Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Produkt dnia
Olej Rycynowy Rafinowany 1kg ART
Olej Rycynowy Rafinowany 1kg ART
29,00 zł
szt.
Naturalny olejek goździkowy 50ml ART
Naturalny olejek goździkowy 50ml ART
28,89 zł
szt.
Inulina z cykorii 100g
Inulina z cykorii 100g
4,18 zł
szt.
Srebro koloidalne 50ppm 500ml Aura Herbals
Srebro koloidalne 50ppm 500ml Aura Herbals
33,89 zł
Wosk pszczeli biały (bielony) 100g
Wosk pszczeli biały (bielony) 100g
12,50 zł
Karagen 100g Agnex
Karagen 100g Agnex
6,89 zł
szt.
Guma Guar 1kg Agnex
Guma Guar 1kg Agnex
21,99 zł
szt.
Olej z drzewa herbacianego 25ml Vivio
Olej z drzewa herbacianego 25ml Vivio
10,99 zł

Tlenek cynku cz.d.a 100g Chempur

319.jpg
  • promocja
Dostępność: brak towaru
Cena: 14,96 zł 16,57 zł 14.96
ilość szt.
Zyskujesz 14 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Chempur
Kod produktu: CHEMTLENCYNK100G
Pin It

Opis

Tlenek cynku - związek chemiczny z grupy tlenków, połączenie tlenu z cynkiem na II stopniu utlenienia. Stosowany m.in. jako pigment do farb.

Stosowany jest jako dodatek do farb i lakierów, w kosmetyce i ceramice oraz jako wypełniacz i stabilizator gumy, kauczuku i tworzyw sztucznych, do produkcji mas izolacyjnych, zasypek, środków do impregnacji drewna.

Pierwotnie, jako pigment, został wprowadzony w 1779 roku, od 1834 roku jako „biel chińska” stosowany w gwaszu, w farbach olejnych.

Sproszkowaną biel cynkową stosuje się powszechnie (obok innych proszków, jak: grafit, sadza angielska, argentorat, tkanol) w kryminalistyce, w badaniu daktyloskopijnym metodą mechaniczną.

Tlenek cynku  używany jako składnik maści i zasypek leczących rozmaite choroby skóry.

Tlenek cynku jest używany w stomatologii do tymczasowych wypełnień.

Jest bezwonnym, białym proszkiem o delikatnej fakturze. Nie rozpuszcza się ani w wodzie, ani w tłuszczach, tworzy tylko dyspersje.

Tlenek cynku ma właściwości bielące, matujące i kryjące, dzięki czemu jest stosowany do produkcji pudrów i zasypek.

Wykorzystywany również w naturalnych i ekologicznych preparatach do ochrony przed promieniowaniem UV.

Zaletą tlenku cynku jest zdolność do blokowania niemal całego spektrum promieniowania UV, dlatego preparaty zawierające tlenek cynku są szczególnie polecane dzieciom i osobom o cerze wrażliwej, u których stosowanie chemicznych filtrów może powodować podrażnienia.

Jedyną wadą tlenku cynku jest konieczność stosowania go w dużych stężeniach, co może nieco rozjaśniać cerę. Pomimo tego, jest to związek bezpieczny i bardzo skuteczny.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Nowości
Bestsellery
Pudełko apteczne 75ml
Pudełko apteczne 75ml
1,15 zł
szt.
Butelka z zamknięciem typu dzióbek 100ml
Butelka z zamknięciem typu dzióbek 100ml
0,75 zł
Butelka z atomizerem 100ml plastikowa
Butelka z atomizerem 100ml plastikowa
1,39 zł
szt.
Pudełko apteczne 150ml
Pudełko apteczne 150ml
1,47 zł
Pudełko apteczne 100ml
Pudełko apteczne 100ml
1,45 zł
szt.
Knot do świec powlekane 6/100-10szt.
Knot do świec powlekane 6/100-10szt.
1,49 zł
szt.
Lanolina bezwodna 100g do maści ZSK
Lanolina bezwodna 100g do maści ZSK
15,99 zł
szt.
Soda Oczyszczona 1kg Trzy Ziarna
Soda Oczyszczona 1kg Trzy Ziarna
4,99 zł
szt.
Lanolina bezwodna 250g do maści ZSK
Lanolina bezwodna 250g do maści ZSK
34,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl