Producenci
Receptury i przepisy

Twoja skóra jest sucha? Widzisz na twarzy pierwsze oznaki starzenia? Chcesz pozbyć się cellulitu? Sięgnij po naturalne oleje kosmetyczne. Olejki kosmetyczne mają niezwykle szerokie zastosowanie. Są pozyskiwane z wyselekcjonowanych nasion, kiełków, owoców i pestek roślin (mających działanie zdrowotne). Obojętnie, jaki masz rodzaj skóry i z jakim problemem próbujesz sobie poradzić. Olejki kosmetyczne, poprzez swoje właściwości lecznicze, poradzą sobie z niejedną trudnością. Działają one również profilaktycznie i wspierają organizm na wielu poziomach. Należy jednak pamiętać o tym, że olejki kosmetyczne naturalne dzielą się na różne kategorie – ich przeznaczenie jest zróżnicowane, ale zawsze dobroczynne dla naszej twarzy, włosów i ciała.

Olej Awokado (Avocado) Rafinowany 25kg

Olej  Awokado (Avocado) Rafinowany 25kg
Olej Awokado (Avocado) Rafinowany 25kg

Olej z avocado łatwo wchłania się w skórę i wnika w jej głębsze warstwy. Jest źródłem 7 witamin (A-B-D-E-H-K-PP), nienasyconych kw. tłuszczowych, substancji mineralnych i protein. Wykazuje dużą zgodność z naturalnymi lipidami skóry, uzupełnia barierę lipidową. Zawiera skwalen.

Dostępność: brak towaru

Cena: 990,00 zł

Olej z Pestek Winogron Rafinowany 25kg

Olej z Pestek Winogron  Rafinowany 25kg
Olej z Pestek Winogron Rafinowany 25kg

Olej z Pestek Winogron działa odżywczo, regenerująco, antyoksydacyjnie

Dostępność: brak towaru

Cena: 839,00 zł

Olej migdałowy, ze słodkich migdałów Rafinowany 25kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej migdałowy, ze słodkich migdałów Rafinowany 25kg Zrób Swój Kosmetyk
Olej migdałowy, ze słodkich migdałów Rafinowany 25kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej ze słodkich Migdałów Rafinowany - oczyszczony

Olej ze słodkich migdałów firmy Zrób Swój Kosmetyk powstaje w wyniku tłoczenia zimno słodkich migdałów, następnie poddawany jest procesowi rafinacji Olej zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego zalicza się do olejów półschnących. W skład oleju wchodzą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) jak kwas olejowy (65- 68%), kwas linolowy (24- 26%) oraz wyższe kwasy tłuszczowe: palmitynowy (6-8%), stearynowy (1-2%).

Dostępność: brak towaru

Cena: 825,00 zł

Olej Jojoba Nierafinowane 5l Zrób Swój Kosmetyk

Olej Jojoba Nierafinowane 5l Zrób Swój  Kosmetyk
Olej Jojoba Nierafinowane 5l Zrób Swój Kosmetyk

Olejek Jojoba jest płynnym woskiem pozyskiwanym z zarodków drzewa Jojoba. Charakteryzuje się długą datą przydatności, gdyż jest odporny na jełczenie i wysokie temperatury.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 699,00 zł
szt.

Olej Rycynowy Rafinowany 25kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej Rycynowy Rafinowany  25kg Zrób Swój Kosmetyk
Olej Rycynowy Rafinowany 25kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej rycynowy jest pozyskiwany z nasion rośliny o nazwie rącznik pospolity występującej w Indiach i Afryce. Jest bardzo popularny i stosowany na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym jako składnik kremów, mydeł, masek, pomadek czy błyszczyków.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 669,00 zł
szt.

Olej Jojoba Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej Jojoba Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk
Olej Jojoba Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk

Olejek Jojoba jest płynnym woskiem pozyskiwanym z zarodków drzewa Jojoba. Charakteryzuje się długą datą przydatności, gdyż jest odporny na jełczenie i wysokie temperatury.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 599,00 zł
szt.

Olej Babassu Rafinowany 5kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej Babassu Rafinowany 5kg Zrób Swój Kosmetyk
Olej Babassu Rafinowany 5kg Zrób Swój Kosmetyk

Znajduje zastosowanie jako bazowy surowiec do produkcji maseł do masażu. Nadaje produktom właściwości zmiękczających, nawilżających oraz odbudowuje warstwę lipidową skóry, zalecane jest do produktów anty-aging

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 499,00 zł
szt.

Olej Avocado (Awokado) Nierafinowany 5kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej Avocado (Awokado) Nierafinowany 5kg Zrób Swój Kosmetyk
Olej Avocado (Awokado) Nierafinowany 5kg Zrób Swój Kosmetyk

Otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu dojrzałego owocu awokado - smaczliwki, Persea americana (P. gratissima) to wiecznie zielone drzewo z rodziny wawrzynowatych; zw. gruszką awokado; pochodzi z Ameryki Środkowej, uprawiane w całej strefie międzyzwrotnikowej. 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 385,00 zł
szt.

Olej kokosowy rafinowany 20kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej kokosowy rafinowany 20kg Zrób Swój Kosmetyk
Olej kokosowy rafinowany 20kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej kokosowy rafinowany - bez zapachu

INCI: cocos nucifera

Niezastąpiony olej zarówno do użycia kosmetycznego jak i spożywczego. Jeden z najlepszych olejów do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Prawdziwy dar do wyrobu naturalnego mydła, ze względu na odporność na jełczenie i puszystą pianę jaką nadaje mydłu nawet w twardej wodzie

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 350,00 zł
szt.

Olej palmowy rafinowany 20kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej palmowy rafinowany 20kg Zrób Swój Kosmetyk
Olej palmowy rafinowany 20kg Zrób Swój Kosmetyk
 INCI Elaeis Guineensis (Palm) Oil
Typ z owoców palmy oleistej, rafinowany
 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 299,00 zł
szt.

Olej z nasion Bawełny Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej z nasion Bawełny Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk
Olej z nasion Bawełny Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk

Głów­nie poleca się go do sto­so­wa­nia na skórę wraż­liwą i aler­giczną, jed­nak naj­czę­ściej sto­so­wany jest do prze­su­szo­nych, łam­li­wych i spu­szo­nych wło­sów. Lista zasto­so­wań i dzia­łań tego cudow­nego olejku jest bar­dzo długa.

Dostępność: brak towaru

Cena: 289,00 zł

Olej ze słonecznika rafinowany 5kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej ze słonecznika rafinowany 5kg Zrób Swój Kosmetyk
Olej ze słonecznika rafinowany 5kg Zrób Swój Kosmetyk

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 242,00 zł
szt.

Olej Awokado (Avocado) Rafinowany 5kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej Awokado (Avocado) Rafinowany 5kg Zrób Swój Kosmetyk
Olej Awokado (Avocado) Rafinowany 5kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej z avocado łatwo wchłania się w skórę i wnika w jej głębsze warstwy. Jest źródłem 7 witamin (A-B-D-E-H-K-PP), nienasyconych kw. tłuszczowych, substancji mineralnych i protein. Wykazuje dużą zgodność z naturalnymi lipidami skóry, uzupełnia barierę lipidową. Zawiera skwalen.

Dostępność: brak towaru

Cena: 229,00 zł

Olej z pestek moreli rafinowany 5kg

Olej z pestek moreli rafinowany 5kg
Olej z pestek moreli rafinowany 5kg

Polecany dla skóry mieszanej, wrażliwej, suchej, szorstkiej i popękanej. Wykazuje działanie odbudowujące oraz utrzymuje nawilżenie skóry.

Dostępność: brak towaru

Cena: 205,00 zł

Olej z pestek moreli rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej z pestek moreli rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk
Olej z pestek moreli rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej z pestek moreli rafinowany 4kg polecany dla skóry mieszanej, wrażliwej, suchej, szorstkiej i popękanej. Wykazuje działanie odbudowujące oraz utrzymuje nawilżenie skóry.

 

 

 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 199,00 zł
szt.

Olej z Pestek Winogron Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej z Pestek Winogron Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk
Olej z Pestek Winogron Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej z pestek winogron jest lekki, wykazuje wysoką zgodność z naturalnym sebum skóry, nie działa komandogennie, może być z powodzeniem stosowany w preparatach do skóry trądzikowej.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 165,00 zł
szt.

Olej ze słodkich migdałów Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej ze słodkich migdałów Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk
Olej ze słodkich migdałów Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk
Olejkiem jest środkiem wyjątkowo delikatnym i nadaje się także do pielęgnacji wrażliwej skóry noworodków.
Olej bez problemu pozwala się rozprowadzać na skórze, nie pozostawiając efektu tłustości. Szczególnie polecany do skóry suchej, wrażliwej i starzejącej się, neutralny i do masażu.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 152,00 zł
szt.

Olej Rycynowy Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej Rycynowy Rafinowany  4kg Zrób Swój Kosmetyk
Olej Rycynowy Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej rycynowy 

Ricinus Communis Seed Oil

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 152,00 zł
szt.

Olej Ryżowy Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej Ryżowy Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk
Olej Ryżowy Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej Ryżowy firmy Zrób Swój Kosmetyk pozyskuje się z otrąb ryżowych w procesie ekstrakcji rozpuszczalnikami organicznymi. Bogaty jest między innymi w kwas linolowy, oleinowy, mirystynowy, a także stearynowy. Nazywany jest olejem młodości, ponieważ zawiera witaminę E oraz ceramidy, które odżywiają skórę i wygładzają zmarszczki.

Dostępność: brak towaru

Cena: 145,00 zł

Olej z pestek Brzoskwini Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej z pestek Brzoskwini Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk
Olej z pestek Brzoskwini Rafinowany 4kg Zrób Swój Kosmetyk

Gatunek rośliny należący do rodziny różowatych.  Najprawdopodobniej roślina pochodzi z północno-wschodnich i środkowych Chin. Występuję tylko w odmianie uprawnej. Drzew brzoskwini rośnie do 6 metrów wysokości i  średnio żyję do 30 lat. Owoce brzoskwini o masie 100-200 są koloru żółtego z miejscowymi czerwonymi rumieńcami. W środku owocu znajduję się pestka z której otrzymuję się jasnożółty olej roślinny o dość rzadkiej konsystencji.

Dostępność: brak towaru

Cena: 132,00 zł

Olej kokosowy Frakcjonowany 1kg Zrób Swój Kosmetyk

Olej kokosowy Frakcjonowany 1kg Zrób Swój Kosmetyk
Olej kokosowy Frakcjonowany 1kg Zrób Swój Kosmetyk

Frakcjonowany olej kokosowy zawiera tylko średniej długości trójglicerydy (MCT) oleju kokosowego dzięki czemu jest stabilny i płynny w temperaturze pokojowej. Powstaje w wyniku przekształcenia oleju kokosowego za pomocą pary wodnej.

Dostępność: brak towaru

Cena: 119,00 zł

Olej kokosowy frakcjonowany do masażu 500g Zrób Swój Kosmetyk

Olej kokosowy frakcjonowany do masażu 500g Zrób Swój Kosmetyk
Olej kokosowy frakcjonowany do masażu 500g Zrób Swój Kosmetyk

Frakcjonowany olej kokosowy zawiera tylko średniej długości trójglicerydy (MCT) oleju kokosowego dzięki czemu jest stabilny i płynny w temperaturze pokojowej. Powstaje w wyniku przekształcenia oleju kokosowego za pomocą pary wodnej.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 65,99 zł
szt.

Zestaw 3 x Olej z pestek Śliwek Nierafinowany 50ml (150ml)

Zestaw 3 x Olej z pestek Śliwek Nierafinowany 50ml (150ml)
Zestaw 3 x Olej z pestek Śliwek Nierafinowany 50ml (150ml)

Naturalny, nierafinowany, kosmetyczny, tłoczony na zimno olej otrzymywany z pestek śliwki. Zawiera wysoką zawartość kwasu oleinowego ok. 65% (omega 9), linolowego (omega 6), antyoksydanty oraz witaminy B i E .

Dostępność: brak towaru

Cena: 63,29 zł

Zestaw 3 x Olej z Rokitnika 50ml (150ml)

Zestaw 3 x Olej z Rokitnika 50ml (150ml)
Zestaw 3 x Olej z Rokitnika 50ml (150ml)

Olej Rokitnikowy firmy Zrób Swój Kosmetyk powstaje z nasion lub owoców rokitnika w procesie tłoczenia na zimno. Rokitnik jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie, ponieważ posiada dużą zawartość witamin takich jak A, C oraz E, jak również C, E, K, PP i karotenoidów. Bogaty jest także w związki fenolowe oraz flawonoidy.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 62,83 zł
szt.

Oleje kosmetyczne - właściwości

Chcąc tworzyć własne kosmetyki, warto korzystać z naturalnych, bezpiecznych dla nas substancji. Wśród nich znajdują się oleje, które są stosowane w kosmetyce od setek lat. W kosmetologii nazywa się je często olejkami nośnikowymi, ponieważ stanowią swego rodzaju bazę, do której możemy dodać różnorodne składniki, wpływające na działanie lub aromat kosmetyków. Warto przy tym wiedzieć, że oleje z poszczególnych orzechów, nasion, ziaren, owoców czy warzyw również mają swoje własne właściwości i są korzystne dla naszego ciała.

Olejki kosmetyczne naturalne nadają się do każdego typu skóry – dojrzałej, suchej, odwodnionej, naczynkowej, wrażliwej i ze skłonnością do alergii. Oleje kosmetyczne zawierają dobroczynne dla naszego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, D, E, K, antyoksydanty, fitosterole i fosfolipidy.

Oleje kosmetyczne – właściwości:

  • wzmacniają odporność i wspierają organizm,
  • łagodzą i regenerują podrażnienia,
  • pielęgnują i odżywiają,
  • ujędrniają i nawilżają ciało,
  • odbudowują naturalny płaszcz lipidowy skóry,
  • przedłużają działanie antyoksydantów, które uszczelniają naczynia krwionośne, przeciwdziałają starzeniu się skóry i procesom zapalnym.

Naturalne oleje kosmetyczne

Nasza ofertę zaprojektowaliśmy w taki sposób, by była możliwe obszerna i mogła sprostać potrzebom różnorodnych klientów. Właśnie dlatego korzystając z naszego asortymentu można zaopatrzyć się w szeroką gamę produktów, takich jak olej rafinowany z awokado, zimnotłoczony olej jojoba, frakcjonowany olej kokosowy, olej z pestek winogron, olej marchewkowy z olejem makadamia oraz witaminą E, a także wiele innych produktów.

Jeśli chcesz tworzyć własne kosmetyki na bazie olejów, korzystając z naszego asortymentu z pewnością znajdziesz to czego potrzebujesz.

Jaki olej kosmetyczny wybrać do pielęgnacji twarzy i ciała?

Olejki kosmetyczne są stosowane na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym. Do cery dojrzałej przeznaczony jest olej arganowy, zwany także eliksirem młodości, który przeciwdziała starzeniu się skóry, poprawia jej elastyczność, ujędrnia i działa przeciwzmarszczkowo. Olejek arganowy przyspiesza również gojenie ran i blizn. Zmiękcza, nabłyszcza i poprawia kondycję włosów oraz paznokci, a także zapobiega powstawaniu rozstępów i cellulitu. Jest wykorzystywany do nawilżania skóry także podczas masażu. Pomaga przy problemach skórnych (trądzik, łuszczyca). Do pielęgnacji cery starzejącej się przeznaczony jest również tłoczony na zimno olej makadamia. Olejek ten ujędrnia i napina skórę oraz chroni ją przed odwodnieniem i przesuszeniem. Natomiast olej ze słodkich migdałów świetnie sprawdza się jako odżywka do suchych włosów. Potrafi głęboko i intensywnie je nawilżyć, zwłaszcza gdy są osłabione.

Jak stosować oleje kosmetyczne?

Olej kosmetyczny do twarzy i ciała możesz stosować bezpośrednio na skórę, najlepiej wilgotną. Olejek kosmetyczny możesz także dodać do kremu – wzbogacisz tym samym jego skład, przez co działanie kosmetyku będzie bardziej skuteczne. Naturalne oleje kosmetyczne nadają się świetnie także do wieczornego demakijażu. Rozpuszczają i usuwają zanieczyszczenia oraz tusz do rzęs, jednocześnie nawilżając skórę.

Przechowywanie olejów kosmetycznych

Oleje naturalne lubią miejsca zaciemnione, suche i chłodne. Można przechowywać je w kuchni bądź w łazience (w szczelnie zamkniętym opakowaniu). Trzeba unikać słońca i wilgoci, ponieważ pod wpływem ciepła oleje tracą swoje właściwości i szybko jełczeją. Prawidłowe przechowywanie zapewni olejom kosmetycznym długą trwałość i wytrzymałość.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl