Producenci
Receptury i przepisy

Olejek eteryczny cynamonowy (z kory cynamonu) 30ml Zrób Swój Kosmetyk

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 - 7 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 11,59 zł 11.59
Cena w innych sklepach: 11,59 zł
ilość szt.
Zyskujesz 11 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: ZróbSwójKosmetyk
Kod produktu: 5902385905282
Pin It

Opis

Olej eteryczny z kory cynamonu BLEND

INCI: Cinnamomum Zeylanicum, Laurence (Bark)

Olejek eteryczny cynamonowy firmy Zrób Swój Kosmetyk pozyskiwany jest w procesie destylacji kory cynamonu. Należy do jednych z najstarszych ziół, które znane były w starożytności wraz z mirrą i żywicą olibanową. Co istotne olej z kory jest droższym olejem niż z liści cynamonu.

Olejek ten ma delikatny i lekko słodki aromat. Ma on silne działanie antyseptyczne. Wykorzystuje się go w profilaktyce grzybicy paznokci oraz stóp. Ponadto niweluje nieprzyjazne skórze bakterie.

Olejek eteryczny cynamonowy bardzo często wykorzystuje się w kosmetyce jako środek antycellulitowy oraz wyszczuplający. Posiada rozgrzewające działanie i jest również doskonały do zmniejszenia bólów reumatycznych.

Przydatny jest również w okresie jesienno-zimowym. W połączeniu z dowolnym olejem bazowym zaaplikowany na dłonie i stopy doskonale je rozgrzewa. Warto też dodać kilka kropel tego olejku do kąpieli. Rozgrzeje ona wtedy nasze ciało.

Olejek cynamonowy zaleca się także do stosowania na skórę trądzikową, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze. Usuwa także toksyny ze skóry, dzięki czemu możemy cieszyć się gładką skórą.

Olejek cynamonowy pomoże także uzyskać piękny wygląd włosów. Maseczka z olejem i kilkoma kroplami tego olejku złagodzi stany zapalne skóry, wzmocni cebulki oraz zmniejszy wypadanie włosów. Można go stosować także do włosów, które poddawane są zabiegom koloryzującym

 

Kraj pochodzenia: Indonezja

Kolor: bezbarwny po jasno-żółty

 

Olejek eteryczny cynsamonowy wykazuje działanie:

-antybakteryjne

-rozgrzewające

-przeciwzapalne

-antycellulitowe

 

Maksymalne stężenie olejku lawendowego dopuszczalnego w kosmetykach według dokumentu IFRA z 49 poprawką:

dezodoranty: 0.018 %

balsamy i kremy do ciała: 0.082 %

kremy do twarzy: 0.054 %

kremy do rąk: 0.082 %

kosmetyki do pielęgnacji skóry dziecięcej: 0.082 %

Żele do mycia ciała, mydło w kostce, mydło w płynie, szampony: 0.624 %

 

Zastosowanie:

Olejek eteryczny z kory cynamonu można dodać do kremu, balsamu oraz mydła glicerynowego jak i sodowego produkowanego metodą na zimno. Dodatkowo jest podstawą wielu mieszanek perfumeryjnych.


Olejek lawendowy tworzy dobre kompozycje zapachowe z olejkiem:

cytrynowym, eukaliptusowym, pomarańczowym

 

Przeciwskazania:

Należy unikać kontaktu z oczami. Nie stosować wewnętrznie (doustnie). Nie stosuj bezpośrednio na cerę.

 

Przechowywanie:

Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla dzieci.

 

Jak ogólnie stosować olejki eteryczne:

Do kąpieli – 3-6 kropli do wanny napełnionej ciepłą wodą

Do masażu – 2 krople olejku eterycznego na łyżkę olejku do masażu

Do aromatyzacji pomieszczeń – przez nawilżacze i rozpylacze (5 kropli na 1 litr wody)

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl