Sprawdź aktualne Promocje

Złożenie zamówienia oznacza akceptację regulaminu sklepu. Po złożeniu zamówienia otrzymasz, na wskazany adres e-mail, informacje o kolejnych etapach jego realizacji. W razie konieczności obsługa sklepu będzie się z Tobą kontaktować także telefonicznie. Pamiętaj, że przysługuje Tobie prawo odstąpienia od umowy, bez podania przyczyny.

Producenci

Najlepsze naturalne produkty do pielęgnacji skóry suchej. W tej kategorii znajdziesz składniki nawilżające do przesuszonej skóry twarzy, dzięki którym przywrócisz piękny wygląd swojej twarzy. Zadbaj o odpowiednią odbudowę hydrolipidowego płaszcza skóry. 

Żel Aloesowy kosmetyczny 400g Esent

Żel Aloesowy kosmetyczny 400g Esent
Żel Aloesowy kosmetyczny 400g Esent

Gęsty, przezroczysty żel kosmetyczny, gotowy do wprowadzenia do różnych formuł kosmetycznych. Żel ten zawiera aloes, który nie tylko dodaje właściwości pielęgnacyjnych, ale również pomaga w zagęszczaniu produktów kosmetycznych.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

42,90 zł

( 1 kg = 107,25 zł )
szt

Wyciąg z Aloesu stężony 10 : 1 100 ml Esent

Wyciąg z Aloesu stężony 10 : 1 100 ml Esent
Wyciąg z Aloesu stężony 10 : 1 100 ml Esent

Aloes ....nie ma drugiej tak popularnej w medycynie i kosmetyce rośliny. Jej właściwości lecznicze w basenie Morza Śródziemnego są znane od przynajmniej trzydziestu wieków. Oferujemy koncentrat stężony dziesięciokrotnie, mający postać prawie przeźroczystego płynu, o charakterystycznym delikatnym i świeżym zarazem zapachu.

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

23,50 zł

( 1 l = 2 350,00 zł )
szt

Wyciąg z aloesu 4kg Zrób Swój Kosmetyk

Wyciąg z aloesu 4kg Zrób Swój Kosmetyk
Wyciąg z aloesu 4kg Zrób Swój Kosmetyk

Wyciąg z aloesu to substancja pozyskiwana z miąższu lub liści rośliny aloes (Aloe vera). Zwykle stosuje się go w produktach kosmetycznych i leczniczych ze względu na jego właściwości pielęgnujące skórę oraz zdrowotne. Ponadto, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, wyciąg z aloesu może być skuteczny w leczeniu trądziku i skóry tłustej.

Dostępność: brak towaru

Cena:

349,00 zł

( 1 kg = 87,25 zł )

Wosk pszczeli żółty naturalny 250g kosmetyczny Chmara Blend

Wosk pszczeli żółty naturalny 250g kosmetyczny Chmara Blend
Wosk pszczeli żółty naturalny 250g kosmetyczny Chmara Blend


Wosk pszczeli w kosmetyce stosowany jest jako składnik m. in. kremów, maści i mydeł, balsamów, pomadek do ust. Występuje w formie płatkowanej, naturalnej lub bielonej. Dodawany do kremów i balsamów sprawia, że łatwiej się rozprowadzają i pozostawiają ochronny filtr na skórze. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

34,00 zł

( 1 kg = 136,00 zł )
szt

Wosk pszczeli żółty naturalny 1kg kosmetyczny Chmara Blend

Wosk pszczeli żółty naturalny 1kg kosmetyczny Chmara Blend
Wosk pszczeli żółty naturalny 1kg kosmetyczny Chmara Blend

Wosk pszczeli w kosmetyce stosowany jest jako składnik m. in. kremów, maści i mydeł, balsamów, pomadek do ust. Występuje w formie płatkowanej, naturalnej lub bielonej. Dodawany do kremów i balsamów sprawia, że łatwiej się rozprowadzają i pozostawiają ochronny filtr na skórze. 

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

98,00 zł

( 1 kg = 98,00 zł )
szt

Wosk pszczeli żółty naturalny 100g kosmetyczny Chmara Blend

Wosk pszczeli żółty naturalny 100g kosmetyczny Chmara Blend
Wosk pszczeli żółty naturalny 100g kosmetyczny Chmara Blend

Wosk pszczeli w kosmetyce stosowany jest jako składnik m. in. kremów, maści i mydeł, balsamów, pomadek do ust. Występuje w formie płatkowanej, naturalnej lub bielonej. Dodawany do kremów i balsamów sprawia, że łatwiej się rozprowadzają i pozostawiają ochronny filtr na skórze. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

15,99 zł

( 1 kg = 159,90 zł )
szt

Wosk pszczeli biały (bielony) 100g Zrób Swój Kosmetyk

Wosk pszczeli biały (bielony) 100g Zrób Swój Kosmetyk
Wosk pszczeli biały (bielony) 100g Zrób Swój Kosmetyk


Wosk pszczeli w kosmetyce stosowany jest jako składnik m. in. kremów, maści i mydeł, balsamów, pomadek do ust. Występuje w formie płatkowanej, naturalnej lub bielonej. Dodawany do kremów i balsamów sprawia, że łatwiej się rozprowadzają i pozostawiają ochronny filtr na skórze. 

Dostępność: brak towaru

Cena:

14,99 zł

( 1 kg = 149,90 zł )

Wosk pszczeli biały (bielony) 250g Zrób Swój Kosmetyk

Wosk pszczeli biały (bielony)  250g Zrób Swój Kosmetyk
Wosk pszczeli biały (bielony) 250g Zrób Swój Kosmetyk


Wosk pszczeli w kosmetyce stosowany jest jako składnik m. in. kremów, maści i mydeł, balsamów, pomadek do ust. Występuje w formie płatkowanej, naturalnej lub bielonej. Dodawany do kremów i balsamów sprawia, że łatwiej się rozprowadzają i pozostawiają ochronny filtr na skórze. 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

32,90 zł

( 1 kg = 131,60 zł )
szt

Wosk pszczeli biały (bielony) 1kg Zrób Swój Kosmetyk

Wosk pszczeli biały (bielony)  1kg Zrób Swój Kosmetyk
Wosk pszczeli biały (bielony) 1kg Zrób Swój Kosmetyk


Wosk pszczeli w kosmetyce stosowany jest jako składnik m. in. kremów, maści i mydeł, balsamów, pomadek do ust. Występuje w formie płatkowanej, naturalnej lub bielonej. Dodawany do kremów i balsamów sprawia, że łatwiej się rozprowadzają i pozostawiają ochronny filtr na skórze. 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

115,00 zł

( 1 kg = 115,00 zł )
szt

Wosk Jojoba 500g Chmara Blend

Wosk Jojoba 500g Chmara Blend
Wosk Jojoba 500g Chmara Blend

Wosk Jojoba to ceniony surowiec kosmetyczny pozyskiwany z nasion rośliny Simmondsia Chinensis. Dzięki swojej wyjątkowej strukturze jest szeroko wykorzystywany w formulacjach kosmetycznych jako naturalny składnik wspierający konsystencję, aplikację oraz stabilność produktów pielęgnacyjnych. W branży kosmetycznej wosk jojoba uznawany jest za jeden z najbardziej uniwersalnych składników pochodzenia roślinnego.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

74,90 zł

( 1 kg = 149,80 zł )
szt
  • nowość

Wosk Jojoba 250g Chmara Blend

Wosk Jojoba 250g Chmara Blend
Wosk Jojoba 250g Chmara Blend

Wosk Jojoba to ceniony surowiec kosmetyczny pozyskiwany z nasion rośliny Simmondsia Chinensis. Dzięki swojej wyjątkowej strukturze jest szeroko wykorzystywany w formulacjach kosmetycznych jako naturalny składnik wspierający konsystencję, aplikację oraz stabilność produktów pielęgnacyjnych. W branży kosmetycznej wosk jojoba uznawany jest za jeden z najbardziej uniwersalnych składników pochodzenia roślinnego.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

43,90 zł

( 1 kg = 175,60 zł )
szt
  • nowość

Wosk Jojoba 1kg Chmara Blend

Wosk Jojoba 1kg Chmara Blend
Wosk Jojoba 1kg Chmara Blend

Wosk Jojoba to ceniony surowiec kosmetyczny pozyskiwany z nasion rośliny Simmondsia Chinensis. Dzięki swojej wyjątkowej strukturze jest szeroko wykorzystywany w formulacjach kosmetycznych jako naturalny składnik wspierający konsystencję, aplikację oraz stabilność produktów pielęgnacyjnych.

W branży kosmetycznej wosk jojoba uznawany jest za jeden z najbardziej uniwersalnych składników pochodzenia roślinnego.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

139,00 zł

( 1 kg = 139,00 zł )
szt
  • nowość

Wosk jojoba 100g Chmara Blend

Wosk jojoba 100g Chmara Blend
Wosk jojoba 100g Chmara Blend

Wosk Jojoba – naturalny składnik do nowoczesnych kosmetyków

Wosk Jojoba to ceniony surowiec kosmetyczny pozyskiwany z nasion rośliny Simmondsia Chinensis. Dzięki swojej wyjątkowej strukturze jest szeroko wykorzystywany w formulacjach kosmetycznych jako naturalny składnik wspierający konsystencję, aplikację oraz stabilność produktów pielęgnacyjnych.

W branży kosmetycznej wosk jojoba uznawany jest za jeden z najbardziej uniwersalnych składników pochodzenia roślinnego.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

18,90 zł

( 1 kg = 189,00 zł )
szt
  • nowość

Woda Różana 250ml Sattva

Woda Różana 250ml Sattva
Woda Różana 250ml Sattva

Hydrolat różany to produkt powstały w wyniku destylacji kwiatów róży, który stanowi doskonały element wielu formuł kosmetycznych. Dzięki swojej łagodnej formule, może wspomagać pielęgnację skóry, wnosząc do niej wartościowe właściwości.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

19,90 zł

szt

Witamina PP (B3- Niacynamid) 50g Chmara Blend

Witamina PP (B3- Niacynamid) 50g Chmara Blend
Witamina PP (B3- Niacynamid) 50g Chmara Blend

Witamina PP, znana również jako witamina B3 lub niacynamid, to organiczny związek chemiczny, który pełni istotną rolę w organizmach ludzkich i zwierzęcych. Niacynamid jest jednym z dwóch biologicznie czynnych pochodnych witaminy B3 - drugim jest kwas nikotynowy. W formułach kosmetycznych stosowana jako silny anyoksydant, czynnik poprawiający krążenie śródskórne, stymulujący produkcję naturalnego kolagenu.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

20,90 zł

szt

Witamina PP (B3- Niacynamid) 25g Chmara Blend

Witamina PP (B3- Niacynamid) 25g Chmara Blend
Witamina PP (B3- Niacynamid) 25g Chmara Blend

Niacynamid reguluję produkcję sebum, co jest szczególnie korzystne dla osób z cerą tłustą lub skłonną do trądziku, zmniejsza wypryski i ogranicza rozwój zaskórników. Niacynamid wyrównuje koloryt skóry, przebarwienia, hiperpigmentację działa poprzez hamowanie transferu melaniny do górnych warstw skóry.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

12,90 zł

szt

Witamina PP (B3- Niacynamid) 100g Zrób Swój Kosmetyk

Witamina PP (B3- Niacynamid) 100g Zrób Swój Kosmetyk
Witamina PP (B3- Niacynamid) 100g Zrób Swój Kosmetyk

Witamina PP, znana również jako witamina B3 lub niacynamid, to organiczny związek chemiczny, który pełni istotną rolę w organizmach ludzkich i zwierzęcych. Niacynamid jest jednym z dwóch biologicznie czynnych pochodnych witaminy B3 - drugim jest kwas nikotynowy. W formułach kosmetycznych stosowana jako silny anyoksydant, czynnik poprawiający krążenie śródskórne, stymulujący produkcję naturalnego kolagenu.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

42,90 zł

szt

Sorbitol 1kg Chmara Blend

Sorbitol 1kg Chmara Blend
Sorbitol 1kg Chmara Blend

Sorbitol to organiczny związek chemiczny należący do grupy alkoholi cukrowych (cukroli). Jest bezbarwną, krystaliczną substancją, która doskonale rozpuszcza się w wodzie i charakteryzuje się przyjemnym, słodkim smakiem. Sorbitol powstaje w wyniku redukcji glukozy i ma szerokie zastosowanie w różnych branżach.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

27,90 zł

( 1 kg = 27,90 zł )
szt

Skwalan z Oliwek 50ml Chmara Blend

Skwalan z Oliwek 50ml Chmara Blend
Skwalan z Oliwek 50ml Chmara Blend

Skwalan z Oliwek 100% naturalny skwalan, pozyskiwany z oliwek. Bezbarwny, bezzapachowy, przezroczysty olej, zaliczany jest do olei lekkich

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

29,90 zł

( 1 l = 598,00 zł )
szt

Skwalan z Oliwek 200ml Chmara Blend

Skwalan z Oliwek 200ml Chmara Blend
Skwalan z Oliwek 200ml Chmara Blend

Skwalan z Oliwek  100% naturalny skwalan, pozyskiwany z oliwek. Bezbarwny, bezzapachowy, przezroczysty olej, zaliczany jest do olei lekkich.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

93,00 zł

( 1 l = 465,00 zł )
szt

Proszek z nasion kozieradki 100 g Indus Valley

Proszek z nasion kozieradki 100 g Indus Valley
Proszek z nasion kozieradki 100 g Indus Valley

Proszek z nasion kozieradki do tworzenia kosmetyków naturalnych – Indus Valley 100 g.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

20,90 zł

szt

Proszek z hibiskusa 100 g Indus Valley

Proszek z hibiskusa 100 g Indus Valley
Proszek z hibiskusa 100 g Indus Valley

Proszek z Hibiskusa 100g do Tworzenia Kosmetyków naturalnych-Indus Valley.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

20,90 zł

( 1 kg = 209,00 zł )
szt

Pantenol 75% 1kg Chmara Blend

Pantenol 75% 1kg Chmara Blend
Pantenol 75% 1kg Chmara Blend

Ten produkt jest to surowiec kosmetyczny, nie kosmetyk. Zawarte poniżej informacje pochodzą z ogólnie dostępnych informacji  dostępnych z internetu i w literatury.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

149,00 zł

( 1 kg = 149,00 zł )
szt

Oliwa z Oliwek 5kg Zrób Swój Kosmetyk

Oliwa z Oliwek 5kg Zrób Swój Kosmetyk
Oliwa z Oliwek 5kg Zrób Swój Kosmetyk

Oliwa z oliwek to jeden z najstarszych i najczęściej stosowanych olejów w kosmetykach. Jej właściwości pielęgnacyjne, takie jak zmiękczanie, regeneracja, działanie przeciwzmarszczkowe oraz odżywianie, znane są od wieków. Dzięki witaminom A, E i F, oliwa doskonale wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 1 - 3 dni

Cena:

235,00 zł

( 1 kg = 47,00 zł )
szt

Charakterystyka cery suchej

Skóra sucha jest jednym z typów skóry, która charakteryzuje się brakiem wilgoci. Skóra ta jest szorstka w dotyku, może się łuszczyć, a także zacząć pękać. Jedną z najważniejszych rzeczy, którą należy zrobić, aby zatroszczyć się o skórę suchej, jest odpowiednia pielęgnacja. Naturalne kosmetyki do pielęgnacji cery suchej to idealne rozwiązanie, ponieważ zawierają składniki, które pomagają zregenerować skórę, zapobiec utracie wilgoci i przywrócić jej zdrowy wygląd.

Skóra sucha - przyczyny

Cera sucha może być spowodowana przez wiele różnych czynników, takich jak choroby skóry, czynniki zewnętrzne (np. wiatr, niska wilgotność powietrza), leki, dieta i wiele innych. Najczęstszymi czynnikami wewnętrznymi są: starzenie się skóry, niedobór witamin i minerałów, zaburzenia hormonalne. Choroby skórne mogą również wpływać na jej kondycję

Pielęgnacja cery suchej

Aby pomóc zregenerować suchą skórę, warto skorzystać z naturalnych składników, które dostarczą skórze składników odżywczych i nawilżenie. Oto kilka naturalnych składników, które warto wykorzystać w pielęgnacji cery suchej:

  • Masło shea: zawiera tłuszcze roślinne, witaminy i przeciwutleniacze, masło shea doskonale nawilża, zmiękcza i uelastycznia skórę suchej.
  • Olejek arganowy: ma dużą zawartość witaminy E i antyoksydanty, olejek arganowy pomaga zatrzymać wilgoć w skórze, redukuje widoczność drobnych linii i zmarszczek, a także działa kojąco na podrażnienia.
  • olej kokosowy: ma kwasy tłuszczowe i składniki odżywcze, pomaga nawilżyć i zmiękczyć skórę suchej oraz łagodzi podrażnienia.
  • Aloes: znanym naturalnym środkiem łagodzącym i nawilżającym jest aloes. Żel aloesowy pomaga złagodzić podrażnienia i zaczerwienienia, a także zapobiega przesuszeniu skóry.
  • d-pantenol: naturalny składnik, który doskonale nawilża skórę i działa kojąco na podrażnienia.
  • Olej jojoba: doskonale nawilża, ma właściwości wygładzające oraz pomaga utrzymać nawilżenie skóry suchej i zmiękczyć ją.
  • Kwas hialuronowy: naturalny składnik skóry, kwas hialuronowy pomaga utrzymać wilgoć w skórze i poprawia jej elastyczność.
Produkt dnia
Ekstrakt Olejowy z Bluszczu (Macerat) 50ml  Chmara Blend Data 31.08.2026
Ekstrakt Olejowy z Bluszczu (Macerat) 50ml Chmara Blend Data 31.08.2026

7,43 zł

Cena regularna: 9,90 zł

Najniższa cena: 8,42 zł
szt
Promocje
Proszek z orzechów Shikakai 100 g Indus Valley Data 08.2026
Proszek z orzechów Shikakai 100 g Indus Valley Data 08.2026

10,45 zł

Cena regularna: 20,90 zł

Najniższa cena: 20,90 zł
Blend Glicerynowy Len Rumianek Kwiat Lipy 150ml Chmara Blend Data 19.09.2026
Blend Glicerynowy Len Rumianek Kwiat Lipy 150ml Chmara Blend Data 19.09.2026

17,94 zł

Cena regularna: 29,90 zł

Najniższa cena: 29,90 zł
szt
Blend Glicerynowy Len Rumianek Kwiat Lipy 50ml Chmara Blend Data 19.09.2026
Blend Glicerynowy Len Rumianek Kwiat Lipy 50ml Chmara Blend Data 19.09.2026

5,95 zł

Cena regularna: 11,90 zł

Najniższa cena: 7,14 zł
szt
Blend Glicerynowy Arnika, Rumianek, Chmiel, dziewanna, bratek, jasnota, tymianek, łopian, oman, 50ml
Blend Glicerynowy Arnika, Rumianek, Chmiel, dziewanna, bratek, jasnota, tymianek, łopian, oman, 50ml

7,74 zł

Cena regularna: 12,90 zł

Najniższa cena: 12,00 zł
szt
Blend Glicerynowy Arnika, Rumianek, Chmiel, dziewanna, bratek, jasnota, tymianek, łopian, oman, 150ml
Blend Glicerynowy Arnika, Rumianek, Chmiel, dziewanna, bratek, jasnota, tymianek, łopian, oman, 150ml

20,93 zł

Cena regularna: 29,90 zł

Najniższa cena: 29,90 zł
szt
Ficyna (SpecPure Ficin) 10g Esent Data 07.2026
Ficyna (SpecPure Ficin) 10g Esent Data 07.2026

0,28 zł

Cena regularna: 27,90 zł

Najniższa cena: 1,40 zł
Masło Kokum 1kg Chmara Blend
Masło Kokum 1kg Chmara Blend

77,00 zł

Cena regularna: 110,00 zł

Najniższa cena: 89,00 zł
szt
Masło Kokum 200g  Chmara Blend
Masło Kokum 200g Chmara Blend

32,13 zł

Cena regularna: 45,90 zł

Najniższa cena: 23,90 zł
szt
Masło Kokum 100g  Chmara Blend
Masło Kokum 100g Chmara Blend

20,93 zł

Cena regularna: 29,90 zł

Najniższa cena: 17,90 zł
szt
Dwutlenek Ceru 100g Stanlab
Dwutlenek Ceru 100g Stanlab

6,71 zł

Cena regularna: 9,59 zł

Najniższa cena: 9,59 zł
szt
Ekstrakt Olejowy (Macerat) z Mięty Pieprzowej 150ml Chmara Blend
Ekstrakt Olejowy (Macerat) z Mięty Pieprzowej 150ml Chmara Blend

8,19 zł

Cena regularna: 27,30 zł

Najniższa cena: 27,30 zł
szt
Ekstrakt Olejowy z Kurkumy (Macerat) 150ml Chmara Blend
Ekstrakt Olejowy z Kurkumy (Macerat) 150ml Chmara Blend

8,80 zł

Cena regularna: 22,00 zł

Najniższa cena: 15,40 zł
szt
Ekstrakt olejowy z Bluszczu (Macerat) 200ml Chmara Blend Data 31.08.2026
Ekstrakt olejowy z Bluszczu (Macerat) 200ml Chmara Blend Data 31.08.2026

29,24 zł

Cena regularna: 38,99 zł

Najniższa cena: 33,14 zł
szt
Ekstrakt Olejowy z Bluszczu (Macerat) 50ml  Chmara Blend Data 31.08.2026
Ekstrakt Olejowy z Bluszczu (Macerat) 50ml Chmara Blend Data 31.08.2026

7,43 zł

Cena regularna: 9,90 zł

Najniższa cena: 8,42 zł
szt
Olejek zapachowy Wino różane 10ml Naturalne Aromaty Data 15.07.2026
Olejek zapachowy Wino różane 10ml Naturalne Aromaty Data 15.07.2026

2,45 zł

Cena regularna: 6,99 zł

Najniższa cena: 3,15 zł
szt
Olejek Zapachowy Earl Grey Tea 10ml Naturalne Aromaty Data 20.07.2026
Olejek Zapachowy Earl Grey Tea 10ml Naturalne Aromaty Data 20.07.2026

2,50 zł

Cena regularna: 7,15 zł

Najniższa cena: 3,22 zł
szt
Olej palmowy rafinowany 20kg Zrób Swój Kosmetyk Data 18.07.2026
Olej palmowy rafinowany 20kg Zrób Swój Kosmetyk Data 18.07.2026

26,00 zł

Cena regularna: 260,00 zł

Najniższa cena: 52,00 zł
szt
Olej palmowy rafinowany 1kg Data 18.07.2026
Olej palmowy rafinowany 1kg Data 18.07.2026

5,38 zł

Cena regularna: 26,90 zł

Najniższa cena: 10,76 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl