Przebarwienia, czyli hiperpigmentacje, to mniejsze bądź większe brązowe kropki i plamki na skórze. Należą do nich zarówno ślady po trądziku, związana ze zmianami hormonalnymi ostuda, jak i piegi. Niezależnie umiejscowienia i przyczyny przebarwień warto od czasu do czasu przyjrzeć im się bliżej. Można w ten sposób uzyskać informacje o swoim zdrowiu i zachodzących w organizmie zmianach. Skóra z przebarwieniami wymaga też szczególnej pielęgnacji.
Witamina PP (B3- Niacynamid) 50g Chmara Blend
Witamina PP, znana również jako witamina B3 lub niacynamid, to organiczny związek chemiczny, który pełni istotną rolę w organizmach ludzkich i zwierzęcych. Niacynamid jest jednym z dwóch biologicznie czynnych pochodnych witaminy B3 - drugim jest kwas nikotynowy. W formułach kosmetycznych stosowana jako silny anyoksydant, czynnik poprawiający krążenie śródskórne, stymulujący produkcję naturalnego kolagenu.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Witamina PP (B3- Niacynamid) 25g Chmara Blend
Niacynamid reguluję produkcję sebum, co jest szczególnie korzystne dla osób z cerą tłustą lub skłonną do trądziku, zmniejsza wypryski i ogranicza rozwój zaskórników. Niacynamid wyrównuje koloryt skóry, przebarwienia, hiperpigmentację działa poprzez hamowanie transferu melaniny do górnych warstw skóry.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Witamina PP (B3- Niacynamid) 100g Zrób Swój Kosmetyk
Witamina PP, znana również jako witamina B3 lub niacynamid, to organiczny związek chemiczny, który pełni istotną rolę w organizmach ludzkich i zwierzęcych. Niacynamid jest jednym z dwóch biologicznie czynnych pochodnych witaminy B3 - drugim jest kwas nikotynowy. W formułach kosmetycznych stosowana jako silny anyoksydant, czynnik poprawiający krążenie śródskórne, stymulujący produkcję naturalnego kolagenu.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Witamina C w oleju - Tetraizopalmitynian askorbylu 5ml Esent
Tetraizopalmitynian askorbylu, to nic innego jak stabilna rozpuszczalna w olejach forma witaminy C (dokładnie to estrowa pochodna kwasu askorbinowego, która w skórze przekształca się w biologicznie czynną witaminę C). Preparat ma postać oleistego płynu.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Witamina C w oleju - Tetraizopalmitynian askorbylu 10ml Esent
Tetraizopalmitynian askorbylu - surowiec dla przemysłu kosmetycznego (Raw material) - to nic innego jak stabilna rozpuszczalna w olejach forma witaminy C (dokładnie to estrowa pochodna kwasu askorbinowego, która w skórze przekształca się w biologicznie czynną witaminę C). Preparat ma postać oleistego płynu.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Proszek ze skórki pomarańczy 100 g Indus Valley
Proszek ze Skórki Pomarańczy do Tworzenia Kosmetyków Naturalnych - Indus Valley 100 g
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Palmytinian retinolu - PRO-RETINOL - Witamina A 1.0 m. IU/g 20ml Esent
Palmitynian retinylu, znany również jako pro-retinol, to pochodna witaminy A w formie estrowej, która znajduje szerokie zastosowanie w nowoczesnych recepturach kosmetycznych. Zyskuje popularność wśród entuzjastów świadomej pielęgnacji oraz producentów kosmetyków naturalnych i przeciwstarzeniowych. Jego potencjał jest szczególnie doceniany w formułach dedykowanych pielęgnacji skóry dojrzałej, wrażliwej oraz narażonej na czynniki środowiskowe.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Palmitynian retinolu - PRO-RETINOL- Witamina A 1.7 m. IU/g 20 ml Esent
Palmitynian retinylu, znany również jako pro-retinol, to pochodna witaminy A w formie estrowej, która znajduje szerokie zastosowanie w nowoczesnych recepturach kosmetycznych. Zyskuje popularność wśród entuzjastów świadomej pielęgnacji oraz producentów kosmetyków naturalnych i przeciwstarzeniowych. Jego potencjał jest szczególnie doceniany w formułach dedykowanych pielęgnacji skóry dojrzałej, wrażliwej oraz narażonej na czynniki środowiskowe.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Olejek z nasion Marchwi Zimnotłoczony 20ml Esent
Olej (dzięki wysokiej zawartości kwasu Omega 9 ) jest olejem lekkim, dobrze przenikającym do głębszych warstw naskórka i skóry właściwej, szybko się wchłania i może być wykorzystany w formułach jako czynnik „transportujący” inne składniki aktywne w głąb skóry.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Olejek eteryczny z Drzewa herbacianego, Drzewo Herbaciane 30ml Chmara Blend
Według ogólnodostępnych źródeł, olejek ten może stanowić wartościowy składnik kosmetyczny, szczególnie w produktach ukierunkowanych na pielęgnację skóry problematycznej. Dzięki zawartości naturalnych związków – takich jak terpinen-4-ol, zaliczany do grupy monoterpenów – jego obecność w kosmetykach bywa rozważana w kontekście: o działaniu oczyszczającym skórę zwłaszcza mieszaną i tłustą i przeciwłupieżowych
Dostępność: brak towaru
Olejek eteryczny z Drzewa herbacianego, Drzewo Herbaciane 100ml Chmara Blend
W skład oleju z drzewa herbacianego wchodzą związki fenolowe i terpentynowego, które wykazują działanie antyspetyczne, przeciwdrobnoustrojowe. Olejek z drzewa herbacianego ma intensywny, kamforowy zapach. Olejek zwalcza bakterie, zmniejsza błyszczenie cery jednocześnie nie powoduje wysuszenia cery, normalizując pracę gruczołów łojowych, zmniejsza łupież, swędzeniu skóry, pomocny jest w walce z infekcjami, drobnoustrojami.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Olejek Eteryczny Pomarańczowy, ze Skórki Pomarańczy 30ml Chmara Blend
Olejek eteryczny z pomarańczy, pozyskiwany z skórki pomarańczy, to naturalny składnik o wyjątkowych właściwościach, który z powodzeniem znajduje się w wielu produktonach kosmetycznych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Olejek Eteryczny Pomarańczowy, ze Skórki Pomarańczy 100ml Chmara Blend
INCI CITRUS AURANTIUM DULCIS PEEL OIL EXPRESSED
Olejek eteryczny ze skórki pomarańczy firmy Zrób Swój Kosmetyk ma przyjemny, cytrusowy zapach, których poprawia nastrój, łagodzi, relaksuje. Ponadto olejek ma działanie antyseptyczne, antydepresyjne, tonizuje. Olejek polecany jest w okresach zwiększonego stresu.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Olejek Eteryczny Drzewo herbaciane 10ml Naturalne Aromaty
Olejek z drzewa herbacianego uważny jest za silny antyseptyk. Pomaga zwalczać przeziębienia i grypę, łagodzi choroby gardła, zapalenie migdałków, łagodzi objawy zapalenia oskrzeli. Zapobiega wielu chorobom zakaźnym i tropikalnym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Olejek eteryczny Cytrynowy, ze Skórki Cytryny 30ml Chmara Blend
Olejek eteryczny Cytrynowy pozyskiwany jest przez prasowanie na zimno skórki ze owoców cytryny Citrus limonum.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Olejek Eteryczny Cytrynowy 10ml Naturalne Aromaty
Działa antyseptycznie i przeciwgorączkowo. Wykorzystywany przy stanach zapalnych skóry, opryszczkach i trądziku. Olejek cytrynowy uspokaja pracę serca i układu krążenia, co obniża ciśnienie krwi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Olej z Wiesiołka Nierafinowany 50ml Esent
Olej z wiesiołka (Oenothera Biennis Seed Oil) to naturalny surowiec kosmetyczny tłoczony na zimno z nasion wiesiołka dwuletniego. Ten nierafinowany olej, uzyskany w niskiej temperaturze poniżej 40°C, zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości, dzięki czemu jest idealnym składnikiem pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Olej z Rokitnika Nierafinowany 50ml Chmara Blend
Olej Rokitnikowy firmy Zrób Swój Kosmetyk powstaje z nasion lub owoców rokitnika w procesie tłoczenia na zimno. Rokitnik jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie, ponieważ posiada dużą zawartość witamin takich jak A, C oraz E, jak również C, E, K, PP i karotenoidów. Bogaty jest także w związki fenolowe oraz flawonoidy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Olej z Rokitnika Nierafinowany 200ml Chmara Blend
Olej z rokitnika firmy Zrób Swój Kosmetyk powstaje z nasion lub owoców rokitnika w procesie tłoczenia na zimno. Rokitnik jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie, ponieważ posiada dużą zawartość witamin takich jak A, C oraz E, jak również C, E, K, PP i karotenoidów. Bogaty jest także w związki fenolowe oraz flawonoidy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Olej z pestek Pigwy nierafinowany 50ml Esent
Olej z pigwy to naturalny olej roślinny, który jest wytwarzany przez tłoczenie nasion pigwy. Zawiera on wiele cennych składników, które korzystnie wpływają na zdrowie i urodę skóry.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Olej z Pestek Malin Nierafinowany 50ml Chmara Blend
Olej z pestek malin (Rubus Idaeus) - nierafinowany, niefiltrowany tłoczony na zimno. Jest silnym przeciwutleniaczem, stymuluje produkcje kolagenu i elastyny, ma silne właściwości przeciwzapalne, łagodzi skutki poparzeń słonecznych.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Olej z Pestek Malin Nierafinowany 500ml Chmara Blend
Olej z pestek malin (Rubus Idaeus), nierafinowany, niefiltrowany i tłoczony na zimno, to wyjątkowy surowiec kosmetyczny. Bogaty w naturalne przeciwutleniacze, stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, działa przeciwzapalnie oraz łagodzi skutki poparzeń słonecznych. Jego zastosowanie w codziennej pielęgnacji skóry przynosi wiele korzyści, zwłaszcza dla osób zmagających się z problemami cery.
Dostępność: brak towaru
Olej z pestek malin nierafinowany 200ml Chmara Blend
Olej z pestek Malin zimnotłoczony
INCI: Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Czym są przebarwienia?
Przebarwienia to miejsca na skórze, gdzie nadmiernie nagromadzony jest barwnik – melanina. Zwykle (choć nie wyłącznie) pojawiają się na partiach ciała szczególnie narażonych na działanie promieni słonecznych. Mogą być wynikiem działania hormonów (np. podczas ciąży), a także reakcji fotonadwrażliwości polekowych. Znane są też przebarwienia potrądzikowe, a nawet uwarunkowane genetycznie. Przyczyna ich powstania to jeden z głównych czynników, które bierzemy pod uwagę, planując pielęgnację skóry.
Przebarwienia na twarzy – jak z nimi walczyć?
Ponieważ głównym powodem powstawania przebarwień jest działanie promieni UV, kluczowa jest odpowiednia ochrona przeciwsłoneczna. Warto także stosować kosmetyki z antyoksydantami. Z głębokimi czy rozległymi przebarwieniami należy wybrać się do specjalisty (dermatologa lub kosmetologa). W przypadku płytszych, drobnych zmian, możesz działać samodzielnie, stosując kosmetyki naturalne na przebarwienia.
Walka z przebarwieniami to proces długotrwały, wymagający systematyczności. Do domowych sposobów na przebarwienia na twarzy zaliczamy ochronę przed słońcem oraz odpowiednio dobrane kosmetyki do codziennej pielęgnacji.
Kosmetyki naturalne na przebarwienia
Przy pielęgnacji w domowym zaciszu warto sięgnąć po naturalne składniki redukujące zmiany przebarwieniowe. Niezależnie od tego, czy Twoim problemem są przebarwienia potrądzikowe, czy delikatne zmiany wywołane zaburzeniami hormonalnymi, wypróbuj specyfiki o działaniu złuszczającym i antyoksydacyjnym.
Kwasy na przebarwienia
Kwasy na przebarwienia to najczęściej wybierana metoda pielęgnacji. Ich działanie polega przede wszystkim na złuszczaniu zewnętrznej warstwy naskórka. Powszechnie stosowane kwasy na przebarwienia to kwas glikolowy, kwas migdałowy i kwas laktobionowy. Możesz się zetknąć także z kwasem kojowym, salicylowym oraz azelainowym. Używając kwasów w domu, pamiętaj, by zawsze stosować je w niskich stężeniach.
Oleje pomocne na przebarwienia skóry
Osoby niechętnie korzystające z kwasów zapytają pewnie, czy można zastosować zamiast nich olej na przebarwienia. Jak najbardziej! W domowej pielęgnacji możesz wykorzystać oleje – przede wszystkim te wykazujące właściwości antyoksydacyjne. Pamiętaj, że oleje to półprodukty kosmetyczne Należą do nich olej nagietkowy, olej rokitnikowy, olej marchwiowy, olej z nasion dyni zwyczajnej, olejek z drzewa herbacianego, olej z nasion dzikiej róży oraz olejki cytrusowe jak olejek eteryczny cytrynowy, olejek eteryczny pomarańczowy. Stosując olej na przebarwienia, najlepiej dodawaj niewielką jego ilość do systematycznie używanego kremu lub toniku do twarzy.
16,90 zł










