Blog kategorie
Producenci

Olejek rokitnikowy co warto o nim wiedzieć

0
Olejek rokitnikowy co warto o nim wiedzieć

Olej z rokitnika: co warto o nim wiedzieć?

Rokitnik to jeden z najbardziej wartościowych surowców stosowanych w fitoterapii oraz kosmetyce. Jego owoce zawieraj potężne ilości witaminy C oraz innych cennych składników, a ze znajdujących się w nich miąższu i nasion pozyskuje się olej. Poznaj jego właściwości oraz zastosowanie.

Rokitnik: co to za roślina?

Rokitnik zwyczajny, Hyppopahae rhamnoides L. to roślina znana od zarania cywilizacji. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą już ze starożytnej Grecji, a także z tybetańskich ksiąg medycznych sprzed ponad tysiąca lat. Dawniej był ważnym surowcem wykorzystywanym w tradycyjnej medycynie naturalnej. I chociaż dziś rokitnik jest postrzegany przede wszystkim jako roślina dekoracyjna, zawiera on wiele cennych substancji. Takich, po które sięga się w kosmetyce oraz z myślą o wsparciu prawidłowej pracy organizmu.

Olej z rokitnika – cenny surowiec o wielu właściwościach

Jako surowiec fitoterapeutyczny i kosmetyczny wykorzystuje się m.in. owoce rokitnika. Jednak najważniejszym i najcenniejszym źródłem wartościowych substancji jest olej z tej rośliny. Może on być także wykorzystany jako produkt spożywczy.

Jak pozyskuje się olej z rokitnika?

Olej z rokitnika jest produkowany nie tylko z samych nasion, ale i z miąższu owoców tej rośliny. Największą wartość ma ten tłoczony na zimno – zachowuje on najwięcej cennych substancji i wyróżnia się wysoką bioprzyswajalnością. I to właśnie w tej postaci warto po niego sięgać.

Łatwo go poznać, ponieważ wyróżnia się bardzo intensywną, pomarańczowo-czerwoną barwą, a także wyrazistym i przyjemnym zapachem owoców.

Co zawiera olej z rokitnika?

Właściwości oleju z rokitnika wynikają oczywiście z tego, jak wiele cennych substancji zawiera każda jego kropla. Które z nich są najcenniejsze? Oto ich przegląd.

Witamina C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy to substancja, która wspiera zarówno prawidłową pracę organizmu (w tym funkcjonowanie układu odpornościowego), jak i dobry stan skóry (m.in. dzięki temu, że wspiera proces wytwarzania kolagenu). Jako naturalny przeciwutleniacz, wspomaga także neutralizację wolnych rodników.

Karotenoidy

Karotenoidy zawarte w rokitniku są odpowiedzialne m.in. za charakterystyczny kolor oleju z tej rośliny. Ale nie tylko. Są one prekursorami witaminy A, która wspiera m.in. prawidłowe widzenie, a także wspomaga prawidłową regenerację naskórka oraz działania anti-aging.

Witamina E

Olej z rokitnika jest też bogatym źródłem tokoferoli, czyli witaminy E, która często jest określana jako witamina młodości lub piękna. Wspiera ona m.in. ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym, co ma znaczenie zarówno dla zachowania młodego wyglądu skóry, jak i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Flawonoidy

Flawonoidy w oleju z rokitnika to istotne wsparcie dla witaminy C – są również substancjami wspierającymi ochronę przed stresem oksydacyjnym. Wspomagają więc m.in. rozświetlanie i rozjaśnianie skóry czy profilaktykę chorób cywilizacyjnych.

Garbniki

Garbniki w oleju z rokitnika mogą wspierać ochronę przed szkodliwymi bakteriami i innymi patogenami chorobotwórczymi. Dlatego są uznawane za cenną pomoc przy opryszczce na ustach, wysypkach na skórze oraz pojawieniu się innych niedoskonałości. Są również zaliczane do grupy przeciwutleniaczy.

Kwasy omega

W oleju z rokitnika znajdują się kwasy Omega 3-6-9, a więc ze wszystkich kluczowych grup mających znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto olej z rokitnika jest źródłem aż 18 różnych wolnych aminokwasów oraz 24 cennych pierwiastków, w tym azotu, fosforu, żelaza wapnia czy krzemu. Można więc go uznać za swoistą „bombę witaminową”.

Jakie jest zastosowanie oleju z rokitnika?

Z uwagi na bogactwo cennych substancji zawartych w rokitniku, olej z tej rośliny znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz medycynie tradycyjnej. Jakie dokładnie?

Olej z rokitnika w kosmetyce

Olej z rokitnika można wykorzystać m.in. w formułach kremów oraz serum do twarzy, jak również preparatach do pielęgnacji ciała czy skóry głowy. Sięga się po niego m.in. w recepturach produktów:

  • do pielęgnacji skóry w trakcie i po opalaniu,

  • nawilżających,

  • na przebarwienia skóry,

  • regeneracyjnych,

  • do skóry dojrzałej,

  • do skóry podrażnionej i wrażliwej.

Olej z rokitnika w medycynie tradycyjnej

Olej z rokitnika jest wykorzystywany w fitoterapii od tysięcy lat. Z uwagi na zawarte w nim składniki, może wspierać m.in. przy:

  • uszkodzeniach skóry, np. po poparzeniu słonecznym, odmrożeniu, odleżynach itp.,

  • trudno gojących się ranach,

  • infekcjach skórnych o podłożu bakteryjnym czy grzybiczych,

  • stanach zapalnych jamy ustnej,

  • stanach zapalnych przewodu pokarmowego,

  • zakrzepowym zapaleniu żył,

  • wypadaniu włosów.

Należy oczywiście pamiętać, że olej z rokitnika nie jest lekiem, a produktem spożywczym, dlatego należy go potraktować jako ewentualne wsparcie w kuracji.

Jak zatem widać, olej z rokitnika to wyjątkowo cenny produkt o szerokich właściwościach. Warto po niego sięgać zarówno z myślą o dobrym zdrowiu, jak i urodzie. Może być wykorzystany zarówno samodzielnie, np. jako dodatek do spożywanych potraw, jak i np. jako dodatek do ulubionego kremu, balsamu czy innego kosmetyku. Spróbuj i przekonaj się o sile, jaka w nim drzemie!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl