Receptury i przepisy
Producenci

Jakie są właściwości olejków eterycznych

0
Jakie są właściwości olejków eterycznych

Jak stosować olejki eteryczne?

Około 2 tysiące – właśnie tyle znamy roślin, które wydzielają olejki eteryczne. Zapewne wiesz, że to one odpowiadają za zapach, jaki wydzielają Twoje ulubione kwiaty czy zioła. To jednak nie jedyna właściwość olejków eterycznych, o której warto wiedzieć. Zobacz, jak mogą Cię wesprzeć w walce z niedoskonałościami oraz w pielęgnacji skóry.

Co to są olejki eteryczne?

Zgodnie z definicją, olejki eteryczne to ciekłe i lotne substancje zapachowe, będące mieszanką różnorodnych związków chemicznych. Wśród nich można wymienić m.in.:

  • ketony,

  • aldehydy,

  • estry,

  • alkohole,

  • terpeny,

  • laktony,

  • związki organiczne, które zawierają azot i siarkę (przez co generują nieprzyjemny dla ludzkiego nosa zapach).

Występują one w roślinach – w różnych ich częściach, np. w kwiatach, łodygach, liściach, korze, a nawet korzeniach. Są końcowymi produktami powstającymi w wyniku przemiany materii zachodzącej w roślinach. Olejki eteryczne można „wydobyć” z rośliny na różne sposoby. Najczęściej stosowaną metodą jest destylacja parą wodną, ale – zależności od gatunku – można je też wyekstrahować przez wytłaczanie i odwirowanie (np. tak pozyskuje się olejki eteryczne ze skórek cytrusów) albo w wyniku suchej destylacji drewna.

 

Jakie są właściwości olejków eterycznych?

Olejki eteryczne to produkty, które są BARDZO silnie skoncentrowanymi substancjami. Zawierają kilkaset, nawet ponad 300, czynnych związków chemicznych. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ wchodzą w interakcję ze skórą – a to oznacza, że olejków eterycznych (z niewielkimi wyjątkami) można używać wyłącznie po rozcieńczeniu. Inaczej ich użycie może się skończyć podrażnieniem. Pamiętaj o tym, bez względu na to, po który olejek sięgasz!

Poza silną koncentracją, olejki eteryczne wyróżniają się tym, że są:

  • słabo rozpuszczalne w wodzie,

  • bardzo lotne,

  • doskonale rozpuszczają się w tłuszczach oraz w alkoholu (to dlatego tak świetnie sprawdzają się przy produkcji kosmetyków zapachowych, np. perfum).

Ich pozostałe właściwości są bardzo zróżnicowane i uzależnione od tego, z jakiej rośliny pozyskało się dany olejek. Opisy tych najpopularniejszych przedstawimy w dalszej części artykułu.

 

Jak wykorzystuje się olejki eteryczne?

Perfumiarstwo nie jest jedyną dziedziną, w której olejki eteryczne znajdują zastosowanie. Są powszechnie wykorzystywane w aromaterapii (np. jako dodatek do kąpieli, przy inhalacjach, masażach czy w kominkach zapachowych), a także – co interesuje nas najbardziej – w kosmetyce.

Odpowiednio dobrany olejek eteryczny może stanowić doskonały dodatek do różnego rodzaju kosmetyków DIY. Wzbogacą nie tylko zapach kremu czy balsamu, ale przede wszystkim nadadzą produktowi nowych właściwości.

 

Jakie olejki eteryczne są najchętniej stosowane przy tworzeniu kosmetyków DIY?

Długa jest lista olejków eterycznych, które możesz wykorzystać podczas przygotowywania własnych kosmetyków naturalnych. Wszystko zależy od tego, jakich właściwości chcesz nadać swojemu produktowi. Pamiętaj przy tym, że zapach, choć ważny, nie powinien stanowić podstawy wyboru. Najważniejsze są właściwości konkretnych ekstraktów.

 

Olejek eteryczny lawendowy

To „król” wszystkich olejków zapachowych – jeden z najchętniej stosowanych w kosmetyce i aromaterapii. Wyróżnia się pięknym, intensywnym zapachem, który koi zmysły, wycisza i uspokaja. Aromaterapia z jego zastosowania może być też dobrym rozwiązaniem przy bólu głowy czy silnym stresie.

W kosmetyce ceniony z uwagi na wspieranie działań antyseptycznych, łagodzących oraz przeciwzapalnych. Można go zastosować np. jako składnik:

  • olejku do masażu ciała (np. w połączeniu z olejem arganowym czy jojoba – w proporcji 2 krople olejku lawendowego na 1 łyżkę oleju bazowego),

  • kremu do cery trądzikowej,

  • mydełka DIY,

  • szamponu,

  • toniku,

  • żelu pod prysznic.

Zalecane stężenie to ok. 14 kropli na każde 100 ml gotowego kosmetyku, do którego dodajesz olejek.

 

Olejek lawendowy kupisz tutaj

 

 

Olejek eteryczny ylang-ylang

Znany m.in. jako afrodyzjak, ale w aromaterapii chętnie sięga się po niego z myślą o ukojeniu nerwów, wyciszeniu i wsparciu zasypiania, jak również poprawie nastroju. Można go zastosować jako dodatek do kremu czy balsamu do ciała albo do mgiełki (np. wykonanej na bazie hydrolatu z rumianku czy różanego) – z myślą o tonizacji skóry, dezodoryzacji oraz pobudzeniu zmysłów. W kosmetykach do twarzy zalecane stężenie to do 0,3%, do ciała – 0,8%, a w dezodorantach – do 0,06%.

 

Olejek eteryczny ylang kupisz tutaj

 

Olejek eteryczny z bergamoty

Ma cudowny, kojący zapach, który możesz znać np. jeśli lubisz pić herbatę Earl Grey. W kosmetyce sięga się po niego z myślą o wsparciu pielęgnacji skóry problematycznej. Wspomaga on:

  • regenerację skóry,

  • łagodzenie podrażnień,

  • łagodzenie stanów zapalnych,

  • walkę z opryszczką, liszajem, trądzikiem i łojotokiem.

Może być także stosowany jako naturalny dezodorant. Wykorzystaj go np. jako dodatek do toniku, punktowego kremu na trądzik czy balsamu do ciała. Zalecane stężenie to 0,5-1%.

 

Olejek z bergamotki znajdziesz TUTAJ

 

 

 

Olejek eteryczny z geranium

Jest pozyskiwany z kwiatów pelargonii. Stanowi świetne wsparcie przede wszystkim dla osób ze skórą naczynkową – wspomaga uelastycznianie i ściąganie naczyń krwionośnych, przez co ułatwia walkę z „pajączkami” i innymi zaczerwienieniami. Poza tym wspiera działania antybakteryjne oraz ma przyjemny, odświeżający zapach. Możesz go dodać w niewielkich ilościach np. do kremu do twarzy czy balsamu do ciała. Świetnie sprawdza się również jako składnik olejku do masażu czy dodatek do kąpieli.

Olejek z geranium znajdziesz Tutaj

 

Olejek eteryczny z trawy cytrynowej

Ma bardzo przyjemny, orzeźwiający zapach. Wspiera działania neutralizujące grzyby i bakterie. Można go dodać do gotowego kremu, oleju do twarzy czy ciała. Optymalne stężenie to 10 kropli na 100 ml gotowego produktu.

To oczywiście nie wszystkie olejki eteryczne, po które możesz sięgnąć przy produkcji własnych kosmetyków. Inne ciekawe propozycje to olejek neroli, cytrynowy, pomarańczowy, miętowy, eukalipitusowy czy z drzewa herbacianego. Przejrzyj naszego bloga w poszukiwaniu przepisów na kosmetyki z ich zastosowaniem. W razie pytań skontaktuj się z nami – chętnie podpowiemy, który olejek najlepiej sprawdzi się do Twojej skóry.

Olejek z trawy cytrynowy kupisz Tutaj

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl