Zrób zakupy za 200zł i ciesz się wysyłką za jedyne 5zł

Producenci
Receptury i przepisy

Kwas Jabłkowy 500g Stanlab

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 - 7 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 28,99 zł 28.99
ilość szt.
Zyskujesz 28 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Stanlab
Kod produktu: 5902385909938
Pin It

Opis

Produkty firmy Stanlab to substancje chemiczne. To nie jest suplementy diety. Poniższy opis dotyczy ogólnego zastosowania i działania Kwasu Jabłkowego. Spożytkowanie surowców chemicznych na własną odpowiedzialność.

 

Kwas jabłkowy (kwas hydroksybursztynowy) – organiczny związek chemiczny, oznaczony w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym symbolem E296, gdzie pełni rolę regulatora kwasowości. Jest kwasem owocowym, który naturalnie występuje w ziołach, zwłaszcza kłączach oraz borówkach, żurawinie, jabłoni, głogu, jarzębinie i tarninie.

 

Właściwości kwasu jabłkowego:

- dobrze rozpuszcza się w wodzie (132 g / 100 ml wody) i etanolu,

- w temperaturze 150 °C traci wodę i przechodzi w kwas fumarowy,

- wzmaga właściwości przeciwutleniaczy,

- 1% roztwór kwasu jabłkowego ma pH 2,35,

- w środowisku kwaśnym hamuje rozwój bakterii i grzybów,

- występuje kwas D-jabłkowy (temp. topn. 101 – 102 °C), kwas L – jabłkowy

( temp. topn. 100 – 102 °C ) i kwas DL – jabłkowy ( temp. topn. 130 – 131 °C).

Działanie kwasu jabłkowego.

- Stosowany do zakwaszania przetworów ziołowych ( syropy, nalewki, soki ).

- Mocniejszy regulator kwasowości, niż kwas cytrynowy. Składnik wielu leków, zwłaszcza syropów, zawiesin oraz pastylek do ssania.

- Dodawany do produktów słodkich: galaretki, dżemy, konfitury, lody, napoje, herbaty i cukierki.

- Roztwór 3- 5 % stosowany jest do płukania jamy ustnej przy kandydozie,  bolesnych owrzodzeniach i nadżerkach oraz osłabieniu dziąseł.

- Roztwór powyżej 10 % pomaga w leczeniu grzybicy, zwłaszcza stóp.

Zastosowanie w kosmetyce kwasu jabłkowego.

Kwas jabłkowy jest wykorzystywany w masowej produkcji kosmetyków (szminki, kremy, toniki, mleczka). Kwas jest też składnikiem wielu zabiegów kosmetycznych wykonywanych w specjalistycznych gabinetach oraz w warunkach domowych (dotyczy to niskich stężeń).

Roztwór 1% kwasu jabłkowego ma działanie zmiękczające i rozjaśniające na włosy.

Roztwór 3- 5% kwasu jabłkowego wykorzystywany jest do przemywania skóry, ze względu na hamowanie rozwoju patogennej mikroflory oraz zatrzymywanie procesu rogowacenia naskórka i mieszków włosowych.

W stężeniach powyżej 5 % ma działanie zmiękczające i peelingujące. 

 

Przykładowe stosowanie.

Peeling z użyciem kwasu jabłkowego oraz siarczanu magnezu ( sól gorzka ).

10 % roztwór kwasu jabłkowego wymieszać z 1 łyżką siarczanu magnezu.

Moczenie stóp w 15 % roztworze kwasu jabłkowego. Kwas zmiękczy zrogowacenia pięt oraz stwardniałe paznokcie.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl