Ekstrakt olejowy z lawendowy do cery tłustej i trądzikowej 50ml Zrób Swój Kosmetyk

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 2 - 7 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 10,90 zł 10.90
Cena w innych sklepach: 10,90 zł
ilość szt.
Zyskujesz 10 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: ZróbSwójKosmetyk
Kod produktu: 5902385904933
Pin It

Opis

 

INCI: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil and Lavandula officinalis Flower Extract

Macerat z kwiatów lawendy firmy Zrób Swój Kosmetyk powstał w wyniku maceracji kwiatów lawendy w oleju słonecznikowym. W rezultacie powstaje produkt o właściwościach odświeżających oraz tonizujących. Działa antybakteryjnie i polecany jest do cery tłustej oraz cery skłonnej do wyprysków. Nadaje się także do olejowania włosów, ponieważ wzmacnia cebulki i zmniejsza ich wypadanie.

Posiada on wiele zastosowań, ponieważ działa przeciwbakteryjnie, relaksująco praz koi podrażnienia skóry. Doskonały do cery tłustej, mieszanej i trądzikowej.

Skład chemiczny maceratu z lawendy:

Olej słonecznikowy, który występuje w tym maceracie posiada wiele kwasów tłuszczowych, które występują także w naszym sebum. Dzięki czemu chronią cerę przed utratą wody. Lawenda posiada trzy istotne dla nas składniki. Są to: cyneol, geraniol, limonen, sabinen oraz tanina.

Tanina wspomaga prawidłową pracę gruczołów łojowych. Stosowanie maceratu redukuje nadmierne przetłuszczanie się skóry ciała oraz włosów. Z kolei cyneol to związek aromatyczny. Substancja ta znajduje się także w eukaliptusie dlatego nazywana jest także eukaliptolem. To dzięki niemu lawenda posiada taki wyjątkowy zapach, a dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne.

Kolejne trzy substancje jak: geraniol, sabinen oraz limonen ma właściwości przeciwbakteryjne. Dlatego też macerat z lawendy warto stosować do cery trądzikowej.



Właściwości maceratu z kwiatów z lawendy:


Macerat z lawendy jest bardzo pomocny przy gojeniu się ran. Regularne stosowanie sprawia, że blizny stają się niewidoczne. Sprawdza się także przy większych uszkodzeniach skóry, które powstały w wyniku oparzeń czy też otarć.

Macerat ten sprawdzi się także przy pielęgnacji włosów. Zmniejsza on ich wypadanie a dodatkowo wzmocni cebulki włosów i nawilży skórę głowy.

Warto go użyć do masażu relaksacyjnego, ponieważ posiada on wyjątkowy kwiatowy aromat.

 

Działanie kosmetyczne składników zawartych w maceracie z kwiatów lawendy:

  • przyspiesza gojenie się ran

  • wzmacnia cebulki włosów

  • zmniejsza wypadanie włosów

  •  nawilża i uelastycznia skórę

 

Sugerowanie stężenie: 1-100%

 

Jak można stosować olej z kwiatów lawendy w domowych kosmetykach?

Olejowanie włosów

Wmasuj macerat z lawendy w skórę głowy. Rozprowadź go także po całej długości włosów. Następnie załóż czepek kąpielowy. Macerat spłukuj po około dwóch godzinach. Regularne stosowanie wzmocni włosy osłabione farbowaniem czy też suszeniem suszarką.

Olejek na trądzik

Zmieszaj olejek tamanu z maceratem lawendowym i stosuj punktowo na zmiany chorobowe.

Balsam na zmęczone mięśnie

Połącz wosk pszczeli z maceratem z lawendy oraz dziurawca. Stworzymy skuteczny kosmetyk dający ulgę przepracowanym mięśni.

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl