Opcje przeglądania
Producenci
Receptury i przepisy

Chyba każdy słyszał już o cudownych właściwościach produktów pszczelich. Miód, pierzga pszczela czy propolis to tylko niektóre z nich. Wosk pszczeli, wytwarzany przez pszczoły podczas budowy plastrów miodu, także jest powszechnie wykorzystywany. Stosuje się go przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. 

Wosk pszczeli żółty naturalny 100g kosmetyczny Zrób Swój Kosmetyk

Wosk pszczeli żółty naturalny 100g kosmetyczny Zrób Swój Kosmetyk
Wosk pszczeli żółty naturalny 100g kosmetyczny Zrób Swój Kosmetyk

Wosk pszczeli w kosmetyce stosowany jest jako składnik m. in. kremów, maści i mydeł, balsamów, pomadek do ust. Występuje w formie płatkowanej, naturalnej lub bielonej. Dodawany do kremów i balsamów sprawia, że łatwiej się rozprowadzają i pozostawiają ochronny filtr na skórze. 

Dostępność: brak towaru

Cena: 13,99 zł

Wosk pszczeli biały (bielony) 1kg Zrób Swój Kosmetyk

Wosk pszczeli biały (bielony)  1kg Zrób Swój Kosmetyk
Wosk pszczeli biały (bielony) 1kg Zrób Swój Kosmetyk


Wosk pszczeli w kosmetyce stosowany jest jako składnik m. in. kremów, maści i mydeł, balsamów, pomadek do ust. Występuje w formie płatkowanej, naturalnej lub bielonej. Dodawany do kremów i balsamów sprawia, że łatwiej się rozprowadzają i pozostawiają ochronny filtr na skórze. 

Dostępność: brak towaru

Cena: 71,00 zł

Wosk pszczeli biały (bielony) 250g Zrób Swój Kosmetyk

Wosk pszczeli biały (bielony)  250g Zrób Swój Kosmetyk
Wosk pszczeli biały (bielony) 250g Zrób Swój Kosmetyk


Wosk pszczeli w kosmetyce stosowany jest jako składnik m. in. kremów, maści i mydeł, balsamów, pomadek do ust. Występuje w formie płatkowanej, naturalnej lub bielonej. Dodawany do kremów i balsamów sprawia, że łatwiej się rozprowadzają i pozostawiają ochronny filtr na skórze. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 23,49 zł
szt.

Wosk pszczeli biały (bielony) 100g Zrób Swój Kosmetyk

Wosk pszczeli biały (bielony) 100g Zrób Swój Kosmetyk
Wosk pszczeli biały (bielony) 100g Zrób Swój Kosmetyk


Wosk pszczeli w kosmetyce stosowany jest jako składnik m. in. kremów, maści i mydeł, balsamów, pomadek do ust. Występuje w formie płatkowanej, naturalnej lub bielonej. Dodawany do kremów i balsamów sprawia, że łatwiej się rozprowadzają i pozostawiają ochronny filtr na skórze. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 13,20 zł
szt.

Wosk pszczeli żółty naturalny 1kg kosmetyczny Zrób Swój Kosmetyk

Wosk pszczeli żółty naturalny 1kg kosmetyczny Zrób Swój Kosmetyk
Wosk pszczeli żółty naturalny 1kg kosmetyczny Zrób Swój Kosmetyk

Wosk pszczeli w kosmetyce stosowany jest jako składnik m. in. kremów, maści i mydeł, balsamów, pomadek do ust. Występuje w formie płatkowanej, naturalnej lub bielonej. Dodawany do kremów i balsamów sprawia, że łatwiej się rozprowadzają i pozostawiają ochronny filtr na skórze. 

Dostępność: brak towaru

Cena: 96,00 zł

Wosk pszczeli żółty naturalny 250g kosmetyczny Zrób Swój Kosmetyk

Wosk pszczeli żółty naturalny 250g kosmetyczny Zrób Swój Kosmetyk
Wosk pszczeli żółty naturalny 250g kosmetyczny Zrób Swój Kosmetyk


Wosk pszczeli w kosmetyce stosowany jest jako składnik m. in. kremów, maści i mydeł, balsamów, pomadek do ust. Występuje w formie płatkowanej, naturalnej lub bielonej. Dodawany do kremów i balsamów sprawia, że łatwiej się rozprowadzają i pozostawiają ochronny filtr na skórze. 

Dostępność: brak towaru

Cena: 26,59 zł

Co to jest wosk pszczeli?

Kupując gotowe produkty mające go w składzie, zwykle nie zastanawiamy się, co to jest wosk pszczeli. Warto jednak wiedzieć, skąd właściwie się bierze. Wosk pszczeli jest wydzieliną wytwarzaną przez pszczoły robotnice podczas budowania plastrów w ulu. W temperaturze pokojowej przyjmuje konsystencję stałą, a topi się w około 62–72 stopniach Celsjusza. Może przybierać różne odcienie, od białawego do ciemnożółtego, a nawet brązowego (jeśli jest zanieczyszczony). 

Ponieważ jego wytwarzanie trwa dosyć długo, cena wosku pszczelego jest stosunkowo wysoka. Za 100 g zapłacimy od kilkunastu złotych wzwyż. Zważywszy jednak na mnogość jego zastosowań, cena wosku pszczelego jest ostatecznie uzasadniona.

Właściwości wosku pszczelego

Naturalny wosk pszczeli, podobnie jak inne produkty pochodzące od pszczół, ma szereg korzystnych właściwości. Najważniejsze składniki wosku pszczelego to estry alkoholi i kwasów tłuszczowych, wolne kwasy tłuszczowe, węglowodany oraz minerały. Flawonoidy znajdujące się w składzie wosku nadają mu działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Obecny w wosku pszczelim skwalan jest również naturalnym składnikiem ludzkiego sebum. Wysoka zawartość witaminy A reguluje podziały komórkowe.

Zastosowanie wosku pszczelego

Z uwagi na jego właściwości i bogactwo cennych składników, często spotyka się wosk pszczeli w kosmetyce. Jest wykorzystywany jako emulgator fazy wodnej z olejową w takich kosmetykach jak balsamy, mleczka czy kremy. Nadaje im odpowiednią konsystencję i zapobiega rozwarstwianiu się.

Kosmetyczny wosk pszczeli jest także silnym emolientem. Zmiękcza i wygładza skórę, tworząc na jej powierzchni warstwę okluzyjną, czyli zapobiegającą utracie wody. Wykazuje też działanie odżywcze i kojące. Dzięki temu znakomicie sprawdza się jako składnik balsamów do ust, maści na podrażnienia i innych kosmetyków silnie regenerujących. 

Naturalny wosk pszczeli można również wykorzystywać w domowej produkcji świec. Zastosowanie wosku pszczelego spowoduje, że będą nie tylko przyjemnie pachnieć, ale pomogą także oczyszczać powietrze z toksyn. 

Wosk pszczeli do przepisów w stylu Zrób to sam

Wosk pszczeli oczyszczony (biały) lub żółty możesz z powodzeniem używać w kosmetykach DIY. Kosmetyczny wosk pszczeli wykorzystasz w samodzielnie tworzonych balsamach do ust, maściach na suche dłonie czy maskach odżywczych do włosów. Wykonasz też z niego domowe świece o kojącym zapachu. 

Jak rozpuścić wosk pszczeli, by nie utracił właściwości? Rozpuść go powoli na kąpieli wodnej, pilnując, by nie zagrzał się nadmiernie (optymalna temperatura topnienia to około 70 stopni). Innym sposobem jest dodanie wosku, który chcesz stopić, do ciepłego oleju. Pamiętaj, że naturalny wosk pszczeli nie topi się w wodzie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl