Receptury i przepisy
Producenci

Olejek myjący do twarzy, jak zrobić i jakie ma właściwości?

0
Olejek myjący do twarzy, jak zrobić i jakie ma właściwości?

Olejek myjący nazywany inaczej olejkiem hydrofilowy służy do oczyszczania twarzy z zanieczyszczeń, makijażu nawet tego wodoodpornego ponadto nie wysusza cery, nie zapycha porów, a w kontakcie z wodą tworzy delikatną emulsję, nie zostawiając napiętej skóry. Olejek myjący jest świetnym kosmetykiem do oczyszczania twarzy, który możesz wykonać we własnym domu.

Do stworzenia olejku myjącego potrzebujesz tak naprawdę dwóch składników olejku kosmetycznego i emulgatora PEG. PEG czyli Glyceryl Cocoate jest delikatnym emulgatorem nie pieni się co świadczy o jego łagodności. Kosmetyk w kontakcie z ciepłą wodą traci swoje właściwości olejowe tworząc mleczno białą micelarną emulsję. Micele wiążą zanieczyszczenie, które są spłukiwane wraz z wodą, cera jest czysta i nawilżona i ma uczucia ściągnięcia twarzy.


Jak zrobić swój olejek myjący do twarzy w domu

Najważniejsze jest zachowanie proporcji czyli 95% olej i 5% emulgator, może być również 90% olej i 10% emulgator. Olej połącz z emulgatorem w zlewce i dokładnie wymieszaj, następnie przelej do butelki z pompką.

To jest najprostsza wersja olejku myjącego, możesz oczywiście dać substancje aktywne, które rozpuszczają się w oleju np. Octan witaminy e, koenzzm q10 itd.



Jaki olejek wybrać do konkretnego typu cery.

Tworząc kosmetyki, musimy kierować się jaki masz typ cery i pod niego dobrać odpowiedni olejek kosmetyczny.

Poniżej podpowiedź:

  • Olejek do cery wrażliwej: z kminku, z jojoby, dzikiej róży, migdałowy, morelowy, olej andiroba oraz olej arganowy;
  • Oleje do cery dojrzałej: z kiełków pszenicy, z dzikiej róży, olej morelowy oraz olej arganowy, olej cacay
  • Oleje do cery suchej: olej z avocado, z jojoby, olej makadamia, z kminku, olej migdałowy, morelowy, z oliwek, z kiełków pszenicy, oraz z dzikiej róży,
  • Oleje do cery normalnej: z jojoby, olej makadamia, sezamowy, z orzechów laskowych, i olej z dzikiej róży,
  • Oleje do cery tłustej i mieszanej: olej z jojoby, z orzechów laskowych, olej makadamia, z kukurydzy, olej arganowy,

 

Jak używać olejek myjący do twarzy.

Twarz zwilż wodą i nanieś niewielką porcję olejku i dokładnie rozetrzyj opuszkami palców po całej twarzy, twarz masuj tak długo aż płyn połączy się z zanieczyszczeniami i zmieni kolor na mleczno białą emulsje i zmyj produkt ciepłą wodą.

 

Przepisy jak wykonać olejek myjący do twarzy:

Olejek myjący do demakijażu do cery trądzikowej:

Olej słonecznikowy- nie zatyka porów, zmiękcza i regeneruje naskórek, zawiera wysoką zawartość kwasu linolowego i witamin wpływa regulująco na działania pracy gruczułów łojowych. Zmiękcza, wygładza naskórek, działa przeciwrodnikowe, przeciwzapalnie. Jest to świetny olej do cer tłustych i mieszanych.

Olej z czarnuszki- Olej chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę. Działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, silnie antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybicznie. 

 

Olejek myjący do demakijażu do cery dojrzałej i podrażnionej:

Olej arganowy-Olej arganowy dzięki dużej zawartości witaminy E i kwasów tłuszczowych znany jest ze swojego działania przeciwzmarszczkowego, stosuje się go w preparatach do pielęgnacji cery dojrzałej, suchej, zmniejsza trądzik, łuszczycę, rozstępy i blizny.

Olej ryżowy nadaje się do pielęgnacji cery dojrzałej i skłonnej do podrażnień, a nawet alergicznej.

 

Olejek myjący do cery mieszanej:

Olej migdałowy-Duża zawartość kwasu oleinowego w oleju, odpowiada za jego właściwości zmiękczające skórę powodując, że cera staje się miękka i elastyczna. Ponadto Olej migdałowy intensywnie nawilża, regeneruje świetnie sprawdza się w pielęgnacji cery suchej, atopowej, wrażliwej. Olej ze słodkich migdałów łagodzi podrażnienia skóry, a zwłaszcza te słoneczne.
Olej krokoszowy-Działa przeciwzapalnie, redukuje wypryski oraz zanieczyszczenia. Przeznaczony do skóry mieszanej, tłustej i trądzikowej.

Olejek myjący do cery suchej:

Olej avocado - zawartość witamin A, E powoduje, że taki olej chętnie stosowany jest przez osoby mające cerę suchą i skłonną do tworzenia się zmarszczek. Zdolność oleju do nawilżania jak oraz duża zawartość oleju nienasyconego i białek włóknistych sprawia, że cera staje się młodsza i świeża.

Olej makadamia-Olej makadamia wykazuje dużą biozgodność ze skórą, łatwo wchłania się, nie zatyka porów, zawiera dużą zawartość kwasu palmitoleinowegokwasy omega-7, skwalen, które pełnią rolę przeciwutleniaczy, chroniąc skórę przed wolnymi rodnikami. Olej makadamia wykazuje świetne właściwości regenerujące skóry, jest doskonale tolerowany, wchłaniany, służy do pielęgnacji skóry starzejącej się, delikatnej, wrażliwej, alergicznej. Polecany jest do stosowania po kąpieli słonecznej, łagodząc podrażnienia.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl