Producenci

Hydrolaty to wody kwiatowe lub roślinne, otrzymywane w wyniku destylacji pary wodnej różnych części roślin. Hydrolaty powstają jako produkt uboczny w procesie pozyskiwania olejków eterycznych. Dowiedz się jakie właściwości posiadają hydrolaty i  jaki hydrolat wybrać do swojej cery Więcej infomacji na dole strony.

 

  • promocja
  • promocja
  • promocja
  • promocja
  • promocja
Hydrolat Mandarynkowy Organic 100 ml ECOCERT Esent Hydrolat Mandarynkowy Organic 100 ml ECOCERT Esent
Producent: Esent
Cena: 13,58 zł 14,29 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
  • promocja

Co to jest Hydrolat?

Hydrolaty to wody kwiatowe lub roślinne, otrzymywane w wyniku destylacji pary wodnej różnych części roślin. Hydrolaty powstają jako produkt uboczny w procesie pozyskiwania olejków eterycznych.

 

Jakie właściwości posiadają  hydrolaty?

Hydrolaty ze względu na swój unikalnych skład wykazują różne działanie na naszą skórę np. napinają cerę, łagodzą podrażnienia, dlatego dobrze jest zapoznać się z opisem naszych hydrolatów i odpowiednio dobrać do cery.

W naszej ofercie dostępna jest szeroka gama hydrolatów m.in. Hydrolat różany, lipowy, lawendowy, oczarowy, geraniowy, z kocanki, melisy, mięty, czarnej porzeczki, opuncji figowej i wiele innych.

Do najpopularniejszy hydrolatów należą:

  • Hydrolat z Róży Damasceńskiej,

Zmniejsza zaczerwienienie twarzy i uczucie zmęczenia oczu. Nie można nie wspomnieć o działaniach typowo leczniczych, tak więc działa przeciwzapalnie, antyseptycznie, przyspiesza gojenie drobnych ran.

  • Hydrolat z oczaru wiginijskiego:

Hydrolat ma silne działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne. Dlatego zalecany jest przede wszystkim do cery tłustej trądzikowej i naczyńkowej. Wspomaga gojenie ran i regenerację skóry, reguluje pracę gruczołów łojowych poprzez zmniejszenie produkcji sebum.

  • Wyciąg z aloesu 10:1 :

Dzięki swym właściwościom świetnie sprawdza się jako preparat przyspieszający procesy gojenia, wygładzający blizny. Stosowany często po zabiegach mechanicznego oczyszczania skóry twarzy ( cera trądzikowa ). Po rozcieńczeniu świetnie sprawdza się jako składnik płukanek do włosów, czy jako lekka nawilżająca mgiełka. Można go dodawać do szamponów w proporcji do 1 : 1.

 

Jakie zastosowanie kosmetyczne wykazują hydrolaty?

Hydrolat może posłużyć jako tonik do twarzy, faza wodna do wytwarzania kremu, balsamu, odżywek, masek do włosów, składnik płynów do kąpieli, płynów do demakijażu. Hydrolaty świetnie sprawdzą jako składnik maseczki z glinką, serum do twarzy, wcierki do włosów.

Hydrolaty posiadają pH od 3,5 do 4,5, te informację należy brać pod uwagę przy tworzeniu kosmetyków.

Uwaga! Hydrolaty mogą delikatnie podrażnić cee, z powodu swojego niższego pH od naszej skóry, należy wtedy rozcieńczyć hydrolaty wodą do pH 5, można dodatkowo zakonserwować konserwantem dostępnym z naszej oferty.

 

Jaki hydrolat wybrać?

Aby odpowiednio dobrać hydrolaty, na początku musisz okreslić jaką masz cerę i wybrać odpowiednio hydrolaty. Do cery wrażliwej polecamy hydrolat rumianowy, hydrolat bławatkowy, hydrolat z owoców figi, hydrolat melisowy. Do cery naczyniowej hydrolat z kwiatów pomarańczy, hydrolat z kwiatów głogu, hydrolat lipowy, hydrolat geraniowy, hydrolat z czarnej porzeczki, hydrolat z kocanki, hydrolat ze skórki cytryny, hydrolat z kadzidłowca. Do cery dojrzałej odpowiedni będzie hydrolat z opuncji, hydrolat z zielonej herbaty, hydrolat różany. Do cery tłustej i trądzikowej polecamy hydrolat z szałwii, hydrolat miętowy, hydrolat oczaraowy, hydrolat lawendowy, wyciąg z aloesu, hydrolat mandarynkowy, hydrolat z krwawnika., hydrolat z liści werbeny.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl