Producenci
Receptury i przepisy

Olejek eteryczny Cedrowy 30ml Zrób Swój Kosmetyk

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 - 7 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 12,45 zł 12.45
Cena w innych sklepach: 12,45 zł
ilość szt.
Zyskujesz 12 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: ZróbSwójKosmetyk
Kod produktu: 5902385904841
Pin It

Opis

 


INCI: Juniperus Virginiana Oil



Olejek eteryczny cedrowy firmy Zrób Swój kosmetyk pozyskiwany jest w wyniku destylacji młodych gałązek oraz igieł drzewa cedrowego. Drzewo to występuje głównie na Syberii, ale także w Japonii, Chinach oraz Ameryce Północnej. Olejek cedrowy może być stosowany do pielęgnacji nie tylko ciała, twarzy, ale także włosów. Jest także silnym środkiem antyseptycznym. Wspomaga walkę z trądzikiem, a także tonizuje i odżywia skórę. Olejek cedrowy wzmacnia również paznokcie oraz pomaga zredukować stres. W swoim składzie posiada witaminę E, D, F, witaminy z grupy B, magnez, jod oraz kwas linolowy, oraz oleinowy. Ma drzewno-słodki zapach z orzechową nutą.


Jak stosować olejek cedrowy


Olejek cedrowy nie stosuj bezpośrednio na skórę, tylko w rozcieńczeniu z olejem bazowym, kremem, balsamem. Olejek cedrowy możesz dodać do kul do kąpieli, soli, gotowych kosmetyków, w kominkach do aromaterapii.


Olejek eteryczny cedrowy tworzy dobre kompozycje zapachowe z olejkiem

jałowcowym, paczulowym, lawendowym, bergamotowym, sosnowym, ylang ylang, rozmarynowym oraz sandałowym

Olej eteruczsny cedrowy dobrze działa na cerę:

  • suchą

  • mieszaną

  • tłustą

  • problematyczną

 


Zastosowanie olejku cedrowego właściwości prozdrowotne

Olejek cedrowy znajdziemy w wielu preparatach kosmetycznych, które przeznaczone są do pielęgnacji twarzy, paznokci oraz włosów. Regularne jego stosowanie nadaje skórze zdrowy wygląd i blask.

 

Olejek eteryczny cedrowy jest bardzo pomocny w walce z trądzikiem. W swoim składzie posiada seskwiterpeny o działaniu antyseptycznym, które pomagają w walce z tą przypadłością. Ma także silne właściwości grzybobójcze oraz bakteriobójcze. Hamuje wytwarzanie łojotoku oraz zmniejsza produkcję sebum. Pomaga także zmniejszyć stany zapalne skóry takie jak egzema. Dodatkowo usuwa ze skóry zanieczyszczenia i wzbogaca ją składnikami odżywczymi. Aby zastosować go na twarz wystarczy dodać kilka kropel tego olejku do balsamu, mydła czy kremu.

 

Olejek cedrowy pomoże także pobudzić włosy do wzrostu oraz ograniczy ich wypadanie, ponieważ polepsza on krążenie w skórze głowy. Warto go stosować także z olejkiem rozmarynowym i lawendowym. Taka mieszanka świetnie sprawi się na pielęgnacje skóry głowy. Przyczyni się on do wzmocnienia włosów.


Olejek cedrowy możesz zastosować w wielu domowych kosmetykach

Masaż antycellulitowy

Dodaj 15 kropli olejku cedrowego na 50ml olejku bazowego. Masaż tak przygotowanym olejkiem pomoże w walce z cellulitem oraz obrzękami.

 

Tonik na trądzik
Dodaj 10 kropli olejku do szklanki wody. Tak przygotowanym tonikiem oczyszczaj skórę za pomocą wacika.

 

Aromatyczna kąpiel
Dodaj 5 kropli olejki do wanny wypełnionej wodą i starannie wymieszaj. Nie stosuj wedy przy takiej kąpieli produktów pianotwórczych, które mogą wejść w reakcje z olejkiem eterycznym.

 

Na obolałe stopy
Do miski z ciepłą wodą dodaj 5 kropli olejku cedrowego. Stopy mocz przez około 15 minut.

Masaż aromaterapeutyczny
Dodaj około 3 krople do 100ml oleju bazowego np.: migdałowego. Taki masaż pobudzi lepsze ukrwienie organizmu i skóry.

 

Maksymalne stężenie olejku paczulowego dopuszczalnego w kosmetykach według dokumentu IFRA z 49 poprawką:

  • dezodoranty: 0,35%

  • balsamy i kremy do ciała: 1,65%

  • kremy do twarzy: 1,65%

  • kremy do rąk: 1,65%

  • kosmetyki do pielęgnacji skóry dziecięcej: 1,65%

  • Żele do mycia ciała, mydło w kostce, mydło w płynie, szampony: 12,61%

 Przechowywanie:

  • Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla dzieci.

 Jak ogólnie stosować olejki eteryczne:

  • Do kąpieli – 3-6 kropli do wanny napełnionej ciepłą wodą

  • Do masażu – 2 krople olejku eterycznego na łyżkę olejku do masażu

  • Do aromatyzacji pomieszczeń – przez nawilżacze i rozpylacze (5 kropli na 1 litr wody)


Przeciwwskazania:
Olejek cedrowy nie zaleca się stosować, jeżeli występuje alergia na którykolwiek ze składników. Nie należy go stosować bezpośrednio na cerę tylko z dodatkiem olejku bazowego np. Oleju migdałowego, w zalecanych stężeniach procentowych. Przed stosowaniem kosmetyków z olejkiem paczulowym należy wykonać próbę uczuleniową. Nie wskazane jest, aby olejek stosowały kobiety w ciąży, karmiące piersią, u niemowląt. Olejek cedrowy nie jest polecany u osób z astmą, zbyt częste stosowanie olejku miętowego może spowodować zaburzenie snu.

 

 

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl