Producenci
Receptury i przepisy

Wosk pszczeli biały (bielony) 100g Zrób Swój Kosmetyk

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 - 7 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 13,20 zł 13.20
ilość szt.
Zyskujesz 13 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: ZróbSwójKosmetyk
Kod produktu: 5902385901284
Pin It

Opis

 

NCI: Cera Alba

Wosk pszczeli biały ma właściwości odżywcze, natłuszczające, ochronne oraz zapobiega wysuszaniu się skóry. Posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce. Stosuje się go do produkcji kremów, balsamów, pomadek.

Wosk pszczeli biały jest oczyszczonym woskiem żółtym. Nie barwi on na żółto i jest bezzapachowy. Wosk ten wybielany jest w słońcu bądź za pomocą substancji utleniających. Posiada identyczne właściwości oraz zostosowanie jak wosk zółty, z którego się go pozyskuje.

W porównaniu do wosku żółtego, który jest nieoczyszczony powoduje rzadsze reakcje alergiczne. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ jest wciąż naturalny produkt pszczeli.

W kremie działa jako emulgator, dzięki czemu sprawia, że jest on gęstszy i bardziej przyczepny. Dodatkowo wygładza skórę i tworzy na niej ochronny film.

Właściwości kosmetyczne wosku pszczelego:

  • Odżywia skórę, głównie dzięki zawartości kwasu palmitynowego, który występuje w ludzkim naskórku.

  • W kremie działa jak naturalny emulgator

  • Działa jak emolient. Zmiękcza, nawilża, a po nałożeniu na skórę buduje płaszcz lipidowy, który chroni ją przed utratą wody. Sprawia, że skóra jest jedwabista w dotyku.

  • Warto go stosować w produkcji kosmetyków naturalnych do skóry suchej. Wspomaga on również gojenie się ran.

  • Poprawia stan powietrza, dlatego warto go użyć w produkcji naturalnych świec. Naukowcy udowodnili, że takie świece potrafią pochłonąć unoszące się w powietrzu toksyny. Dodatkowo zmniejsza ona szkodliwość promieniowania na ludzki organizm. Warto ją stosować, gdy dużo czasu spędzamy przy komputerze lub przed ekranem telewizora.

  • Jest naturalnym konserwantem. Używając go do wyrobów naturalnych kosmetyków sprawi on, że dłużej zachowają one świeżość.

Do jakiej cery stosować wosk pszczeli biały?

Wosk pszczeli jest naprawdę wszechstronnym składnikiem, dlatego jest powszechnie stosowany w dobrych i naturalnych kosmetykach. Może być stosowany na każdy typ cery. Ze stosowaniem wosku pszczelego uważać muszą osoby, które są skłonne do alergi, ponieważ może powodować uczulenie.

Skład chemiczny wosk pszczelego to estry kwasów tłuszczowych: palmitynowego, cerotowego, melisowego, cerylowego, mirycylowego, octowego, walerianowego

Kraj pochodzenia: Chiny

Sugerowane stężenie:

  • Pomadki:10-20%,

  • Kremy-balsamy:1-4%,

Właściwości fizykochemiczne:

Partie towaru mogą różnić się kolorem, zapachem i wielkością pastylek.

Temperatura topnienia ok 65C. Należy pamiętać, że wosk pszczelni nie rozpuszcza się w wodzie. Natomiast bardzo dobrze rozpuści się w ciepłym oleju.

Nasze propozycje domowych kosmetyków z woskiem pszczelim:

  • Zrób swoją świecę: Przetop wosk pszczeli dodaj ok 6% objętości świeczki olejku eterycznego i wlej np. do herbaciarki, aby uzyskać świecę.Składniki do wykonanie świecy znajdziesz TUTAJ

  • Zrób swój balsam do ust. Odważ 25g wosku pszczelego, 90g oleju z pestek moreli, 10g olejku rycynowego, 2,5g lanoliny, składnik przetop w słoiczku w kąpieli wodnej, wymieszaj dokładnie za pomocą blendera

  • Zrób swoje kostki balsamowe: Odważ 30g wosku, 30g masła shea, 30g oleju z nagietka. Składniki rozpuść w kąpieli wodnej przelej do formy silikonowej i po kilku minutach otrzymanych kostki balsamowe.

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl