Kwasy kosmetyczne to związki organiczne zaliczane do kwasów hydroksylowych – zawierające w cząsteczce co najmniej jedną grupę karboksylową (–COOH) i co najmniej jedną grupę hydroksylową (–OH). Można wyekstrahować je np. z owoców lub pozyskać syntetycznie. Chemia nie jest twoim konikiem? Zapamiętaj, że kwasy kosmetyczne to substancje, które służą złuszczaniu martwego naskórka.

Witamina C (kwas L-askorbinowy) 1000g Vivio

Witamina C (kwas L-askorbinowy) 1000g Vivio
Witamina C (kwas L-askorbinowy) 1000g Vivio

Witamina C (kwas L-askorbinowy) 1000g Vivio

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 45,90 zł
szt.

Kwas Salicylowy gatunek Czysty 100g Biomus

Kwas Salicylowy gatunek Czysty 100g Biomus
Kwas Salicylowy gatunek Czysty 100g Biomus

Kwas Salicylowy gatunek Czysty 100g Biomus

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 9,90 zł
szt.

Kwas salicylowy 99,79% 100g Esent

Kwas salicylowy 99,79% 100g Esent
Kwas salicylowy 99,79% 100g Esent

Kwas salicylowy należy do grupy kwasów beta-hydroksylowych (jedyny z tej grupy ma zastosowanie w kosmetyce), stosować go można podobnie jak kwasy hydroksylowe czyli do peelingu chemicznego, jest częstym składnikiem licznych formuł kosmetycznych. Kwas salicylowy rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu, w wodzie w zasadzie się nie rozpuszcza (max 0,2 g/l).

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 15,90 zł
szt.

Kwas Mlekowy 80% Skóra Sucha Szorstka Łuszcząca się 100g Nanga

Kwas Mlekowy 80% Skóra Sucha Szorstka Łuszcząca się 100g Nanga
Kwas Mlekowy 80% Skóra Sucha Szorstka Łuszcząca się 100g Nanga

Kwas mlekowy ma doskonałe właściwości złuszczające jak kwas glikolowy, a jest od niego o wiele łagodniejszy dla skóry.Jego dodatkowym atutem jest to, że występuje w naszym organizmie więc nie będzie działał drażniąco nawet na bardzo wrażliwą skórę.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 9,49 zł
szt.

Kwas mlekowy 80% Gatunek Czysty 1L Biomus

Kwas mlekowy 80% Gatunek Czysty 1L Biomus
Kwas mlekowy 80% Gatunek Czysty 1L Biomus

Kwas mlekowy jest stosowany do regulacji kwasowości. Kwas mlekowy jest też używany do usuwania blizn, wykwitów, brodawek i znamion.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 27,49 zł
szt.

Kwas Mlekowy 80% Gatunek Czysty 500ml Biomus

Kwas Mlekowy 80%  Gatunek Czysty 500ml Biomus
Kwas Mlekowy 80% Gatunek Czysty 500ml Biomus

Kwas mlekowy jest stosowany do regulacji kwasowości. Kwas mlekowy jest też używany do usuwania blizn, wykwitów, brodawek i znamion.

Dostępność: brak towaru

Cena: 14,49 zł

Kwas migdałowy 10 g stężenie 99,5 % Esent

Kwas migdałowy 10 g stężenie 99,5 % Esent
Kwas migdałowy 10 g stężenie 99,5 % Esent

Surowiec dla przemysłu chemicznego, kosmetycznego  (Raw Material) Kwas Migdałowy

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 14,90 zł
szt.

Kwas Laktobionowy 10g Esent

Kwas Laktobionowy 10g Esent
Kwas Laktobionowy 10g Esent

Kwas laktobionowy to polihydroksykwas (PHA) , z grupy kwasów hydroksylowych, pozyskiwany z naturalnej laktozy. Ma postać proszku/pudru złożonego z bardzo drobnych kryształków. Rozpuszcza się dobrze w wodzie.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 15,49 zł
szt.

Kwas kojowy 99,5% 10g Esent

Kwas kojowy 99,5% 10g Esent
Kwas kojowy 99,5% 10g Esent

Kwas Kojowy (Kojic Acid) bierze udział w procesie tworzenia melaniny, pozyskuje się go z pleśni szlachetnych (Aspergillus iPenicillum). Sprzedajemy go w postaci proszku/pudru do samodzielnego przygotowania roztworu. W kosmetyce stosowany jest w depigmentacji, likwidacji zmarszczek i oczyszczania skóry.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 18,90 zł
szt.

Kwas Jabłkowy 500g Stanlab

Kwas Jabłkowy 500g Stanlab
Kwas Jabłkowy 500g Stanlab

Kwas jabłkowy (kwas hydroksybursztynowy) – organiczny związek chemiczny, oznaczony w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym symbolem E296, gdzie pełni rolę regulatora kwasowości. Jest kwasem owocowym, który naturalnie występuje w ziołach, zwłaszcza kłączach oraz borówkach, żurawinie, jabłoni, głogu, jarzębinie i tarninie.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 28,99 zł
szt.

Kwas Hialuronowy roztwór 4% pojemność 30 ml Esent

Kwas Hialuronowy roztwór 4% pojemność 30 ml  Esent
Kwas Hialuronowy roztwór 4% pojemność 30 ml Esent

Surowiec dla przemysłu (Raw Material) : Wodny roztwór hialuronianu sodu 5%
INCL : Aqua, Sodium  Hyaluronate, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 22,90 zł
szt.

Kwas Hialuronowy roztwór 2% 30 ml Esent

Kwas Hialuronowy roztwór 2% 30 ml Esent
Kwas Hialuronowy roztwór 2% 30 ml Esent

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 12,80 zł
szt.

Kwas glikolowy 70% poj. 30ml Esent

Kwas glikolowy 70% poj. 30ml Esent
Kwas glikolowy 70% poj. 30ml Esent

Kwas glikolowy (kwas hydroksyoctowy) – organiczny związek chemiczny, najprostszy i na pewno jeden z najskuteczniejszych, przedstawicieli α-hydroksykwasów. Pozyskiwany z soku trzciny cukrowej . Dzięki małej wielkości cząsteczki jest bardzo dobrze absorbowany i wnika głęboko skórę. Sprzedajemy go w formie 70% roztworu wodnego, o pH poniżej 0,8.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 31,89 zł
szt.

Kwas Glikolowy 70% poj. 10 ml Esent

Kwas Glikolowy 70% poj. 10 ml Esent
Kwas Glikolowy 70% poj. 10 ml Esent

Kwas glikolowy 70% (kwas hydroksyoctowy) – organiczny związek chemiczny, najprostszy i na pewno jeden z najskuteczniejszych, przedstawicieli α-hydroksykwasów. Pozyskiwany z soku trzciny cukrowej . Dzięki małej wielkości cząsteczki jest bardzo dobrze absorbowany i wnika głęboko skórę.

Dostępność: brak towaru

Cena: 11,89 zł

Kwas Ferulowy Stymuluje produkcję Kolagenu i Elastyny 10g Esent

Kwas Ferulowy Stymuluje produkcję Kolagenu i Elastyny 10g Esent
Kwas Ferulowy Stymuluje produkcję Kolagenu i Elastyny 10g Esent

Ma silne działanie antyoksydacyjne-"wymiata" wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne stażenie się skóry.Działa przeciwzapalne, stymuluje produkcję kolagenu i elastyny. 

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 18,90 zł
szt.

Kwas borowy borny 1kg Stanlab

Kwas borowy borny 1kg Stanlab
Kwas borowy borny 1kg Stanlab

Rozcieńczony roztwór kwasu borowego jest środkiem dezynfekującym. W laboratoriach jest stosowany jako środek neutralizujący do przemywania skóry po oblaniu ługami. Środek złuszczający i ściągający. W mieszaninie z talkiem jest składnikiem zasypki do stóp zwalczającej przykry zapach i nadmierne pocenie (nazwa handlowa Antypot). Jest również składnikiem farmakopealnej maści bornej.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 14,49 zł
szt.

Kwas askorbinowy-witamina C ULTRA FINE 50 g Esent

Kwas askorbinowy-witamina C ULTRA FINE 50 g Esent
Kwas askorbinowy-witamina C ULTRA FINE 50 g Esent

Kwas askorbinowy-witamina C  ULTRA FINE

Witamina C , biologicznie aktywna postać witaminy C , stosowana w kosmetyce od dawna, ceniona za poprawę jędrności i elastyczności skóry. W wersji ULTRA-FINE mająca postać delikatnego pudru znakomicie ułatwiającego sporządzanie roztworów (serum).

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 14,49 zł
szt.

Kwas askorbinowy-witamina C ULTRA FINE 20 g Esent

Kwas askorbinowy-witamina C ULTRA FINE 20 g Esent
Kwas askorbinowy-witamina C ULTRA FINE 20 g Esent

Kwas askorbinowy-witamina C ULTRA FINE 20 g Esent

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 9,49 zł
szt.

Hialuronian Sodu Wielkocząsteczkowy 1,1 MDa (kwas hialuronowy) 3 gram Esent

Hialuronian Sodu Wielkocząsteczkowy 1,1 MDa (kwas hialuronowy) 3 gram Esent
Hialuronian Sodu Wielkocząsteczkowy 1,1 MDa (kwas hialuronowy) 3 gram Esent

Kwas hiularonowy jest naturalnym składnikiem wszystkich tkanek organizmu człowieka. W skórze stanowi ona nawet 50 % objętości. Odpowiada on za zdolność wiązania przez skórę wody, a co za tym idzie jej jędrność, sprężystość... w skrócie piękny wygląd.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 24,59 zł
szt.

Hialuronian Sodu Ultramałocząsteczkowy 4,5 kDa (kwas hialuronowy) 3gram Esent

Hialuronian Sodu Ultramałocząsteczkowy 4,5 kDa (kwas hialuronowy) 3gram Esent
Hialuronian Sodu Ultramałocząsteczkowy 4,5 kDa (kwas hialuronowy) 3gram Esent

Kwas hiularonowy jest naturalnym składnikiem wszystkich tkanek organizmu człowieka. W skórze stanowi ona nawet 50 % objętości. Odpowiada on za zdolność wiązania przez skórę wody, a co za tym idzie jej jędrność, sprężystość... w skrócie piękny wygląd. Wraz z wiekiem stężenie kwasu w skórze spada, czego konsekwencją jest wiotczenie skóry, zmarszczki.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 28,59 zł
szt.

Glukonolakton Bardzo łagodny kwas 100g Calaya

Glukonolakton Bardzo łagodny kwas 100g Calaya
Glukonolakton Bardzo łagodny kwas 100g Calaya

Glukonolakton

Nawilża, oczyszcza, poprawia wygląd skóry. Idealny kwas dla wrażliwej cery (w tym naczynkowej, z trądzikiem różowatym i AZS).

Silny antyoksydant - działa przeciwstarzeniowo i wzmacniająco na skórę. Przedstawiciel kwasów PHA- bezpieczny do stosowania przez cały rok.

Dołącz glukonolakton do swojej pielęgnacji

 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 12,49 zł
szt.

Glukonolakton 250g Calaya

Glukonolakton 250g Calaya
Glukonolakton 250g Calaya

Glukonolakton to kolejny przedstawiciel kwasów PHA, czyli nowej generacji kwasów polihydroksylowych. Tak samo jak kwas laktobionowy nie zwiększa wrażliwości skóry na promieniowanie UV, dlatego może być stosowany bez względu na porę roku.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 20,90 zł
szt.

Esent Kwas Hialuronowy ultramałocząsteczkowy 7% 30ml

Esent Kwas Hialuronowy ultramałocząsteczkowy 7% 30ml
Esent Kwas Hialuronowy ultramałocząsteczkowy 7% 30ml

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 2 - 7 dni

Cena: 34,49 zł
szt.

Kwas azelainowy>99% 10g Esent

 Kwas azelainowy>99% 10g Esent
Kwas azelainowy>99% 10g Esent

W produktach rozjaśniających, czy kremach dla cery trądzikowej lub tłustej, całkowicie wystarczy stężenie 2-8%, wyższe stężenia stosuje się przy produktach do peelingu chemicznego.

Dostępność: brak towaru

Cena: 13,29 zł

Wykorzystanie kwasów kosmetycznych

Kwasy kosmetyczne wykorzystać można na kilka sposobów. To z ich użyciem wykonuje się peelingi chemiczne służące intensywnej regeneracji skóry. Do takich zabiegów stosuje się zwykle profesjonalne kwasy kosmetyczne w stosunkowo wysokich stężeniach. Ich nieumiejętna aplikacja wiąże się z ryzykiem podrażnień skóry, więc peelingowi najlepiej poddać się w warunkach gabinetu kosmetycznego.

W domowych warunkach kwasy kosmetyczne na twarz najlepiej jest wykorzystywać jako dodatek do stosowanych na co dzień kosmetyków lub składnik kremów DIY. W niewielkich stężeniach są całkowicie bezpieczne i sukcesywnie poprawiają stan cery.
Kwasy kosmetyczne:

  • rozświetlają szarą, matową cerę,
  • redukują płytkie zmarszczki,
  • usuwają przebarwienia, wyrównują koloryt cery.
  • zwiększają podatność skóry na absorpcję składników odżywczych, 
  • służą lepszemu nawilżeniu skóry,
  • łagodzą zmiany trądzikowe,
  • regulują wydzielanie sebum,
  • działają antyseptycznie, wspierając leczenie dermatoz,
  • pobudzają skórę do procesów samoregeneracji.

Efektywność działania kwasów kosmetycznych zależy od różnych czynników, m.in ich stężenia, ilości nałożonego preparatu. Przede wszystkim jednak istnieją różne rodzaje kwasów kosmetycznych. 

Jakie rodzaje kwasów kosmetycznych masz do dyspozycji?

Zarówno profesjonalne kwasy kosmetyczne, jak i te przeznaczone do domowego użytku, dzieli się ze względu na sposób ich pozyskiwania.
Najczęściej stosowane rodzaje kwasów kosmetycznych to:

  • alfa-hydroksykwasy (AHA),
  • beta-hydroksykwasy (BHA),
  • poli-hydroksykwasy (PHA).

Kwasy AHA (alfa-hydroksykwasy)

Kwasy AHA to inaczej kwasy owocowe, co nie oznacza, że pozyskuje się je wyłącznie z owoców – do najpopularniejszych w tej grupie należą kwas migdałowy i kwas mlekowy. Stosowane na twarz kwasy kosmetyczne AHA łatwo wnikają w skórę, ponieważ mają małe cząsteczki. Z tego względu mają najsilniejsze właściwości drażniące, ale zarazem – regenerujące. W związku z tym mogą przynieść wiele korzyści osobom z cerą dojrzałą, ale też np. trądzikową.

Kwasy BHA (beta-hydroksykwasy)

Głównym przedstawicielem kosmetycznych kwasów BHA jest kwas salicylowy – ten sam, który występuje w popularnej aspirynie. Związek ten ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Pozyskuje się go m.in. z kory wierzby. Kwas salicylowy jest rozpuszczalny w tłuszczach, w związku z czym świetnie nadaje się do pielęgnacji cery tłustej, mieszanej czy łojotokowej. 

Kwasy PHA (poli-hydroksykwasy)

Kwasy PHA to kwasy kosmetyczne nowej generacji. Ich skuteczność porównywalna jest z efektywnością AHA, jednak działają łagodniej, ponieważ mają większe cząsteczki. Przykładem takiego specyfiku jest kwas laktobionowy pozyskiwany z laktozy. Związek ten  nie tylko łagodnie złuszcza naskórek, ale też ma właściwości antyoksydacyjne oraz higroskopijne (wiąże wodę w skórze), dzięki czemu świetnie służy skórze suchej. Przeciwdziała też powstawaniu zmarszczek.

Jak stosować kwasy kosmetyczne w kosmetykach DIY?

Wszystkie rodzaje kwasów kosmetycznych możesz wykorzystać w recepturach peelingów, toników, kremów czy serum własnej produkcji. Pamiętaj jednak, że znajomość ich właściwości to podstawa ich bezpiecznego użytkowania! Zawsze zapoznaj się ze specyfiką działania danego związku oraz zasadami łączenia go z innymi składnikami kosmetyków. Zacznij od zastosowania niskich stężeń kwasu i nigdy nie przekraczaj maksymalnego, jakie jest zalecane. 

Kosmetyków z kwasami kosmetycznymi nie należy stosować nieprzerwanie. Pamiętaj też, by podczas ich użytkowania unikać ekspozycji skóry na promieniowanie UV i stosować kremy z filtrem. Przed użyciem danego kwasu zawsze wykonuj próbę uczuleniową. Nie stosuj preparatów z kwasami kosmetycznymi na błony śluzowe i wrażliwą skórę wokół oczu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl