Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Produkt dnia
Olej (Macerat) nagietkowy 50ml ART
Olej (Macerat) nagietkowy 50ml ART
7,99 zł
szt.
Mięta liść Eko 25g - herbatka Dary Natury
Mięta liść Eko 25g - herbatka Dary Natury
2,99 zł
Naturalny Olejek z Drzewa Różanego 10ml Etja
Naturalny Olejek z Drzewa Różanego 10ml Etja
15,57 zł
Dzika Róża Skórka 75g ART
Dzika Róża Skórka 75g ART
3,99 zł
szt.
Mleczan sodu 60% 1l Stanlab
Mleczan sodu 60% 1l Stanlab
15,99 zł
Olej rzepakowy zimnotłoczony 1l Vivio
Olej rzepakowy zimnotłoczony 1l Vivio
9,99 zł
Suszony Nagietek 70g LookFood
Suszony Nagietek 70g LookFood
8,62 zł
Olej z glistnika jaskółcze ziele 25ml Vivio
Olej z glistnika jaskółcze ziele 25ml Vivio
12,50 zł
Laski Cynamonu 10szt Indonezja  Agnex
Laski Cynamonu 10szt Indonezja Agnex
5,20 zł
szt.
Olej Rycynowy Rafinowany 1kg ART
Olej Rycynowy Rafinowany 1kg ART
31,00 zł
szt.
Srebro koloidalne 50ppm 500ml Aura Herbals
Srebro koloidalne 50ppm 500ml Aura Herbals
33,89 zł
Sól  do kąpieli z Połczyńską borowiną 500g
Sól do kąpieli z Połczyńską borowiną 500g
12,49 zł
Naturalny olejek goździkowy 7ml
Naturalny olejek goździkowy 7ml
5,50 zł
szt.
Lipa kwiat 30g EKO Dary Natury
Lipa kwiat 30g EKO Dary Natury
7,85 zł
szt.

Betaina Wygładzająca 30g Beauty Ever

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 2 - 5 dni
Cena: 8,89 zł 8.89
ilość szt.
Zyskujesz 8 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Beauty ever
Kod produktu: BE40
Pin It

Opis

Betaina cukrowa jest naturalnym aminokwasem-pochodną glicyny-niezwykle cenionym z powodu jego unikalnych zdolności do przyłączania wody oraz właściwości chroniących błony komórkowe.

Wyższe stężenia poprawiają właściwości pielęgnacyjne kosmetyków, nie powodując destabilizacji emulsji, tak więc można betainę, w postaci kryształków lub rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dodawać do gotowych produktów takich jak kremy, żele, toniki czy balsamy, a także szampony i odżywki do włosów.

Jako związek bipolarny o małej cząsteczce ma niezwykłe zdolności oddziaływania z wodą i podobnymi do wody cząsteczkami - nadaje skórze wyjątkowe odczucie jedwabistości, co czyni ją bardzo interesującym składnikiem kosmetycznym.

50 % roztwór betainy ma działanie łagodniejsze niż czysta woda, co może znaleźć zastosowaniu przy zmywaniu skóry np. po użyciu kwasów.

Należy odróżnić betainę cukrową od rzekomo łagodnego detergentu, cocamidopropyl betaine (i innych pochodnych betainy, otrzymywanych z kokosa) – składnika półsyntetycznego, wywołującego alergie kontaktowe i dermatozę skórną.

Testy wykazały, że już niewielki 3,5 % -owy dodatek betainy do formulacji skutecznie redukuje drażniące działanie detergentów.

Dodatek do szamponu, odżywki czy wcierki do włosów skutecznie niweluje przesuszenie włosów, działa łagodząco na skórę głowy i dzięki działaniu nawilżającemu wygładza i zwiększa grubość włosów.

Betaina powoduje powstanie objętościowej i stabilnej piany, co może być doskonałym rozwiązaniem dla osób chcących zrezygnować ze środków powierzchniowo- czynnych, a nie akceptujących produktów nie pieniących się (odżywki do mycia włosów, łagodne żele myjące).

Cenną właściwością betainy w kosmetyku jest jej zdolność do zmniejszania uczucia lepienia się i poprawa jego rozprowadzania z jednoczesnym odczuciem jedwabistości i miękkości, porównywalnej z najlepszymi silikonami.

 

Jak działa: 

  • silnie nawilża skórę poprzez redukcję TEWL już przy małej koncentracji, wyższe stężenia pozwalają osiągnąć jeszcze lepsze efekty – doskonała do suchej skóry 
  • zwiększa elastyczność skóry poprzez stabilizację nawilżenia 
  • wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe przy minimum 10 % stężeniu  
  • nawilża i wzmacnia włosy, dając efekt wyjątkowej jedwabistości i miękkości, doskonała po zabiegach kosmetycznych wysuszających włosy
  • zwiększa rozpuszczalność niektórych substancji w wodzie  
  • zmniejsza lepkość formulacji poprawiając komfort stosowania 
  • buforuje substancje o niskim pH 
  • poprawia reakcję skóry na drażniące działanie detergentów, łagodzi wrażliwą na detergenty skórę głowy

 

Zastosowanie:

  • produkty pielęgnacyjne do twarzy – kremy, emulsje, toniki, maski do twarzy (0,5 – 2 %)  
  • produkty do włosów - szampony, odżywki, wcierki  (2- 10 %)
  • balsamy do ciała (2 – 10 %)
  • kremy do rąk (2 – 5 %)
  • żele do mycia twarzy i ciała (2 – 10 %)
  • balsamy po goleniu  (2 – 10 %) 
  • produkty do higieny jamy ustnej (2 - 5 %)
  • produkty po opalaniu (7 – 10 %)

 

Skład:  Betaine

Zalecane stężenia: 2 – 10 %

Właściwości fizykochemiczne:

  • białe kryształki
  • rozpuszczalny w wodzie do 60 % w temp. 20-30oC
  • rozpuszczalność w etanolu : 8,7 %
  • ciężar nasypowy: 0,66g/ml

 

Przechowywanie:  w szczelnie zamkniętym pojemniku,  substancja jest silnie higroskopijna

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Bestsellery
Pudełko apteczne 75ml
Pudełko apteczne 75ml
1,69 zł
szt.
Butelka z zamknięciem typu dzióbek 100ml
Butelka z zamknięciem typu dzióbek 100ml
0,62 zł
Butelka z atomizerem 100ml plastikowa
Butelka z atomizerem 100ml plastikowa
1,39 zł
Knot do świec powlekane 6/100-10szt.
Knot do świec powlekane 6/100-10szt.
0,50 zł
szt.
Pudełko apteczne 150ml
Pudełko apteczne 150ml
1,43 zł
szt.
Pudełko apteczne 100ml
Pudełko apteczne 100ml
1,69 zł
szt.
Butelka szklana brązowa z pipetą czarna 30ml
Butelka szklana brązowa z pipetą czarna 30ml
2,59 zł
Lanolina bezwodna 100g do maści ZSK
Lanolina bezwodna 100g do maści ZSK
15,99 zł
szt.
Siarczan Magnezu (Sól Epsom) 1kg Stanlab
Siarczan Magnezu (Sól Epsom) 1kg Stanlab
9,99 zł
Soda Oczyszczona 1kg Trzy Ziarna
Soda Oczyszczona 1kg Trzy Ziarna
5,99 zł
szt.
Słoik szklany brązowy z czarną  nakrętką 50ml
Słoik szklany brązowy z czarną nakrętką 50ml
3,79 zł
Lanolina bezwodna 250g do maści ZSK
Lanolina bezwodna 250g do maści ZSK
34,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl