W tym dziale znajdziesz substancje nawilżające, które oprócz nawilżania, opowiadają za prawidłową sprężystość, elastyczność, wspierają proces regeneracji naskórka.
Puder Kalaminowy 250 g Indus Valley
Puder Kalaminowy 100% Naturalny - Indus Valley 250 g
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Alantoina Proszek 100g
Alantoina to wyjątkowy składnik, który zdobył uznanie w branży kosmetycznej dzięki swoim wszechstronnym właściwościom. Choć naturalnie występuje w korzeniu żywokostu lekarskiego, do produkcji kosmetyków wykorzystywana jest alantoina pochodząca z laboratoriów lub fabryk, co zapewnia stabilność i wysoką jakość.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Alantoina Proszek 1kg
Alantoina to wyjątkowy składnik, który zdobył uznanie w branży kosmetycznej dzięki swoim wszechstronnym właściwościom. Choć naturalnie występuje w korzeniu żywokostu lekarskiego, do produkcji kosmetyków wykorzystywana jest alantoina pochodząca z laboratoriów lub fabryk, co zapewnia stabilność i wysoką jakość.
Dostępność: brak towaru
Alantoina 250g
Alantoina to wyjątkowy składnik, który zdobył uznanie w branży kosmetycznej dzięki swoim wszechstronnym właściwościom. Choć naturalnie występuje w korzeniu żywokostu lekarskiego, do produkcji kosmetyków wykorzystywana jest alantoina pochodząca z laboratoriów lub fabryk, co zapewnia stabilność i wysoką jakość.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Alantoina 500g
Alantoina to wyjątkowy składnik, który zdobył uznanie w branży kosmetycznej dzięki swoim wszechstronnym właściwościom. Choć naturalnie występuje w korzeniu żywokostu lekarskiego, do produkcji kosmetyków wykorzystywana jest alantoina pochodząca z laboratoriów lub fabryk, co zapewnia stabilność i wysoką jakość.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Alantoina Proszek 3kg
Alantoina to wyjątkowy składnik, który zdobył uznanie w branży kosmetycznej dzięki swoim wszechstronnym właściwościom. Choć naturalnie występuje w korzeniu żywokostu lekarskiego, do produkcji kosmetyków wykorzystywana jest alantoina pochodząca z laboratoriów lub fabryk, co zapewnia stabilność i wysoką jakość.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Alantoina Proszek 50g
Alantoina to wyjątkowy składnik, który zdobył uznanie w branży kosmetycznej dzięki swoim wszechstronnym właściwościom. Choć naturalnie występuje w korzeniu żywokostu lekarskiego, do produkcji kosmetyków wykorzystywana jest alantoina pochodząca z laboratoriów lub fabryk, co zapewnia stabilność i wysoką jakość.
Dostępność: brak towaru
Betaina z Buraka 100g Chmara Blend
Betaina glicynowa, pozyskiwana z buraka, to wyjątkowy aminokwas, który wyróżnia się silnym działaniem nawilżającym i ochronnym. To składnik ceniony w kosmetyce za swoje właściwości pielęgnacyjne, zarówno dla skóry, jak i włosów. Nie należy jej mylić z betainami kokosowymi czy kokamidopropylowymi, ponieważ ma zupełnie inne właściwości i zastosowanie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Betaina z Buraka 250g Chmara Blend
Betaina glicynowa, pozyskiwana z buraka, to wyjątkowy aminokwas, który wyróżnia się silnym działaniem nawilżającym i ochronnym. To składnik ceniony w kosmetyce za swoje właściwości pielęgnacyjne, zarówno dla skóry, jak i włosów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Betaina z Buraka 500g Chmara Blend
Betaina glicynowa, pozyskiwana z buraka, to wyjątkowy aminokwas, który wyróżnia się silnym działaniem nawilżającym i ochronnym. To składnik ceniony w kosmetyce za swoje właściwości pielęgnacyjne, zarówno dla skóry, jak i włosów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Betaina z Buraka 50g Chmara Blend
Betaina glicynowa, pozyskiwana z buraka, to wyjątkowy aminokwas, który wyróżnia się silnym działaniem nawilżającym i ochronnym. To składnik ceniony w kosmetyce za swoje właściwości pielęgnacyjne, zarówno dla skóry, jak i włosów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Bio-Propanediol (glikol rośliny) 100ml Esent
Glikol roślinny, znany również jako propanediol, to związek chemiczny pochodzenia roślinnego. Jest on wytwarzany z różnych źródeł, w tym z kukurydzy, soi, trzciny cukrowej lub rzepaku poprzez proces fermentacji. Glikol roślinny zyskuje na popularności jako zamiennik glikolu propylenowego, który jest pochodzenia petrochemicznego.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
D-pantenol 75% 25kg (TOWAR POD ZAMÓWIENIE)
D-pantenol (D-panthenol) jest prowitaminą B5. D-pantenol bardzo łatwo wnika w głąb skóry, włosów i paznokci. Przenika naskórek, gromadzi się w skórze właściwej i zmienia się w witaminę B5 czyli kwas pantotenowy.
Dostępność: brak towaru
D-pantenol Prowitamina B5 75% 100g Chmara Blend
D-pantenol (D-panthenol) jest prowitaminą B5. D-pantenol bardzo łatwo wnika w głąb skóry, włosów i paznokci. Przenika naskórek, gromadzi się w skórze właściwej i zmienia się w witaminę B5 czyli kwas pantotenowy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
D-pantenol Prowitamina B5 75% 200g Chmara Blend
D-pantenol nazywany inaczej prowitaminą B5 jest to bardzo gęsta, przezroczysta ciecz, zwana doskonale ze swoich właściwości nawilżających, łagodzący i kojących. D-pantenol przenika przez naskórek zmienia się w skórze właściwej w witaminę B5 inaczej kwas pantenowy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
D-pantenol Prowitamina B5, 75% 30g Chmara Blend
D-pantenol (D-panthenol) jest prowitaminą B5. D-pantenol bardzo łatwo wnika w głąb skóry, włosów i paznokci. Przenika naskórek, gromadzi się w skórze właściwej i zmienia się w witaminę B5 czyli kwas pantotenowy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Ektoina 10g Chmara Blend
Ektoina (INCI: Ectoin, CAS: 96702-03-3) to naturalnie występujący związek, pozyskiwany w drodze zaawansowanego procesu mikrobiologicznego. Ceniona w branży kosmetycznej ze względu na swoje właściwości jako silny humektant, który wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgoci w formułach kosmetycznych. Występuje w postaci białego, bezzapachowego proszku, dobrze rozpuszczalnego w wodzie oraz alkoholach.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Ektoina 30g Chmara Blend
Ektoina (INCI: Ectoin, CAS: 96702-03-3) to naturalnie występujący związek, pozyskiwany w drodze zaawansowanego procesu mikrobiologicznego. Ceniona w branży kosmetycznej ze względu na swoje właściwości jako silny humektant, który wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgoci w formułach kosmetycznych. Występuje w postaci białego, bezzapachowego proszku, dobrze rozpuszczalnego w wodzie oraz alkoholach.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Ektoina 5g Chmara Blend
Ektoina (INCI: Ectoin, CAS: 96702-03-3) to naturalnie występujący związek, pozyskiwany w drodze zaawansowanego procesu mikrobiologicznego. Ceniona w branży kosmetycznej ze względu na swoje właściwości jako silny humektant, który wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgoci w formułach kosmetycznych. Występuje w postaci białego, bezzapachowego proszku, dobrze rozpuszczalnego w wodzie oraz alkoholach.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Filtrowany Śluz Ślimaka Działanie Anti-aging 10ml Esent
Naturalny ekstrakt pozyskiwany z wydzieliny kryptozynowej odnóży ślimaków hodowlanych. Ekstrakt zawiera naturalną alantoinę, kwas glikolowy, mukopolisacharydy, kolagen, elastynę, naturalne antybiotyki, witaminę A,C i E. Śluz jest pozyskiwany w sposób bezpieczny zwierząt.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Gliceryna 99,5% 1kg Chmara Blend
Gliceryna stosowana w kosmetykach zapobiega wysychaniu, umożliwia dobre rozprowadzanie się kosmetyku na skórze, ma działanie nawilżające, nadaje emulsji gładkość.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Gliceryna 99,5% 200g Chmara Blend
Gliceryna stosowana w kosmetykach zapobiega wysychaniu, umożliwia dobre rozprowadzanie się kosmetyku na skórze, ma działanie nawilżające, nadaje emulsji gładkość.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Gliceryna Roślinna 99,5% 5kg Zrób Swój Kosmetyk
Gliceryna stosowana w kosmetykach zapobiega wysychaniu, umożliwia dobre rozprowadzanie się kosmetyku na skórze, ma działanie nawilżające, nadaje emulsji gładkość.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Glikol propylenowy 500ml Biomus
Glikol propylenowy to przejrzysta, oleista substancja o dużej gęstości. Ma właściwości nawilżające, co czyni go idealnym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry, gdzie zmiękcza naskórek. Działa także jako środek konserwujący, zmniejszając aktywność wody w produktach, co pomaga przedłużyć ich trwałość.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Substancje nawilżające w kosmetykach pielęgnacyjnych
W tej kategorii znajdują się składniki, które mogą wspierać utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry. Dobrze nawilżona skóra może sprawiać wrażenie bardziej jędrnej, elastycznej i gładkiej. Właściwe nawodnienie naskórka jest ważnym elementem codziennej pielęgnacji skóry – zarówno dojrzałej, jak i młodszej czy problematycznej (np. trądzikowej).
W formulacjach kosmetycznych często wykorzystuje się substancje, które mogą wspomagać barierę hydrolipidową skóry, ograniczać transepidermalną utratę wody (TEWL) oraz poprawiać komfort skóry.
Do najczęściej stosowanych substancji o takich właściwościach należą:
Kwas hialuronowy
Jest składnikiem o silnych właściwościach higroskopijnych – przyciąga i wiąże cząsteczki wody. W kosmetykach może wspomagać utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia skóry, pozostawiając uczucie gładkości i elastyczności. Tworzy na powierzchni skóry niewidoczny film ochronny.
Alantoina
Znana ze swojego działania łagodzącego i wspierającego regenerację naskórka. W kosmetykach może przyczyniać się do poprawy kondycji skóry wrażliwej oraz przesuszonej. Naturalnie występuje w korzeniu żywokostu lekarskiego.
Hydromanil™
Kompleks polisacharydowy pozyskiwany z nasion peruwiańskiej rośliny Tara. Może przyczyniać się do długotrwałego nawilżenia skóry, tworząc na jej powierzchni film ograniczający odparowywanie wody. Galaktomannany zawarte w Hydomanilu mogą zapewniać efekt wygładzenia i poprawy elastyczności skóry.
Mleczan sodu
Sól sodowa kwasu mlekowego. Posiada właściwości silnie nawilżające i może wspierać naturalny poziom pH skóry. Często stosowany w produktach typu tonik, mleczko czy krem, może przyczyniać się do poprawy miękkości i elastyczności naskórka.
D-pantenol (prowitamina B5)
Substancja o działaniu kojącym, często wykorzystywana w kosmetykach łagodzących. Może wspierać procesy regeneracyjne skóry, a także wpływać korzystnie na jej nawilżenie i elastyczność.
Gliceryna
Znana i powszechnie stosowana substancja nawilżająca. Może wspierać wchłanianie innych składników aktywnych oraz zapobiegać nadmiernej utracie wody z naskórka, poprawiając komfort skóry.
Kwas mlekowy
Jeden z przedstawicieli kwasów AHA. W niskich stężeniach wykazuje działanie nawilżające i wspierające procesy odnowy naskórka. Może wspomagać delikatne złuszczanie i poprawiać teksturę skóry.
Mocznik
W zależności od stężenia, może wykazywać działanie silnie nawilżające (niższe stężenia) lub wspomagające złuszczanie zrogowaciałego naskórka (wyższe stężenia). W kosmetykach może przyczyniać się do poprawy miękkości i gładkości skóry.
Sorbitol
Naturalny alkohol cukrowy o właściwościach nawilżających. Może zmiękczać i wygładzać skórę, poprawiając jej elastyczność.
NMF (Natural Moisturizing Factor)
Kompleks substancji naturalnie występujących w warstwie rogowej naskórka. W kosmetykach może wspierać naturalny system nawilżania skóry, pomagając utrzymać jej prawidłowy poziom nawodnienia i jędrność.Pamiętajmy, że skuteczność kosmetyków może być uzależniona od wielu czynników – takich jak skład produktu, stężenie substancji aktywnych, regularność stosowania oraz indywidualne cechy skóry. Wszystkie powyższe substancje są powszechnie wykorzystywane w produktach pielęgnacyjnych i mogą wspierać prawidłowe funkcjonowanie bariery ochronnej skóry.










