Zrób zakupy za 200zł i ciesz się wysyłką za jedyne 5zł

Ekstrakt olejowy z kocanki do cery naczynkowej 50ml Zrób Swój Kosmetyk

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 - 7 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 9,90 zł 9.90
Cena w innych sklepach: 9,90 zł
ilość szt.
Zyskujesz 9 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: ZróbSwójKosmetyk
Kod produktu: 5902385904957
Pin It

Opis

INCI: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil and Helichrysum arenarium Flower Extract

Olej z kocanki firmy Zrób Swój Kosmetyk powstał w wyniku maceracji kwiatów kocanki w oleju słonecznikowym. W trakcie moczenia kwiatów kocanki jej najcenniejsze składniki aktywne są uwalniane do oleju bazowego, jakim jest olej słonecznikowy. Olej z kocanki najczęściej spotykany jest w formie oleju eterycznego oraz hydrolotu. Macerat zyskuje dopiero popularność, ale powinna go wypróbować każda osoba, która ma problem z cerą naczynkową.

 

 

Pochodzenie i otrzymywanie maceratu z kocanki:

Kocanka to roślina, która należy do rodziny astrowatych. Ma ona wiele drobnych i żółtych kwiatów. Występuje głównie na terenie Europy, w państwach takich jak: Włochy, Hiszpania, Portugalia oraz Turcja.

 

Skład chemiczny maceratu z kocanki:

Olej z kocanki posiada wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Głównie jest to kwas linolowy, który nawilża skórę, reguluje pracę gruczołów łojowych oraz redukuje przebarwienia.



Właściwości maceratu z kocanki:

 

Olej ten jest bardzo pomocny dla osób, które zmagają się ze skórą naczynkową. Posiada ona korzystny wpływ na naczynia krwionośne. Dzięki swoim właściwościom pomaga obkurczyć się ona naczynka. Oprócz tego zmniejsza opuchnięcia i zasinienia wokół oczu. Sprawdzi się także przy leczeniu siniaków i krwiaków. Przyspiesza ona ich gojenie.

Olej z kocanki ma silne właściwości regeneracyjne. Przyspiesza ona proces odnawiania naskórka. Jest dobrym środkiem na wspomaganie gojenia się ran. Pomaga także na skórę poparzoną nadmiernym opalaniem. Nawilży ją i złagodzi ból.

Olejek ten również wspomaga w walce z rozstępami. Przenika on do głębszych warstw skóry i wspomaga odbudowę zniszczonych komórek. Dodatkowo poprawia on jej elastyczność i zapobiega powstawaniu nowych rozstępów. To wszystko za prawom diketonom, które obecne są w tym oleju. Wspomagają one regeneracje komórek skóry.

Działanie kosmetyczne składników zawartych z kocanki:

  • działa antyoksydacyjne

  • zwalcza wolne rodniki

  • działa antybakteryjnie

  • redukuje zapalenie skóry

  • wzmacnia barierę lipidową naskórka

  • nawilża skórę

  • redukuje stany alergiczne skóry


Postać maceratu z kocanki:

  • Olej ten ma ciemno-żółty kolor

Sugerowanie stężenie: 1-100%

 

Jak można stosować maceratu z kocanki w domowych kosmetykach?

 

Pielęgnujący olejek do twarzy (użyty samodzielnie)

Przetrzyj skórę dowolnym hydrolatem, a następnie aplikuj olej na wilgotną skórę twarzy, dekoltu oraz okolic oczu. Następnie delikatnie go wklep.


Łagodzący kosmetyk do skóry

Dodaj olej z kocanki do oleju jojoba lub kokosowego. Taką mieszankę możesz stosować na twarz. Zapobiega ona wysypkom, zaczerwienieniu oraz podrażnieniom po goleniu.

Na poparzoną skórę słońcem

Wymieszaj odrobinę oleju z kocanki z olejem kokosowym. Stosuj to na skórę, która została podrażniona przez promienie słoneczne. Należy pamiętać, że w przypadku poważniejszych oparzeń słonecznych należy skonsultować się z lekarzem.

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl