Producenci
Receptury i przepisy

Ekstrakt z Lawendy 30ml Zrób Swój Kosmetyk

ekstrakt-lawenda(1).jpg
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 - 7 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 7,64 zł 8,49 zł 7.64
ilość szt.
Zyskujesz 7 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: ZróbSwójKosmetyk
Kod produktu: 5902385905244
Pin It

Opis

Ekstrakt z lawendy

INCI: Glycerin, Aqua, Lavendula Angustifoila (Lavender), Flover Extract, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate

Ekstrakt z lawendy firmy Zrób Swój Kosmetyk otrzymywany jest z suszonych kwiatów Lavandula angustifolia. Nazwa tego gatunku pochodzi od słowa angusto co oznacza wąski. Natomiast folia to liść. Odnosi się to do wąskich liści tej rośliny.

 

Pochodzenie i otrzymywanie ekstraktu z lawendy:

Lawenda została sprowadzona przez Rzymian do Niemiec i Wielkiej Brytanii. Początkowo stosowana była jako aromatyczny krzew. Dopiero w dwunastym wieku Hildegard odkrył jej terapeutyczne działanie.

 

Skład chemiczny ekstraktu z lawendy:

Głównym składnikiem tego oleju są alkohole (linalol, lawandulol oraz borneol). Znajdziemy także estry (eukaliptol, octan linalolu, octan lawandolu). W ekstrakcie znajdują się także substancje fenolowe takie jak kwas rozmarynowy, karnozol, taniny oraz flawonoidy. Oprócz tego znajdziemy w nim fitosterole i trójterpeny. Należy pamiętać, że skład chemiczny zależny jest od rośliny.

 

Właściwości ekstraktu z lawendy:

Działania przeciwdrobnoustrojowe

Lawenda działania te zawdzięcza dzięki obecności w niej olejku eterycznego. Zawiera składnik zwany fenolem, który posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe.

Działanie ściągające

Tanina, która zawarta jest w lawendzie ma właściwości ściągające. Posiada ona również zdolności rozszerzania powierzchniowych naczyń krwionośnych, a także chroni przed utratą płynów i uszkodzeniami zewnętrznymi. Pomocna jest w regeneracji ran i oparzeń. Zawarta w kosmetykach ma za zadanie regulować sebum oraz przyspieszać gojenie się ran.

Działania przeciwzapalne

Uważa się, że ekstrakt z lawendy zmniejsza symptomy zmian skórnych takich jak łuszczyca czy wypryski. Miejscowa aplikacja tego oleju pomoże zahamować reakcje alergiczne. Przydatny jest w leczeniu dziecięcej egzemy. Badania potwierdziły pozytywne działania tego olejku przy leczeniu tego typu schorzenia.

Na włosy

Ekstrakt dzięki obecności garbników poprawia pracę gruczołów łojowych. Warto go stosować w walce z łupieżem.

 

Działanie kosmetyczne składników zawartych w ekstrakcie z lawendy:

- działa przeciwbakteryjnie

- działanie antyoksydacyjne

- zwalcza wolne rodniki

- działania aromaterapeutyczne


Postać ekstraktu lawendowego

jasnożółta barwa, kwiatowy zapach


Sugerowanie stężenie: 0,5% - 5%

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl