Blog kategorie
Producenci

Wybierz Olejki kosmetyczne odpowiednie do Twojej Cery-PRZEGLĄD

0
Wybierz Olejki kosmetyczne odpowiednie do Twojej Cery-PRZEGLĄD

Zapraszam Was na post o zastosowaniu  12 olejków kosmetycznych , dowiecie jakie właściwości posiadają konkretnie wybrane przez mnie olejki, dlaczego polecany jest właśnie do konkretnego rodzaju cery, jakie składniki aktywne znajdują się w konkretnym olejku oraz kilka ciekawostek i preparatów jakie można sporządzić z konkretnego rodzaju olejku.

 

 

 

 

 

1.Olej z pestek moreli tłoczony na zimno, KLIK

INCI: Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil

 

Olej z pestek Moreli jest tłoczony na zimno z nasion moreli zwyczajnej. Ma delikatny, lekko migdałowy smak i jasnożółty kolor.

 

 

 

Skład:

Olej ten jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin młodości (A oraz E) i składników mineralnych. Jednak kluczowa jest w nim obecność witaminy B17 (amigdaliny lub letrilu).

 -kwas oleinowy,

- kwas linolowy,

- kwas palmitynowy,

- witaminy A, B, E,

- składniki mineralne.

 

 

Zastosowanie:

Olej z pestek moreli to powszechnie ceniony naturalny i uniwersalny kosmetyk, który może być stosowany do każdego rodzaju skóry. Dobrze się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy na skórze. Może być dodawany do innych kosmetyków, wzmacniając ich działanie. Działa nawilżająco

Stosowany w:

  • w masażu-poprawia napięcie skóry
  • do kąpieli dla niemowląt,
  • do cery mieszanej i trądzikowej
  • do cery suchej, popękanej, spierzchniętej,
  • cera normalna,

Podobny pod względem składu do oleju ze słodkich migdałów i z pestek moreli.

 

 

2.Olej arganowy tłoczony na zimno, KLIK

 INCI Argania Spinosa Kernel Oil

Olej arganowy zawiera przeciwutleniacze, w tym karotenoidy i witaminę E, dlatego głównym przeznaczeniem tego oleju jest przede wszystkim  pielęgnacji skóry dojrzałej, lecz również podrażnionej i zniszczonej. Olej arganowy dobrze sprawdzi się u kobiet ze skórą suchą, wrażliwą, skłonną do podrażnień. Stosować go mogą też osoby z cerą tłustą lub trądzikową. Wielką zaletą olejku jest szybkie wchłanianie bez pozostawiania tłustego filmu na skórze. Olej nie powoduje  podrażnień, nie powoduje alergii, nie jest toksyczny.

 

 

 

 

 

Zastosowanie:

  • w maseczkach pielęgnacyjnych do włosów suchych i zniszczonych,
  • dodatek do gotowych kremów i mleczek,
  • składnik olejków do masażu,
  • Składnik fazy olejowe własnoręcznie robionych kremów, mleczek, pomadek do ust, maseł
  • do 95% z innymi olejami na skórę,
  • w pielęgnacji kruchych i łamliwych paznokci
  • pielęgnacja skóry dojrzałej,
  • pielęgnacja skór podrażnionej i zniszczonej, suchej
  • Pielęgnacja cery wrażliwej skłonnej do podrażnień
  • pielęgnacja cery tłustej i trądzikowej

Przykłady zastosowań:

Do twarzy: Używać codziennie wieczorem na oczyszczoną skórę twarzy. Należy nanieść kilka kropel olejku na twarz i szyję, lekko masując - po kilku minutach olej zostanie wchłonięty pozostawiając skórę delikatną i gładką w dotyku. Olejek arganowy można też dodawać do kremu lub balsamu - wzbogacając w ten sposób właściwości używanego przez nas kosmetyku. Do ciała: Po kąpieli nanieść na lekko mokrą skórę, a następnie wmasować - nie wycierać - przed założeniem ubrania odczekać kilka minut na wchłonięcie się olejku.

Do włosów: Kolejnym zastosowaniem olejku arganowego jest stosowanie go jako maseczki na włosy. Należy olejek wcierać we włosy i skórę głowy, a następnie zawinąć ręcznikiem i odczekać ok. 30 minut. Po upływie tego czasu włosy należy umyć szamponem. Do paznokci: Codziennie wcierać w paznokcie i pozostawić do wyschnięcia na ok. 30 minut. Do opalania: Przed opalaniem należy nanieść olejek na skórę wcierając okrężnymi ruchami. Olejek arganowy można także stosować na zaczerwienioną skórę poddaną nadmiernemu opalaniu.

Przechowywanie:

Olej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

 

https://www.sklep.zrobswojkosmetyk.pl/

 

3.Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, KLIK

 INCI: Nigella Sativa (Black Seed) Seed Oil

 

Olej określany mianem „złota faraonów”. Jego zastosowanie jest tak szerokie, że nie może go zabraknąć w żadnym domu. Czarnuszka (zwana też czarnym kminkiem) posiada w swoim składzie ponad 100 aktywnych biologicznie związków, co sprawia, że jest niezwykle skuteczna i działa zbawiennie na nasz organizm.

 

 

 

 

 

 

Skład:
Zdecydowana większość składu to niebywale ważne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 6,9 i 3), ale również: witamina E (witamina „młodości”), B7 (biotyna), A (karotenoidy), sterole i mikroelementy. Niemniej jednak najważniejszym związkiem jest tymochinon- związkiem przeciwgrzybiczny.

  • 28% nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 53% kwasu linolowego,
  • 25% kwasu olejowego,
  • 4% kwasu alfa-linolenowego,
  • 5-1,5% olejku eterycznego,
  • naturalne tokoferole.

Zastosowanie:

  • poprawia wygląd włosów i paznokci,
  • w pielęgnacji cery alergicznej,
  • w pielęgnacji cery trądzikowej, z egzemą, w zapalenia skórny, grzybicy,
  • stosowany w chorobach skóry o podłożu autoimmunologicznym.
  • stosowanie w maseczkach do twarzy.
  • stosowany w aromaterapii przy przeziębieniu, kaszlu i zapaleniu oskrzeli.
  • Stosowany wewnętrznie: Olej ma bardzo silne właściwości przeciwzapalne, immunostymulujące i antyoksydacyjne (wymiata wolne rodniki). Działa przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo. Jest skutecznym środkiem przeciwpasożytniczym.

Postać
Jasno brązowy olej otrzymywany z tłoczenia nasion. Lekko gorzkawy w smaku, o korzennym charakterystycznym zapachu. Jest olejem nie odpornym na ciepło. Nie podgrzewać

Przechowywanie
Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.

 

Koncentracja w produkcie kosmetycznym Do 95%, zalecamy zmieszać olej z innymi olejami.

 

Przykłady kosmetyków z olejem z czarnuszki: TUTAJ

 

 

4.Olej z kiełków pszenicy rafinowany, KLIK

Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil

Olej z kiełków pszenicy działa przeciwzapalnie, uelastycznia skórę, łagodzi wszelkie podrażnienia i doskonale ją nawilża, dzięki czemu skóra jest miękka i gładka. Przenika również do naskórka oprócz zewnętrznej powierzchni skóry. Jest wręcz idealnym preparatem do stosowania na skórę łuszczącą się i wysuszoną.Ponadto wygładza powierzchnię włosów, odtwarza naturalną osłonkę i regeneruje ich wnętrze. Olej z kiełków pszenicy chroni również przed utratą wody i promieniowaniem UV. Jest olejem dość tłustym więc zalecamy mieszać go z olejem migdałowym, frakcjonowanym olejem kokosowym albo jojobą. W mieszaninie z olejem jojoba tworzy doskonałą mieszaninę uelastyczniającą zwiotczałą skórę albo zapobiegającą np. rozstępom.  Z pośród olei roślinnych cechuje się największą zawartością witaminy E.

Działanie:

  • regeneracja włosów
  • ochrona przed czynnikami zewnętrznymi
  • nawilżenie dla skóry przesuszonej

Skład:

Olej z kiełków pszenicy zawiera w sobie kwas linolowy(44%), oleinowy(28%), karoteny, witaminy A, C, D i B, błonnik, enzymy, fosfolipidy, fitoestrogeny, składniki mineralne i otrzymuje się go z kiełków pszenicy

Postać:

żółty kolor

Zastosowanie:

  • w masażach
  • w pielęgnacji cery suchej i dojrzałej,
  • w pielęgnacji cery alergicznej,
  • do leczenia oparzeń słonecznych,
  • do pielęgnacji włosów i paznokci,
  • stosowany jako olejek do wzbogacenia kosmetyku,

Przechowywanie:

w chłodnym i ciemnym miejscu

 

 

 

5.Olej z owoców dzikiej róży, KLIK

INCI: Rosa Canina (Rosehip) Fruit Oil

Typ: tłoczony na zimno nierafinowany,

Dzika róża (Rosa canina) jest kolczastym krzewem z rodziny Różowatych (Rosaceae) występującym obecnie na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy. Olej otrzymuje się z nasion lub owoców. Tłoczony z całych owoców jest bardziej wartościowy i bogatszy w cenne składniki biologicznie aktywne.

 

 

 

 

 

 

Właściwości:

  • antyseptyczne, przeciwzapalne, ściągające
  • nawilżające,
  • zmniejsza powstawanie nowych zmarszczek,
  • poprawia elastyczność cery,
  • zmniejsza blizny, oparzenia i rozstępy,
  • szybko się wchłania,

Substancje aktywne: Olej posiada bardzo ładną, pomarańczową barwę, bogaty jest w witaminy C, wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych - linolowego (ok. 47%) i linolenowego (ok. 33%)

Stosowanie do cery:

  • dojrzała, starzejąca się,
  • bardzo sucha,
  • cera tłusta ze skłonnością do trądziku,
  • w leczeniu blizn, oparzeń, rozstępów
  • problemy skórne jak egzema, łuszczyca.

Postać:Olej o  pomarańczowym zabarwieniu i  charakterystycznym zapachu. Jest olejem wrażliwym na ciepło. Nie podgrzewać!

Zastosowanie: bezpośrednio na cerę, kremy na noc, kremy pod oczy.

Przechowywanie: po otwarciu przechowywać w lodówce

Przykładowe receptury na kosmetyki z olejem z dzikiej róży TUTAJ

 

 

 

 

 

6.Olejek Makadamia(Makadamia) zimnotłoczony, KLIK

INCI: Macadamia (Macadamia ternifolia) Seed Oil

Olejek Makadamia pozyskuje się z orzechów tropikalnego drzewa o tej samej nazwie. Z uwagi na bogactwo wartościowych składników ma szerokie zastosowanie w kosmetyce.

 

Skład:

Olejek wykazuje wysoką biozgodność ze skórą, co sprawia, że jest on łatwo przyswajalny i głęboko się wchłania. Zawarty w nim kwas oleopalmitynowy (omega 7) to wysoce skuteczny przeciwutleniacz, a jednocześnie naturalny składnik ludzkiej skóry. Skóra dojrzała zawiera mniej kwasu omega 7, dlatego ważne jest, aby uzupełniać jego niedobory. Kolejnymi istotnymi składnikami są skwalen i tokotrienol, pełniące rolę przeciwutleniaczy i chroniący skórę przed wolnymi rodnikami.

Działanie:

  • ujędrniające,
  • nawilżające,
  • szybko się wchłania,
  • działa regenerująco i odżywczo,
  • działa wygładzająco,

Zastosowanie:

  • pielęgnacja cery suchej i zniszczonej,
  • pielęgnacja cery wrażliwej, skłonnej do alergii,
  • pielęgnacja cery mieszanej (łagodzi podrażnienia, niweluje wypryski, reguluje wydzielanie sebum).
  • do masażu i aromaterapii.
  • właściwości ujędrniające,
  • nadaje się do pielęgnacji zniszczonych, suchych i łamliwych włosów

PostaćOlej tłusty, żółty do brązowego o charakterystycznym orzechowym zapachu. Odporny na ciepło.

Przechowywanie:

Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.

Domowe kosmetyki z olejem makadamia i nie tylko znajdziesz TUTAJ

7. Olej z Avocado Zimnotłoczony Zielony, KLIK

  INCI 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl