masło karite będzie miało żółtą barwę – każda partia może mieć zupełnie inny odcień, ciemniejszy lub jaśniejszy.

Rafinowane i nierafinowane masło karite: konsystencja

  • Konsystencja rafinowanego masła shea jest stabilna i stała. Ten produkt wyróżnia się pełną jednolitością. W jego składzie przeważają reszty nasyconego kwasu stearynowego.
  • Nierafinowane masło shea zazwyczaj ma luźniejszą konsystencję niż rafinowane. Bywa kruche. Jego struktura może się zmieniać i zależy od proporcji między kwasem stearynowym a oleinowym w danej partii.

Nierafinowane i rafinowane masło karite: zapach

  • Rafinowane masło shea najczęściej jest bezwonne lub ma bardzo delikatny, lekko orzechowy zapach.
  • W przypadku nierafinowanego shea zapach jest bardziej intensywny i może być zróżnicowany. Zdarza się, że jest delikatny i orzechowy, ale może być także duszący, intensywny i kwaskowaty. Wpływają na to pora oraz warunki zbiorów orzechów masłowca.

 [product id="826, 548"]

Rafinowane i nierafinowane masło karite: jak proces produkcji wpływa na właściwości tego surowca kosmetycznego?

Rafinowane i nierafinowane masło shea różnią się od siebie nie tylko własnościami fizycznymi. Odmienne są też ich właściwości kosmetyczne. Dlaczego? Proces rafinacji stabilizuje masło karite i pozbawia je intensywnego zapachu oraz zanieczyszczeń. Z drugiej strony w wysokiej temperaturze zniszczeniu ulega większość witamin i minerałów zawartych w drogocennym tłuszczu. Proces rozpadu dotyczy np. „składnika młodości”, czyli witaminy E.

Dlatego nierafinowane masło karite jest znacznie bogatszym źródłem cennych składników odżywczych i w wielu przypadkach może być lepszym wyborem komponowaniu formuł własnych kosmetyków.

Nie oznacza to jednak, że rafinowanemu masłu karite trzeba powiedzieć „nie”! Ten surowiec również znajdzie swoje zastosowanie.

Jak wykorzystać rafinowane i nierafinowane masło shea?

Zobacz, jak możesz zastosować każdy z wariantów masła shea w swojej pielęgnacji.

Rafinowane masło shea – zastosowanie w kosmetykach

Rafinowane masło shea pomoże przede wszystkim zapewnić skórze nawilżenie oraz stworzyć barierę okluzyjną, która wesprze ochronę przed przeznaskórkową utratą wody.

Możesz je wykorzystać np. przy tworzeniu:

  • maseł, kremów i balsamów do ciała (np. w połączeniu z woskiem pszczelim i olejem z nagietka);

  • olejków na rozdwajające się końcówki włosów;

  • kremów do rąk i stóp.

Sprawdzi się, jeżeli zależy Ci na bezzapachowej formule lub chcesz nadać produktowi woń inną niż orzechowa, charakterystyczna dla nierafinowanego masła karite.

Nierafinowane masło shea – zastosowanie

Nierafinowane masło karite jest znacznie bogatsze w cenne składniki, m.in. w:

  • witaminy A i E – wspierające wygładzenie i nawilżenie skóry oraz ochronę przed utratą wody przez naskórek;

  • witaminę F – wspomagającą rozluźnienie i rozgrzanie napiętych mięśni;

  • dużą ilość substancji niezmydlających, które pomagają w utrzymaniu ochrony przed promieniowaniem UV, na poziomie SPF 2-6;

  • pochodne kwasu cynamonowego, wspierające działania przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Z tego względu jest cennym surowcem wielu produktów pielęgnacyjnych. Można je wykorzystać np.:

  • w czystej postaci – do masażu ciała lub jako produkt do jego pielęgnacji, a także do aplikacji na wrażliwe partie skóry, np. pod oczy;

  • jako dodatek do kremów, lotionów, naturalnych SPF-ów czy kremów do golenia (w stężeniu 2-20% w mleczkach i kremach oraz 5-100% w balsamach);

  • w formułach szamponów i odżywek do włosów (w stężeniu 1-5%);

  • przy produkcji mydeł (10-15% fazy tłuszczowej).

Pamiętaj, że ten produkt ma intensywny zapach, z którym nie każdy się „polubi”. Dlatego jeśli to Twoja pierwsza przygoda z nierafinowanym masłem shea, polecamy zamówić mniejszą porcję i sprawdzić, czy odpowiadają Ci jego konsystencja oraz zapach.

Jak widzisz, obie wersje masła shea – rafinowana i nierafinowana – mają swoje zalety. Ostateczny wybór wariantu pozostawiamy do Twojej decyzji. Jeśli potrzebujesz dodatkowej pomocy – skontaktuj się. Chętnie poznamy Twoje potrzeby i doradzimy!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl