Dodaj Dowolną Świece Sojową, do koszyka zakupowego, WPISZ KOD: WOSK i ciesz się zakupami -10% w dół

Olej Avocado, Awokado Rafinowany 50ml Zrób Swój Kosmetyk

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 - 7 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 8,49 zł 8.49
ilość szt.
Zyskujesz 8 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: ZróbSwójKosmetyk
Kod produktu: 5902385904773
Pin It

Opis

Olej Awokado Rafinowany

Jest to olej o kolorze jasno zielonym z delikatniejszym zapachem niż olej nierafinowany. Olej ten wydobywany jest z miąższu owoców Avocado w jednym z poniższych sposobów:

  1. Owoc jest suszony, a następnie pod naciskiem prasy i wysokiej temperatury wyciskany. Następnie olej wydobywa się za pomocą rozpuszczalników organicznych.
  2. Owoc za pomocą wyciskania, nacisku i działania sił odśrodkowych. Kolejnym etapem jest rozerwanie komórek tłuszczowych metodami mechanicznymi lub enzymatycznymi.

Dzięki temu olej traci jak i zyskuje pewne właściwości. Olej taki staje się bardziej stabilny i jednorodny patrząc pod kątem koloru jak i zapachu. Dzięki temu nadaje się bardzo dobrze jako składnik balsamów, kremów i innych kosmetyków.

Właściwości odżywcze Avocado

Olej Avocado jest bogaty w tłuszcze nienasycone, a także w:

  • witaminę A - sprawia, że naskórek regeneruje się dużo szybciej, witamina A opóźnia również stażeniowe zachodzące w skórze
  • witaminę E (głównie alfa-tokoferolu) - jej zdolnością jest neutralizowania wolnych rodników, czego skutkiem jest opóźnienie procesów starzenia się skóry
  • witamin z grupy B - zawartość ich w oleju wpływa dobroczynnie na kondycję komórek skóry, działanie te widoczne jest zwłaszcza dal cery suchej, pomaga przy zaburzeniach procesów keratynizacji czyli rogowacenia naskórka
  • luteine - jest to naturalny barwnik występujący w roślinie, jego główną zaletą jest działanie antyoksydacyjne. Jako sama substancja wykorzystywana jest w kosmetykach właśnie ze względu na działąnie przeciwstarzeniowe, opóźniające starzenie.

Zastosowanie oleju z awokado w kosmetyce

Ze względu na obecność fitosteroli (zdolność do wchłaniania się w skórę) wykorzystywany jest główni w:

Zawartość witamin A, E powoduje, że taki olej chętnie stosowany jest przez osoby mające cerę suchą i skłonną do tworzenia się zmarszczek. Zdolność oleju do nawilżania jak oraz duża zawartość oleju nienasyconego i białek włóknistych sprawia, że cera staje się młodsza i świeża.

Należy nadmienić również, że bogata zawartość składników przyspiesza gojenie się blizn i rozstępów, co dla cery problematycznej i trądzikowej jest bardzo pożądane

Innym działaniem oleju jest jego zdolność do blokowania promieni UV, które uszkadzają komórki skóry.

Podsumowanie

Olej Avocado jest jednym z olejów zawierający oprócz bogactwa tłuszczów nienasyconych bogatą paletę witamin i substancji poprawiających kondycję skóry cery suchej i problematycznej. Wspomaga leczenie blizn i rozstępów, jak również chroni skórę przed niepożądanym działaniem promieni UV

INCI: Persea Gratissima Oil

 

Poznaj domowe kosmetyki z olejem awokado: TUTAJ

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl