Producenci
Receptury i przepisy

Kwas migdałowy 10 g stężenie 99,5 % Esent

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 15,90 zł
  (1 kg = 1 590,00 zł )

Cena regularna:

15.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt
Zyskujesz 15 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Esent
Kod produktu: 5902574359735

Opis

Surowiec dla przemysłu chemicznego, kosmetycznego  (Raw Material) Kwas Migdałowy

INCL : Mandelic Acid

Numer CAS 90-64-2

Numer WE : 202-007-6

 

PREPARAT AGRESYWNY. KONICZNE ROZCIEŃCZENIE PRODUKTU. ROZTWÓR DO  STOSOWANIA W GABINETACH. SPRZEDAJĄCY NIE PONOSI ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA SKUTKI UŻYWANIA W WARUNKACH DOMOWYCH.

Kwas migdałowy powstaje poprzez hydrolizę wyciągu z gorzkich migdałów.

Roztwory kwasu poprawiają kondycje skóry. W kosmetyce ceniona jest jego zdolność do rozluźniania połączeń pomiędzy zrogowaciałymi komórkami naskórka – eksfoliacja. W przypadku skóry suchej i szorstkiejkwas nawilża, uelastycznia i poprawia jej koloryt. Przy skórze tłustej z rozszerzonymi porami, czy z bliznami potrądzikowymi , spłyca blizny, nadaje skórze delikatność. Kwas ten spośród innych kwasów AHA wyróżnia się silnym działaniem antybakteryjnym, które sprawia, że zabiegi z jego wykorzystaniem sprawdzają się z powodzeniem w leczeniu stanów zapalnych skóry, zwłaszcza trądziku.

W zależności od stężenia kwasu zależy sposób i intensywność jego działania na skórę.

Roztwory poniżej 10 % mają rewelacyjne zdolności nawilżające,tonizujące, bardzo łagodne działanie złuszczające, wspomagają procesy regeneracji.

W przypadku stężenia 20-35 % poza działaniem nawilżającym i oczyszczającym, daje efekt peelingu.Peeling kwasem migdałowym regeneruje, wygładza i nawilża skórę, pobudza produkcję kolagenu i elastyny, rozjaśnia przebarwienia, przeciwdziała trądzikowi i zaskórnikom oraz zwęża rozszerzone pory.

Sposób użycia.

Kwas migdałowy należy do surowców kosmetycznych przeznaczonych dla zaawansowanych użytkowników i dla gabinetów kosmetycznym. Mając jakiekolwiek wątpliwości lepiej odstąpić od kuracji przeprowadzanych w domu.


Sprzedany przez nas kwas ma postać pudru, a więc jego stężenie przekracza 99,5 %, aby stosować go pielęgnacji skóry należy sporządzić roztwór. Kwas migdałowy rozpuszcza się w gorącej wodzie, aby otrzymać wysokie stężenia roztworów konieczne jest dodanie kilku kropel alkoholu etylowego ( spirytusu ).

Przy przygotowywaniu roztworu, należy bezwzględnie unikać wdychania czystego kwasu, nie dopuszczać do kontaktu z oczami, bądź błonami śluzowymi !!!

Proporcje kwasu i wody przydatne do przygotowania roztworów

5% - 10 g kwasu migdałowego + 190 ml wody 
10% - 10 g kwasu migdałowego + 90 ml wody
15% - 10 g kwasu migdałowego + 56 ml wody
20% - 10 g kwasu migdałowego + 40 ml wody + kilka kropel etanolu (spirytusu).
25% - 10 g kwasu migdałowego + 30 ml wody + kilka kropel etanolu (spirytusu).
30% - 10 g kwasu migdałowego + 23 ml wody + kilka kropel etanolu (spirytusu).
35% - 10 g kwasu migdałowego + 17,5 ml wody + kilka kropel etanolu (spirytusu).
40% - 10 g kwasu migdałowego + 15 ml wody + kilka kropel etanolu (spirytusu).


Czym odmierzać ?

Najprostsze i najdokładniejsze pomiary wagi otrzymamy korzystając z wagi o dokładności min 1 g. Jeśli jej nie posiadamy można posiłkować się dokładną wagą kuchenną, a wodę odmierzać np strzykawką.

Przygotowanie roztworu.

Do przygotowania roztworu używać wody destylowanej/demineralizowanej. Roztwór przygotowywać w łaźni wodnej ( kwas rozpuszcza się w ciepłej /gorącej wodzie ).
Przy niskich stężeniach kiedy zamierzamy używać roztworu jako tonik, po otrzymaniu roztworu, będzie miał zdecydowanie za niskie pH, aby je zneutralizować dodajemy sody i mierzymy pH papierkiem lakmusowaym ( do kupienia w aptekach i sklepach z odczynnikami ), aż do otrzymania pH ok 4-5. ( do codziennego stosowania )

Przy stężeniach powyżej 20% do całkowitego rozpuszczenia kwasu będzie konieczne dodanie kilku kropel etanolu (spirytus), etanol również możemy aplikować strzykawką po kilka kropel , tylko tyle aby kwas uległ całkowitemu rozpuszczeniu. Wysokie stężenia przeznaczone są do wykonywania peelingu w związku z tym nie neutralizujemy go sodą.

Po przygotowaniu roztworu przechowujemy go w lodówce przez okres do 14 dni.


Stosowanie.

Stężenie tonizująco/nawilżające 5-10 %

Roztwór kwasu nakładamy wacikiem kosmetycznym, a po wyschnięciu ( nie spłukujemy!), wklepujemy krem nawilżający, bądź uzupełniamy jego działanie kwasem hialuronowym, czy koenzymem Q10. Kwas w takim stężeniu doskonale nadaje się do oczyszczenia skóry przed maseczką z alg morskich. Kwas w takim stężeniu może być stosowany w codziennej pielęgnacji skóry.

Stężenie peelingujące 20-35%

Jeżeli rozpoczynamy przygodę z pellingiem z kwasu migdałowego w warunkach domowych zaczynamy od niskich stężeń ( od 20 % ). Preparat nakładamy na czystą skórę wacikiem kosmetycznym i pozostawiamy na okres 10-15 minut ! Po nałożeniu spodziewajmy się pieczenia i szczypania skóry. Gdy dyskomfort jest zbyt uciążliwy preparat zmywamy wcześniej ! Peeling zmywamy wodą i mydłem w kostce (neutralizuje ono kwas).

Po zabiegu i dokładnym spłukaniu peelingu oraz umyciu twarzy mydłem na skórę nakładamy tłusty krem.

Zabiegi przeprowadzamy raz na dwa tygodnie !!! W tracie kolejnych peelingów skóra nabiera odporności na kwas wówczas podwyższamy stężenie i wydłużamy czas. Maksymalne stężenia to 35 % i czas do 20 minut !!!


ZAWSZE STOSUJEMY ZASADĘ MAŁYCH KROKÓW , ZACZYNAJĄC OD NISKICH STĘŻEŃ I KRÓTSZYCH CZASÓW.

Przy dłuższym używaniu preparatów zawierających kwas migdałowy obserwujemy :

- poprawę jędrności i elastyczności skóry,
- zwiększoną produkcję włókien kolagenu i mukopolisacharydów,
- przyspieszenie odnowy komórkowej,
- zmiękczanie i wygładzanie skóry, poprawa barwy i faktury skóry
- zmniejszenie zmarszczek i spłycenie blizn, zapobieganie starzeniu się skóry,
- rozjaśnienie plam pigmentowych i przebarwień,
- czyszczenie skóry,


Informacje chemiczne.

Kwas migdałowy – organiczny związek chemiczny; aromatyczny hydroksykwas karboksylowy. Jest związkiem chiralnym i posiada dwa enancjomery. Ma postać drobnych kryształków o charakterystycznym zapachu .Rozpuszcza się w wodzie na gorąco, bardzo dobrze rozpuszcza się w alkoholu.

Bezpieczeństwo

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Inni kupili również
Produkt dnia
Ekstrakt Olejowy z Bluszczu (Macerat) 50ml  Chmara Blend Data 31.08.2026
Ekstrakt Olejowy z Bluszczu (Macerat) 50ml Chmara Blend Data 31.08.2026

7,43 zł

Cena regularna: 9,90 zł

Najniższa cena: 8,42 zł
szt
Promocje
Proszek z orzechów Shikakai 100 g Indus Valley Data 08.2026
Proszek z orzechów Shikakai 100 g Indus Valley Data 08.2026

10,45 zł

Cena regularna: 20,90 zł

Najniższa cena: 20,90 zł
Blend Glicerynowy Len Rumianek Kwiat Lipy 150ml Chmara Blend Data 19.09.2026
Blend Glicerynowy Len Rumianek Kwiat Lipy 150ml Chmara Blend Data 19.09.2026

17,94 zł

Cena regularna: 29,90 zł

Najniższa cena: 29,90 zł
szt
Blend Glicerynowy Len Rumianek Kwiat Lipy 50ml Chmara Blend Data 19.09.2026
Blend Glicerynowy Len Rumianek Kwiat Lipy 50ml Chmara Blend Data 19.09.2026

5,95 zł

Cena regularna: 11,90 zł

Najniższa cena: 7,14 zł
szt
Blend Glicerynowy Arnika, Rumianek, Chmiel, dziewanna, bratek, jasnota, tymianek, łopian, oman, 50ml
Blend Glicerynowy Arnika, Rumianek, Chmiel, dziewanna, bratek, jasnota, tymianek, łopian, oman, 50ml

7,74 zł

Cena regularna: 12,90 zł

Najniższa cena: 12,00 zł
szt
Blend Glicerynowy Arnika, Rumianek, Chmiel, dziewanna, bratek, jasnota, tymianek, łopian, oman, 150ml
Blend Glicerynowy Arnika, Rumianek, Chmiel, dziewanna, bratek, jasnota, tymianek, łopian, oman, 150ml

20,93 zł

Cena regularna: 29,90 zł

Najniższa cena: 29,90 zł
szt
Ficyna (SpecPure Ficin) 10g Esent Data 07.2026
Ficyna (SpecPure Ficin) 10g Esent Data 07.2026

0,28 zł

Cena regularna: 27,90 zł

Najniższa cena: 1,40 zł
Masło Kokum 1kg Chmara Blend
Masło Kokum 1kg Chmara Blend

77,00 zł

Cena regularna: 110,00 zł

Najniższa cena: 89,00 zł
szt
Masło Kokum 200g  Chmara Blend
Masło Kokum 200g Chmara Blend

32,13 zł

Cena regularna: 45,90 zł

Najniższa cena: 23,90 zł
szt
Masło Kokum 100g  Chmara Blend
Masło Kokum 100g Chmara Blend

20,93 zł

Cena regularna: 29,90 zł

Najniższa cena: 17,90 zł
szt
Dwutlenek Ceru 100g Stanlab
Dwutlenek Ceru 100g Stanlab

6,71 zł

Cena regularna: 9,59 zł

Najniższa cena: 9,59 zł
szt
Ekstrakt Olejowy (Macerat) z Mięty Pieprzowej 150ml Chmara Blend
Ekstrakt Olejowy (Macerat) z Mięty Pieprzowej 150ml Chmara Blend

8,19 zł

Cena regularna: 27,30 zł

Najniższa cena: 27,30 zł
szt
Ekstrakt Olejowy z Kurkumy (Macerat) 150ml Chmara Blend
Ekstrakt Olejowy z Kurkumy (Macerat) 150ml Chmara Blend

8,80 zł

Cena regularna: 22,00 zł

Najniższa cena: 15,40 zł
szt
Ekstrakt olejowy z Bluszczu (Macerat) 200ml Chmara Blend Data 31.08.2026
Ekstrakt olejowy z Bluszczu (Macerat) 200ml Chmara Blend Data 31.08.2026

29,24 zł

Cena regularna: 38,99 zł

Najniższa cena: 33,14 zł
szt
Ekstrakt Olejowy z Bluszczu (Macerat) 50ml  Chmara Blend Data 31.08.2026
Ekstrakt Olejowy z Bluszczu (Macerat) 50ml Chmara Blend Data 31.08.2026

7,43 zł

Cena regularna: 9,90 zł

Najniższa cena: 8,42 zł
szt
Olej palmowy rafinowany 20kg Zrób Swój Kosmetyk Data 18.07.2026
Olej palmowy rafinowany 20kg Zrób Swój Kosmetyk Data 18.07.2026

26,00 zł

Cena regularna: 260,00 zł

Najniższa cena: 52,00 zł
szt
Olej palmowy rafinowany 1kg Data 18.07.2026
Olej palmowy rafinowany 1kg Data 18.07.2026

5,38 zł

Cena regularna: 26,90 zł

Najniższa cena: 10,76 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl