Producenci

Mleczan sodu 60% 1l Stanlab

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 - 7 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 15,99 zł 15.99
ilość szt.
Zyskujesz 15 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 3.565
Producent: Stanlab
Kod produktu: 5902385909846
Pin It

Opis

L-Mleczan sodu – 60% wodny roztwór soli sodowej kwasu L-mlekowego. Jeden z wielu związków znajdujących się w naturalnym czynniku nawilżającym (NMF) – działa silnie nawilżająco (polecany do każdego rodzaju cery, szczególnie do kosmetyków przeznaczonych dla cery skłonnej do podrażnień) a także reguluje odczyn kosmetyków. Zalecany przy cerze trądzikowej ze względu na swoje przeciwbakteryjne właściwości.


INCI Sodium Lactate

Postać
Bezbarwny do jasnożółtego płyn o lekko kwaśnym słabym zapachu. Rozpuszczalny w wodzie.
Gęstość 1.33 g/ml

L-Mleczan sodu jest składnikiem NMF – naturalnego czynnika nawilżającego znajdujący się na powierzchni naszej skóry i utrzymujący w niej odpowiedni poziom wilgoci. Mleczan sodu znajduje zastosowanie w kosmetykach z kilku powodów. Po pierwsze ze względu na swoje silne właściwości nawilżające (przewyższające działanie nawet tak znanych humektantów jak gliceryna, sorbitol czy kwas hialuronowy) może być stosowany we wszelkich kosmetykach pielęgnacyjnych (kremach, balsamach, mleczkach, tonikach a także w produktach do mycia – żelach i szamponach). Przy zastosowaniu wspólnie z detergentami łagodzi wywołane przez nie podrażnienie, nie dopuszcza do silnego wysuszenia skóry. Często zastępuje w recepturach glicerynę gdy celem jest otrzymanie kosmetyku o jak najmniejszej lepkości. 

Mleczan sodu posiada także właściwości przeciwbakteryjne – w takim przypadku zalecane jest stosowanie go wspólnie z kwasem mlekowym. Połączenie kwasu mlekowego z jego solą sodową poprzez znormalizowanie procesu keratynizacji oraz równoczesne utrzymanie odpowiedniego nawilżenia i działanie przeciwbakteryjne prowadzi do zmniejszenia lub całkowitego usunięcia objawów trądziku. 

Mleczan sodu jest stosowany także jako środek regulujący pH – podwyższa pH, neutralizuje kwasy (np. kwas mlekowy, laktobionowy, glukonolakton) - można go stosować zamiast wodorowęglanu sodu.
Dodawany do mydeł utwardza je, zwiększa działanie nawilżające mydeł i zmniejsza ich pękanie (powstające przy długotrwałym przechowywaniu). 

Zastosowanie
Działanie nawilżające – do 8%
Mydła – do 5%, dodawanie tuż przed przelaniem do form.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl