Olej Abisyński Cera dojrzała i Sucha 50ml Zrób Swój Kosmetyk

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 - 7 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 12,59 zł 12.59
Cena w innych sklepach: 12,59 zł
ilość szt.
Zyskujesz 12 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: ZróbSwójKosmetyk
Kod produktu: 5902385904902
Pin It

Opis

INCI: Crambe hispanica

Olej Abisyński firmy Zrób Swój Kosmetyk pozyskiwany jest nasion modraku abisyńskiego. Jest to jednoroczna roślina, która rośnie w rejonie Morza Śródziemnego oraz wschodniej Afryki. Od wielu wieków olej ten stosowany jest w celach kosmetycznych w Afryce i krajach arabskich. Olej abisyński bardzo dobrze się wchłania oraz nie pozostawia po sobie tłustego filmu. Nawilży suchą skórę, spłyci zmarszczki, a także zregeneruje włosy. Oprócz tego nadaje się także w pielęgnacji twarzy, stóp, dłoni oraz paznokci.

 

Pochodzenie i otrzymywanie oleju abisyńskiego:

Modrak abisyński to roślina, z której pozyskuje się ten olej. W naturalnym środowisku rośnie na terenie Etiopii oraz kraju wschodnioafrykańskiego zwanego kiedyś Abisynią. Na większą skalę uprawiany jest w Stanach Zjednoczonych. Modrak dorasta maksymalnie do 1,5 metra wysokości. W jego suchych już owocach znaleźć można pestki, z których podczas tłoczenia otrzymuje się olej.

 

Skład chemiczny oleju abisyńskiego:

Olej abisyński posiada bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz omega-9. Dodatkowo zawiera ponad 50% kwasu erukowego, który sprawia, że olej abisyński ma bardzo dobre właściwości pielęgnacyjne. Dodatkowo składa się z kwasów tłuszczowych takich jak: kwas lonolowy, stearynowy, arachidowy oraz behenowy.

 

 

Właściwości Oleju Abisyńskiego:

Nawilża skórę

Olej abisyński ma właściwości silnie nawilżające. Dodatkowo na skórze tworzy delikatną i niewidzialną barierę ochronną. Dzięki temu utrzymuje on odpowiedni poziom nawilżenia skóry oraz spowalnia procesy starzenia. Zabezpieczą ją także przed czynnikami zewnętrznymi jak mróz oraz wiatr.


Zmniejsza zmarszczki


Olejek ten polecany jest do skóry dojrzałej, ponieważ chroni ją przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do powstawania zmarszczek.


Do pielęgnacji włosów

Olejek abisyńskie nadaje się świetnie to pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Przywróci on włosom naturalny połysk. Oprócz tego zapobiegnie ich elektryzowaniu się i wygłodzi porowate końcówki.


Do pielęgnacji paznokci


Olej ten zapobiega łamaniu się paznokci. Dodatkowo użyty na dłonie doda im blasku i nawilży wysuszone skórki. Jest także skutecznym produktem na rozdwajające się płytki paznokci.

 

 

Postać oleju abisyńskiego:

  • jasny, słomkowy kolor

Sugerowanie stężenie: 1-100%

 

Możemy go też stosować jako dodatek do kosmetyków ( w kremach do 4 %, produkty do mycia do 2%, pomadki do 10%, kosmetyka kolorowa do 1,5 % ).
Na włosy można go stosować jako baza do zabiegu "olejowania" (tak na suche jak i mokre włosy , byleby nie przesadzić z ilością ), lub jako dodatek do odżywek ( do 2 % ).

Jak można stosować olej abisyński w domowych kosmetykach?

Kąpiel nawilżająca
Dodaj około 2 łyżki oleju abisyńskiego do wanny z ciepłą wodą. Twoja skóra po takiej kąpieli zapewni doskonałe nawilżenie oraz wygładzenie skóry.

 

Olejek do masażu
Wymieszaj olej abisyński z olejem migdałowym oraz dowolnym olejkiem eterycznym. W ten sposób przygotowany kosmetyk sprawdzi się podczas masażu ciała.

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl