Dodaj Dowolną Świece Sojową, do koszyka zakupowego, WPISZ KOD: WOSK i ciesz się zakupami -10% w dół

Olej z Rokitnika 50ml Zrób Swój Kosmetyk

olej-z-rokitnika-50ml.jpg
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 - 7 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 18,52 zł 19,29 zł 18.52
ilość szt.
Zyskujesz 18 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: ZróbSwójKosmetyk
Kod produktu: 5902385904889
Pin It

Opis

Olej Rokitnikowy Nierafinowany

INCI: Hippophae Rhamnoides Oil

Olej Rokitnikowy firmy Zrób Swój Kosmetyk powstaje z nasion lub owoców rokitnika w procesie tłoczenia na zimno. Rokitnik jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie, ponieważ posiada dużą zawartość witamin takich jak A, C oraz E, jak również C, E, K, PP i karotenoidów. Bogaty jest także w związki fenolowe oraz flawonoidy.

 

Pochodzenie i otrzymywanie oleju rokitnikowego:

Rokitnik rośnie na Syberii, północnych Chinach, Nepalu oraz Pakistanie. Występuje także w chłodniejszych rejonach Europy (w okolicy Bałtyku). W naszym kraju jest chronionym gatunkiem. Owoce rokitnika mają pomarańczowy kolor. Zbiory nie należą do łatwych, ponieważ krzewy są cierniste. Zbierając owoce zwraca się uwagę, aby były dojrzałe, ponieważ tylko takie zawierają niezbędne substancje aktywne.

 

Skład chemiczny oleju rokitnikowego:

Olejek rokitnikowy składa się głównie z glicerydu linolowego (30-40%) i α-linolenowego (20-35%). Oprócz substancji, takich jak witaminy, lipidy, białka, mikro- i makroelementy, olejki eteryczne, kwasy tłuszczowe czy karotenoidy. Olej rokitnnikowy bogaty jest także w związki fenolowe. Ogólną ilość flawonoidów w rokitniku szacuje się na około 99 mg/100 g owoców.



Właściwości Oleju rokitnikowego:

Olej z rokitnika wykorzystywany jest w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik, wypryski oraz stany zapalne wywołanymi przez alergie. Zawiera dużą ilość witaminy C, dzięki czemu przeznaczony jest również do skóry z przebarwieniami.

Olej z rokitnika jest jednym z najlepszych naturalnych preparatów do cery trądzikowej, suchej, wrażliwej i dojrzałej. Ze względu na silne działania antyoksydacyjne najczęściej stosuje się go kosmetykach przeciwstarzeniowych oraz przeciwzmarszczkowych.

Dzięki temu, że zawiera duże stężenie kwasu palmitynowego, który przyspiesza gojenie ran oraz regeneracje skóry wykorzystywany jest w dermatologii jako środek na atopowe zapalenie skóry, łuszczycę i trądzik pospolity. Chroni także skórę przed nadmierną utratą wody.

Olejek z rokitnika wykorzystuje się także jako środek łagodzący po depilacji.

Zastosowanie dla tego olejku dotyczy również włosów i skóry głowy. Wzmacnia cebulki włosowe a włosom nadaje blask. Jest także dobrym środkiem przeciwłupieżowy.

Jako że olejek rokitnikowy zawiera wysokie stężenie karotenoidów stosowany jest jako składnik produktów do opalania. Poprawia kolor skóry, zmniejsza stany zapalne wywołane szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz stanowi naturalny filtr przeciwsłoneczny.

 

Działanie kosmetyczne składników zawartych w oleju rokitnikowym:

  • działa antybakteryjnie

  • przyspiesza gojenie ran

  • zapobiega powstawaniu blizn

  • wspomaga ochronę przed promieniami UV

  • wspomaga leczenie oparzeń

  • łagodzi stany zapalne

  • odżywia włosy

  • nadaje włosom blask

  • działa przeciwłupieżowo

  • działa przeciwtrądzikowo

Olej Rokitnikowy dobrze działa na cerę:

  • trądzikową

  • naczynkową

  • dojrzałą

  • cuchą i łuszczącą

  • z tendencją do alergii


Postać oleju arganowego:

  • ciemno-pomarańczowy olej

Sugerowanie stężenie: 5-100%

Jak można stosować olej rokitnikowy w domowych kosmetykach?

Poznaj przepisy z olejem rokitnikowym, KLIKNIJ TUTAJ

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl