Producenci
Receptury i przepisy

Masło Mango Rafinowane 50g Zrób Swój Kosmetyk

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 - 7 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 7,29 zł 7.29
ilość szt.
Zyskujesz 7 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: ZróbSwójKosmetyk
Kod produktu: 5902385904759
Pin It

Opis

 

Nazwa INCI: Mangifera Indica (Mango) Seed Butter

Masło mango firmy Zrób Swój Kosmetyk produkowane jest z pestek mango. Wbrew pozorom jak wiele osób myśli swoją konsystencją nie przypomina tego owocu a bardziej smalec. Tłuszcz ten posiada bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce. W porównaniu z masłem kakaowym czy masłem shea masło mango ma według wielu opinii lepszą konsystencję.

Roztapia się na skórze. Jest to perfekcyjny emolient zmiękczający, nawilżający i chroniący skórę przed promieniowaniem słonecznym UV. Stosowany jest przy pielęgnacji włosów, do produkcji kosmetyków przeciwsłonecznych i do masażu.

 

Masło z mango jest idealne do balsamów do ust, maseł i balsamów ciała, mydła, preparatów do golenia, produktów do pielęgnacji włosów.



Pochodzenie i otrzymywanie masła mango:

Mangifera indica to drzewo typowe dla klimatu zwrotnikowego. Osiąga ono od 30 do 40 metrów wysokości, natomiast owoce sięgać mogą aż do 2 kilogramów wagi. Przetwarza się je najczęściej na soki. Produktem, który wtedy zostaje są pestki, które suszone są na słońcu. Następnie opieka się je w temperaturze około 50 stopni Celsjusza. Po rozłupaniu łupiny pestki poddawane są działaniu prasy hydraulicznej. W ten sposób pozyskuje się z nich tłuszcz.

 

 

 

Skład chemiczny masła mango:

 

Masło mango posiada bardzo ciekawy profil tłuszczowy. Prawie połowę stanowią kwasy tłuszczowe nasycone, natomiast drugą połowę stanowią kwasy nienasycone. Wśród kwasów nienasyconych znajdziemy omega 9, kwas stearynowy, palmitynowy oraz w mniejszej już ilości kwas linolowy.

Ma ono białą, czasem bardzo lekko żółtawą konsystencję. W temperaturze pokojowej posiada konsystencję miękkiego masło. Temperatura topnienia wynosi około 30 stopni Celsjusza, przez co po kontakcie ze skórą zamienia się w oleistą ciecz.
Masło mango posiada także wysoki poziom związków fenolowych, które neutralizują wolne rodniki. W porównaniu z masłem awokado ma więcej właściwości antyutleniających.


Właściwości masła mango:

Masło mango posiada wiele dobroczynnych właściwości. Zapobiega powstawaniu rozstępów, wygładza zmarszczki czy też wspomaga naturalną regenerację skóry.

Kosmetyki, które mają w składzie to masło doskonale sprawdzają się przy nawilżaniu skóry. Pomagają także zatrzymać w niej wodę. Pomaga również przy gojeniu ran. Warto stosować masło mango w przypadku podrażnień słonecznych, popękanej skóry pięt czy spierzchniętych warg.

Działanie kosmetyczne składników zawartych w maśle mango:

- doskonały emolient, nawilża suchą cerę

- doskonały na poparzenia słoneczne

- nadaje się do skóry z egzemą i łuszczycą

- działa przeciwzmarszczkowo

- zmniejsza widoczność blizn


Zastosowanie:

  • Do opalania.

  • Do zabiegów w salonach masażu

  • Do zabiegów w salonach kosmetycznych

  • Do stosowania bezpośrednio na skórę

  • Do produkcji kosmetyków w warunkach domowych i profesjonalnych

 

Typowo zaleca się stosować w kremach i mleczkach 3 – 5%, balsamach 5 – 100%, mydłach 3 – 6%, preparatach do włosów 2 – 5%.

Przechowywanie: Przechowywane w odpowiednich warunkach nadaje się do użycia nawet po 2 latach. Aby nie straciło wartości należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Masło nie posiada zapachu mango, może mieć delikatny zapach, ale nie ma nic wspólnego z zapachem mango

Receptury z Masłem Mango:

Balsam do ust z masłem mango

W proporcji 2:1 zmieszaj ze sobą masło mango z masłem kakaowy. Tak przygotowany produkt przełóż do małego pojemniczka.

Balsam do ciała
Zmieszaj ze sobą w równych proporcjach masło mango, masło kakaowe i olej kokosowy. W przypadku braku oleju kokosowego można go zamienić innym olejem. Tak przygotowany kosmetyk należy schłodzić w lodówce.

Peeling z masłem mango

Masło mango zmieszaj najlepiej z brązowym cukrem. Tak przygotowany peeling możesz używać w pielęgnacji ciała oraz stóp.



 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl