Substancje aktywne to to bardzo ważne składniki, które mają wpływ na naszą cerę. Dzięki odpowiedniemu doboru składników możemy znacznie poprawić naszą cerę. Spora większość substancje aktywnych działają na wierzchnią część naskórka (substancje nawilżające, natłuszczają oraz filtry uv), zaś inne wnikają głębiej jak np. witaminy, antyoksydanty.
To właśnie dzięki określonej kombinacji składników aktywnych możemy mówić o nawilżającym, regeneracyjnym, przeciwzmarszczkowym czy antycellulitowym działaniu kosmetyku.
Ficyna (SpecPure Ficin) 10g Esent Data 07.2026
Ficyna to enzym proteolityczny pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z mleczka drzewa figowego (Ficus carica). Należy do grupy cysteinowych proteaz i stanowi alternatywę dla innych enzymów (takich jak papaina czy bromelaina), wykorzystywanych w formulacjach kosmetycznych jako składniki enzymatyczne.
Dostępność: brak towaru
Konserwant ekologiczny z rzodkiewki (Leucidal) 10ml Esent
Leucidal® Liquid to naturalny, płynny surowiec konserwujący pochodzenia roślinnego, oparty na peptydach uzyskiwanych w procesie fermentacji rzodkwi. Produkt został zaakceptowany przez ECOCERT jako składnik mogący być stosowany w formulacjach kosmetycznych klasy premium, w tym w produktach o charakterze naturalnym i ekologicznym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Kofeina w proszku 50g Chmara Blend
Kofeina (INCI: Caffeine) to naturalny alkaloid pozyskiwany z nasion kawy, liści herbaty oraz nasion guarany. W kosmetyce wykorzystywana jest głównie ze względu na swoje właściwości stymulujące i drenujące. Występuje w formie białego, drobnokrystalicznego proszku, rozpuszczalnego w wodzie i odpornego na działanie podwyższonej temperatury.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Kwas Hialuronowy Roztwór 2% 30 ml Esent
Zastosowanie 2 % roztworu jest bardzo szerokie, można go stosować jako dodatek do kremów, olejków, balsamów, może też być podstawą , lub składnikiem dodatkowym wielu formuł kosmetycznych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Kwas Glikolowy 70% poj. 10 ml Esent
Kwas glikolowy 70% (kwas hydroksyoctowy) – organiczny związek chemiczny, najprostszy i na pewno jeden z najskuteczniejszych, przedstawicieli α-hydroksykwasów. Pozyskiwany z soku trzciny cukrowej . Dzięki małej wielkości cząsteczki jest bardzo dobrze absorbowany i wnika głęboko skórę.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Kwas azelainowy>99% 10g Esent
W produktach rozjaśniających, czy kremach dla cery trądzikowej lub tłustej, całkowicie wystarczy stężenie 2-8%, wyższe stężenia stosuje się przy produktach do peelingu chemicznego.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Koenzym Q10 w roztworze w oleju makadamia 10 ml Esent
W dermatologii i kosmetyce jest ceniony jako środek usuwający zmarszczki i spowalniający procesy starzenia się skóry. Koenzym Q10 występuje naturalnie w organizmach ludzkich, ale poziom jego produkcji zmniejsza się wraz z wiekiem.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Alantoina Proszek 50g
Alantoina to wyjątkowy składnik, który zdobył uznanie w branży kosmetycznej dzięki swoim wszechstronnym właściwościom. Choć naturalnie występuje w korzeniu żywokostu lekarskiego, do produkcji kosmetyków wykorzystywana jest alantoina pochodząca z laboratoriów lub fabryk, co zapewnia stabilność i wysoką jakość.
Dostępność: brak towaru
Tens'up Surowiec Efekt Liftingu 10ml Chmara Blend
Tens'up to unikalna trójwymiarowa, hydrokoloidalna matryca polisacharydów z dwóch gatunków roślin cykorii podróżnik i tary. Cukry występujące w korzeniach roślin wiążą wodę, co sprawia, że skóra staje napięta, pobudzając fibroblasty do produkcji kolagenu. Na powierzchni skóry tworzy się filmy, uwalniane zostają oligasacharydy w głąb skóry dając natychmiastowy efekt liftingu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Kompleks liposomowy - przeciwzmarszczkowy 20 ml Esent
Surowiec dla przemysłu (Raw Material) : Kompleks Liposomowy Przeciwzmarszkowy (kompleks herbasomowy przeciwzmarszkowy)
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Kwas migdałowy 10 g stężenie 99,5 % Esent
Surowiec dla przemysłu chemicznego, kosmetycznego (Raw Material) Kwas Migdałowy
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Kolagen z elastyną 30 ml Esent
W kosmetyce kolagen i elastyna stosowane są jako składniki o działaniu regenerującym i odmładzającym, przywracającym świeżość, gładkość i sprężystość skóry.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Kofeina w proszku 100g Chmara Blend
Kofeina (INCI: Caffeine) to naturalny alkaloid pozyskiwany z nasion kawy, liści herbaty oraz nasion guarany. W kosmetyce wykorzystywana jest głównie ze względu na swoje właściwości stymulujące i drenujące. Występuje w formie białego, drobnokrystalicznego proszku, rozpuszczalnego w wodzie i odpornego na działanie podwyższonej temperatury.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Keratyna hydrolizowana 30ml Esent
Keratyna należy do grupy białek występujących naturalnie w skórze, włosach i paznokciach – jest ich podstawowym budulcem. Proces hydrolizy pozwala uzyskać keratynę o lepszym stopniu przyswajalności
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Jedwab Hydrolizowany 20ml ( Płynny Jedwab ) Esent
Jedwab hydrolizowany to substancja pochodząca z białek jedwabiu, które są bardzo podobne do tych występujących naturalnie we włosach i paznokciach. Znajduje się w postaci wodnego roztworu o niskiej masie cząsteczkowej, co umożliwia mu łatwe wnikanie w głąb skóry i włosów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Kwas Laktobionowy 10g Esent
Kwas laktobionowy to polihydroksykwas (PHA) , z grupy kwasów hydroksylowych, pozyskiwany z naturalnej laktozy. Ma postać proszku/pudru złożonego z bardzo drobnych kryształków. Rozpuszcza się dobrze w wodzie.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Kwas kojowy 99,5% 10g Esent
Kwas Kojowy (Kojic Acid) bierze udział w procesie tworzenia melaniny, pozyskuje się go z pleśni szlachetnych (Aspergillus iPenicillum). Sprzedajemy go w postaci proszku/pudru do samodzielnego przygotowania roztworu. W kosmetyce stosowany jest w depigmentacji, likwidacji zmarszczek i oczyszczania skóry.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Kwas Hialuronowy Roztwór 4% 30 ml Esent
Surowiec dla przemysłu (Raw Material) : Wodny roztwór hialuronianu sodu 5%
INCL : Aqua, Sodium Hyaluronate, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Papaina (SpecPure PPN20 -200 U/g) 10g Esent
Papaina to enzym proteolityczny pozyskiwany z niedojrzałych owoców papai (Carica papaya). Stanowi funkcjonalny składnik receptur kosmetycznych, wykorzystywany w formulacjach peelingów enzymatycznych, maseczek i preparatów oczyszczających. Dzięki łagodnemu profilowi działania znajduje zastosowanie jako alternatywa dla składników złuszczających o działaniu mechanicznym lub kwasowym.
Dostępność: brak towaru
Bromelaina (SpecPure BML10 -100 U/g) 10g Esent
Bromelaina to roślinny enzym proteolityczny pozyskiwany z łodyg Ananas comosus. Surowiec znajduje zastosowanie jako składnik w recepturach kosmetycznych, w szczególności w preparatach zawierających enzymy roślinne.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Alantoina Proszek 100g
Alantoina to wyjątkowy składnik, który zdobył uznanie w branży kosmetycznej dzięki swoim wszechstronnym właściwościom. Choć naturalnie występuje w korzeniu żywokostu lekarskiego, do produkcji kosmetyków wykorzystywana jest alantoina pochodząca z laboratoriów lub fabryk, co zapewnia stabilność i wysoką jakość.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Kompleks rewitalizujący okolice oczu 20ml Esent
Codzienna ekspozycja na światło, zanieczyszczenia, a nawet naturalne ruchy twarzy, takie jak uśmiechanie się czy mruganie, mogą przyspieszać proces starzenia skóry wokół oczu. Skutkiem tego są zmarszczki, cienie pod oczami i opuchlizna, które negatywnie wpływają na wygląd całej twarzy. Skóra w tym delikatnym obszarze wymaga szczególnej ochrony i pielęgnacji, a Revital-Eyes to idealny wybór, by sprostać tym wyzwaniom.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Baicapil Składnik do Odżywek Gęste i Zdrowe Włosy 10ml Chmara Blend
Baicapil™ to połączenie trzech roślin (Scutellaria baicalensis, kiełki Triticum vulgare i kiełki Glycine max), tarczycy bajkalskiej, kiełki soi i pszenic, które aktywują komórki macierzyste mieszka włosowego, chroniąc przed starzeniem się skóry i wypadaniu włosów
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Koenzym Q10 w roztworze w oleju makadamia 20 ml Esent
W dermatologii i kosmetyce jest ceniony jako środek usuwający zmarszczki i spowalniający procesy starzenia się skóry. Koenzym Q10 występuje naturalnie w organizmach ludzkich, ale poziom jego produkcji zmniejsza się wraz z wiekiem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 - 3 dni
Składniki aktywne w kosmetykach – rodzaje
Substancje czynne w kosmetykach to ich najważniejszy element. Można wręcz powiedzieć, że dzięki składnikom aktywnym (czynnym) kosmetyki działają. Substancje te dzielą się na kilka rodzajów:
- witaminy,
- substancje złuszczające,
- substancje nawilżające/łagodzące,
- substancje natłuszczające,
- substancje rozjaśniające,
- substancje regenerujące,
- substancje chroniące przed promieniami UV.
Jest to uproszczony i nieprecyzyjny podział. Jeden składnik może bowiem pełnić kilka funkcji – np. witamina C jest jednocześnie antyoksydantem i ma działanie rozjaśniające. Z tego powodu należy starannie i z rozwagą umieszczać składniki w kosmetykach. Nadmiar substancji czynnych może być szkodliwy.
Zastosowanie niektórych substancji czynnych w kosmetykach
Spośród znanych substancji aktywnych wybieraj te, które najlepiej zaspokoją potrzeby Twoich włosów i skóry. Oto najpopularniejsze składniki czynne w kosmetykach.
Witamina E, często występująca jako octan tokoferolu, nazywana jest witaminą młodości. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu hamuje proces starzenia się skóry. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, działa przeciwzapalnie i zwiększa trwałość produktów, do których jest dodana.
Kwas hialuronowy to jeden z najpopularniejszych składników aktywnych. Wiąże wodę, dzięki czemu kosmetyki z jego zawartością mają właściwości nawilżające, ujędrniające i zmiękczające. Ponadto działa antystatycznie – dodany do odżywki do włosów zapobiegnie ich elektryzowaniu.
Koenzym Q10 jest jednym z bardziej znanych antyoksydantów, często stosowanym jako czynny składnik kosmetyków przeciwstarzeniowych. Poprawia elastyczność skóry i działa przeciwzmarszczkowo. Chroni także przed działaniem promieniowania UV.
Witaminę PP, czyli niacynamid, często spotka się w specyfikach do włosów. Poprawia ukrwienie skóry głowy, wzmacnia i zwiększa elastyczność pasm. Niacynamid to także popularny składnik aktywny kremów ujędrniających oraz przeznaczonych do cery problematycznej. Działa bowiem przeciwzapalnie i regulująco na proces produkcji sebum.
Te i inne substancje aktywne w kosmetykach sprawiają, że mają one zbawienny wpływ na naszą skórę, włosy, paznokcie i całe ciało. Tworząc własne specyfiki do pielęgnacji, sięgaj po nie, dobierając je do swoich potrzeb i oczekiwanych rezultatów.
Duży wybór surowców kosmetycznych
Tworząc naszą ofertę skrupulatnie dbamy o to, aby każda osoba decydująca się na wykonanie własnych kosmetyków w domu mogła znaleźć u nas dokładnie takie produkty, jakich potrzebuje. Prezentowane w tej kategorii substancje aktywne to między innymi kolagen z elastyną, kwas hialuronowy, keratyna hydrolizowana czy też kwas migdałowy. Dostarczane są w szczelnie zamkniętych opakowaniach lub w buteleczkach najczęściej zaopatrzonych w wygodny aplikator, co ułatwia dawkowanie i komponowanie własnego kremu do twarzy czy też maseczki do włosów.
Substancje aktywne w ofercie online sklepu Zrób Swój Kosmetyk
Oferowany asortyment dostępny jest zarówno w postaci płynów, pudrów, jak i żeli, które dobrze łączą się z bazami, dlatego skomponowanie własnego kremu, maseczki lub innego kosmetyku tak naprawdę nie sprawia większych problemów i nie zabiera wiele czasu. Jeżeli więc poszukujesz surowców takich jak kwas hialuronowy, mocznik lub witamina C w oleju, to koniecznie przyjrzyj się propozycjom dostępnym w naszym katalogu.
7,43 zł
Cena regularna:
9,90 zł










