Olej (macerat) z nagietka na trądzik 200ml Zrób Swój Kosmetyk

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 - 7 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 24,80 zł 24.80
ilość szt.
Zyskujesz 24 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: ZróbSwójKosmetyk
Kod produktu: 5902385900591
Pin It

Opis

 

INCI: CALENDULA OFFICINALIS FLOWER & HELIANTHUS ANNUS SEED OIL

Macerat z kwiatów nagietka Zrób Swój Kosmetyk powstał w wyniku maceracji kwiatów nagietka w oleju słonecznikowym. Zawiera bardzo dużo cennych substancji oraz wiele witamin takich jak A, B, C, E i F.

Nagietek jest jednym z najlepiej poznanych i przebadanych składników kosmetycznych dlatego stosuje się go również w kosmetykach przeznaczonych dla niemowląt i dzieci.

Olej słonecznikowy, który używa się podczas maceracji kwiatów nagietka dodatkowo wzmacnia dobroczynne właściwości tych kwiatów.

Pochodzenie i otrzymywanie maceratu z nagietka:

Najprawdopodobniej nagietek pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Niektórzy twierdzą, że pochodzi on z Iranu. Mimo iż, w Polsce panuje chłodniejszy klimat to zadomowił się on również na naszych terenach. Jego pomarańczowe kwiaty charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które od wieków wykorzystywane są w ziołolecznictwie.



Skład chemiczny maceratu z nagietka:

Kwiat nagietka zawiera naturalne tokoferole, lecytynę oraz karoteny. Posiada lekką konsystencję i bardzo dobrze się wchłania.

Właściwości maceratu z nagietka:

Nagietek można stosować w kosmetykach przeznaczonych do cery wrażliwej, suchej i dojrzałej. Znaleźć można go także w preparatach do skóry trądzikowej.

Macerat z nagietka jest świetnym surowcem kosmetycznym, który możemy zastosować do produkcji własnego kosmetyku do pielęgnacji włosów oraz skóry głowy. Redukuje łupież oraz poprawia kondycję suchych i przesuszonych włosów.

Warto go stosować do spierzchniętych ust. Pozwoli na ich redukcję. Jest doskonałym produktem do tworzenia balsamów do ust.

Działanie kosmetyczne składników zawartych w maceracie nagietkowym:

- działa przeciwzapalnie

- ma właściwości antybakteryjne

- jest przeciwgrzybiczny

- skuteczny do walki z egzemą


Postać maceratu z nagietka:

- kolor pomarańczowy

Sugerowanie stężenie: 1-95%, najlepiej trochę zmieszać z olejem bazowym, ponieważ może spowodować lekkie barwienie się skóry



Jak można stosować maceratu z nagietka w domowych kosmetykach?

Do kubka miarowego włóż:

  • wosk pszczeli 30g,

  • masło shea 30g,

  • olej z nagietka 30g

Składniki rozpuść w kąpieli wodnej i przelej do formy silikonowej. Po kilku minutach wyciągnij kosteczki balsamowe, które są gotowe do użycia.

Inne przepisy na kosmetyki domowe z olejem nagietkowym



 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl